jak poprawić skupienie leda

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Mi najlepsze skupienie daje http://www.maritex.com.pl/pl/shop/productInfo/pid/17214 ale nie mam nic węższego niż 10 stopni do jakiejkolwiek diody. Promień też jest wg mnie dosyć ładny bo duża część światła idzie do centrum i jest to wyraźnie widoczne. Nie wiem jak sobie radzą wspomniane soczewki irisa (+/-3 i +/-5,5 stopnia) może są lepsze a może gorsze. Nie kupiłem ich, bo nie odpowiadają mi wymiary a cena też nie zachęca mnie do zakupu do testów i ew późniejszego szukania na siłę miejsca do ich zastosowania.
grzekot

Post autor: grzekot »

Witam . Czyli zastosowanie optyki od innego typu diody nie ma sensu . Ja myślałem o reginie z racji małej ilości miejsca , ale widzę że jest to strata czasu i kasy . Pozostaje więc tylko czekać aż pojawi się nowa optyka lub zrobić drugą latarkę .
Polek

Post autor: Polek »

Zastanawiałem się jakby dać kolimator + soczewkę jednowypukłą jak w zoomach.

Gdzie kolimator miałby taką wysokość żeby "pasować" do soczewki pod ogniskową.

albo odbłyśnik z taką soczewką, próbował ktoś?

btw. @Pyra, Twoja propozycja z oglądaniem światełek aktualna jak się pogoda "ustabilizuje"? :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Polek pisze:@Pyra, Twoja propozycja z oglądaniem światełek aktualna jak się pogoda "ustabilizuje"? :)
Niezmiennie. :mrgreen:
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ