jak poprawić skupienie leda
jak poprawić skupienie leda
Witam wszystkich serdecznie
Buduje swoją pierwszą latarkę. Zakupiłem moduł LED i dedykowaną do niego optykę w firmie mr.ektronik .
Skupienie wynosi około 20 stopni . Mam takie pytanie , czy jest możliwość to jakoś podrasować na jakieś 8 do 10 stopni. Z góry dziękuję za odpowiedzi
Buduje swoją pierwszą latarkę. Zakupiłem moduł LED i dedykowaną do niego optykę w firmie mr.ektronik .
Skupienie wynosi około 20 stopni . Mam takie pytanie , czy jest możliwość to jakoś podrasować na jakieś 8 do 10 stopni. Z góry dziękuję za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony piątek 23 lis 2012, 19:24 przez grzekot, łącznie zmieniany 1 raz.
Da się ale nie domowym sposobem i nie modułem 3 diodowym o tak małej średnicy. Są też soczewki do pojedynczych XM-L o kącie 5,5 stopni i to chyba max co można dostać na rynku jeśli chodzi o soczewki. W domu to ew możesz kupić wałek (pręt) aluminiowy i próbować z niego wytoczyć reflektor ale pewnie do uzyskania zadowalających efektów zużyjesz kilka(naście) metrów materiału.
Oooo, szukam czegoś na ten temat - czy reflektor w przekroju to dwie powierzchnie linie proste pod wyliczonym kątem czy sa to powierzchnie nieproste - łuki/parabole? Ktoś podpowie jak zaprojektowac reflektor? Do mojej piguły nie pasują reflektorki z DX które kupiłem.ElSor pisze:ew możesz kupić wałek (pręt) aluminiowy i próbować z niego wytoczyć reflektor ale pewnie do
Są to optyki dla pojedynczej diody. 20° to chyba max jaki uda się uzyskać z optyki dla małego modułu z trzema diodami XM-L. Wynika to z powierzchni emitującej światło w diodzie. Optyka, którą posiadasz jest właściwie przeznaczona dla diod XP-E i pozwala dla nich uzyskać kąt 10°.ElSor pisze:W maritexie i u MRE sa te soczewki - średnica o ile pamiętam to >30mm i dosyć duża wysokość (głownie duże wymiary zniechęciły mnie do zakupu 1 szt dla testu choć cena tez niska nie była) .
Kolimatory są zbudowane tak, żeby poza 'skupieniem w soczewce' wykorzystać wewnętrzne odbicia w materiale i skierować więcej światła do przodu - jak reflektor. Soczewka Fresnela jest jedynie sposobem konstrukcji układu optycznego pozwalającym na maksymalne zmniejszenie grubości soczewki. Zastosowanie samej soczewki Fresnela z pewnością nie pomoże. Bez odbłyśnika straty światła będą spore. Dla poprawienia efektu zarówno soczewka jak i reflektor muszą mieć odpowiednią konstrukcję. Można pokusić się o wykorzystanie soczewki jako dodatkowego elementu skupiającego, jednak kolimator nie posiada jednej soczewki, a zespół wielu mikrosoczewek i dopasowanie tych dwóch elementów może być problematyczne.grzekot pisze:Czy zastosowanie soczewki fresnela poprawi skupienie
Podsumowując: wydaje się, że Ledil wie co robi i ciężko będzie poprawić skupienie w tak małej przestrzeni.
Przeczytaj jeszcze 2 posty wyżej. Pisałem o http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... 26page%3D1 ale widzę, że są też o kącie 3 stopni http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... 26page%3D1 ale mimo, że w dziale dla diod XM to w opisie jest XP. 20zl za pierwsza i kolejne 20zl za drugą (która prawdopodobnie daje identyczny efekt) nie uśmiecha mi się wydawać, żeby się o tym przekonać.Flora pisze: ElSor napisał/a:
W maritexie i u MRE sa te soczewki - średnica o ile pamiętam to >30mm i dosyć duża wysokość (głownie duże wymiary zniechęciły mnie do zakupu 1 szt dla testu choć cena tez niska nie była) .
Są to optyki dla pojedynczej diody. 20° to chyba max jaki uda się uzyskać z optyki dla małego modułu z trzema diodami XM-L. Wynika to z powierzchni emitującej światło w diodzie. Optyka, którą posiadasz jest właściwie przeznaczona dla diod XP-E i pozwala dla nich uzyskać kąt 10°.
ElSor pisze:Przeczytaj jeszcze 2 posty wyżej. Pisałem o http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... 26page%3D1 ale widzę, że są też o kącie 3 stopni http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... 26page%3D1 ale mimo, że w dziale dla diod XM to w opisie jest XP. 20zl za pierwsza i kolejne 20zl za drugą (która prawdopodobnie daje identyczny efekt) nie uśmiecha mi się wydawać, żeby się o tym przekonać.Flora pisze: ElSor napisał/a:
W maritexie i u MRE sa te soczewki - średnica o ile pamiętam to >30mm i dosyć duża wysokość (głownie duże wymiary zniechęciły mnie do zakupu 1 szt dla testu choć cena tez niska nie była) .
Są to optyki dla pojedynczej diody. 20° to chyba max jaki uda się uzyskać z optyki dla małego modułu z trzema diodami XM-L. Wynika to z powierzchni emitującej światło w diodzie. Optyka, którą posiadasz jest właściwie przeznaczona dla diod XP-E i pozwala dla nich uzyskać kąt 10°.
#1 optyki przeznaczone są dla innego typu diod, co wiąże się z inną średnicą otworu w kolimatorze (XP-C/E/G mają mniejsze soczewki) oraz innym kształtem otworu pozycjonujacego w holderze (XM-L posiada większe podłoże). Z doświadczenia wiem, że kolimatory te nie pasują do XM-L.
#2 są to kolimatory do pojedynczych diod i nie ma szans żeby połączyć je razem na module LE35XMS65
#3 w Maritexie podane są kąty względem środka, czyli ±3° daje faktycznie 6°, ale oczywiście nie dla XM-La
Flora, dalej twierdzę, że nie czytasz, bo pisałem
ElSor pisze:Da się ale nie domowym sposobem i nie modułem 3 diodowym o tak małej średnicy. Są też soczewki do pojedynczych XM-L o kącie 5,5 stopni i to chyba max co można dostać na rynku jeśli chodzi o soczewki.
Wg dokumentacji są do MC-E a MC-E jest większe od XM-L (chyba, że tylko u mnie w domu w innych soczewkach przeznaczonych do MC-E pracują poprawnie diody XM-L). Dodatkowo wiem, że diody XM-L da się upchać w niektórych soczewkach do serii XP (po zdjęciu holdera) i powiem, że wiązka ma lepsze skupienie niż w soczewkach przeznaczonych niby do XM-L o tych samych kątach (chcesz dowodów ?).Flora pisze:#1 optyki przeznaczone są dla innego typu diod, co wiąże się z inną średnicą otworu w kolimatorze - XP-C/E/G mają mniejsze soczewki) oraz innym kształtem otworu pozycjonujacego w holderze - XM-L posiada większe podłoże. Z doświadczenia wiem, że kolimatory te nie pasują do XM-L.
pisałem o tym wcześniej (masz cytat też na początku tego posta, poza tym chyba łatwo się tego domyśleć znając wymiary)Flora pisze:#2 są to kolimatory do pojedynczych diod i nie ma szans żeby połączyć je razem na module LE35XMS65
W tym przypadku tak, bo podana jest połowa FWHM(Full width at half maximum) - można poznać to przez znak "±", jednak czasem jest podany cały kąt - w razie wątpliwości zawsze pomocna jest specyfikacja i zawarte w niej wykresy.Flora pisze:#3 w Maritexie podane są kąty względem środka, czyli ±3° daje faktycznie 6°, ale oczywiście nie dla XM-La
OK, trochę tu mieszamy i wydaje się, że rozpoczynamy jakąś kłótnię, a nie o to chodziło. Chętnie dowiem się jaką optyką 'nie XM-L' uzyskać dobre skupienie. Aktualnie używam tego kolimatora, ponieważ nie znalazłem nic lepszego.