Jak podłączyc diody Cree pod dynamo?
-
-
Jak chcesz coś zbudować musisz się dokształcić.
Jak zaczynałem "zabawę" z lampkami schematy nawet najprostrze były nieczytelne.
Internet: co to jest dioda jak działa. Dioda prostownicza: szukałem na elektroda.pl w którą stronę dioda przewodzi (pasek nadrukowany na diodzie).
Da się zrobić nie mając podstaw.
Co do strony Pilom.com, z dynama "butelka" i jednej diodzie: układ 1. A diody Schottky'ego łączymy według schematu.
Jak zaczynałem "zabawę" z lampkami schematy nawet najprostrze były nieczytelne.
Internet: co to jest dioda jak działa. Dioda prostownicza: szukałem na elektroda.pl w którą stronę dioda przewodzi (pasek nadrukowany na diodzie).
Da się zrobić nie mając podstaw.
Co do strony Pilom.com, z dynama "butelka" i jednej diodzie: układ 1. A diody Schottky'ego łączymy według schematu.
Ostatnio zmieniony niedziela 11 mar 2012, 21:30 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 1 raz.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
-
Witam
Niestety, elektronika to trochę więcej wiedzy, niż którą nóżkę z którą połączyć, przeczytaj i zanalizuj stronę Pilom, poszukaj gdzie na forum była o niej mowa, poczytaj co tam zostało napisane.
Początkowy mój zapał niestety wygasł, kiedy po raz n-ty musiałem tłumaczyć podstawy, są na tą okoliczność napisane odpowiednie tematy i tam odsyłam.
Pozdrawiam
Tyle, że diody Shotky nie świecą, przynajmniej w normalnych warunkach. Resztę napisał już Dariusz70 w przypisie.janusz180991 pisze:W celu żeby mi dioda świeciła poprawnie
Niestety, elektronika to trochę więcej wiedzy, niż którą nóżkę z którą połączyć, przeczytaj i zanalizuj stronę Pilom, poszukaj gdzie na forum była o niej mowa, poczytaj co tam zostało napisane.
Początkowy mój zapał niestety wygasł, kiedy po raz n-ty musiałem tłumaczyć podstawy, są na tą okoliczność napisane odpowiednie tematy i tam odsyłam.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
W kontakcie z płynną stalą świecą...
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Witam,
właśnie zbudowałem własną lampkę przednią do reworu zasilaną dynamem w piaście.
Jest zbudowa z 2x XP-G + kolimatory eliptycznie ustawione poziomo.
Czytałem stronę Pilom i zrobiłem układ nr 2 z kondensatorem 10000uF.
Robiłem również układ nr 7, ale nie zauważyłem jakieś przewagi nad nr 2 (być może przy większej ilości diod lepiej się sprawdza).
Całość swieci całkiem nieźle, ale dynamo nie da wiecej niż około 0,5A na diody a one mogą być zasilane nawet 1,4A.
Czy macie jakieś pomysły jak zwiększyć prąd na diody? Dynamo może dać większe napięcie, ale nie większy prąd, a zatem przed układem musiałoby być około 12V/0.5A a na wyjściu sterownika około 6V/0,8-0,9A w zależności od sprawności układu.
Może dać poprostu mały transformator o przełożeniu 2:1 między dynamem a prostownikiem? Tylko jak transformator radzi sobie z różnymi częstotliwościami prądu, tj , między 10 a 70Hz?
Dodam, że nie interesuje mnie rozwiąznie poprzez włożenie większej ilości LEDów w szereg.
właśnie zbudowałem własną lampkę przednią do reworu zasilaną dynamem w piaście.
Jest zbudowa z 2x XP-G + kolimatory eliptycznie ustawione poziomo.
Czytałem stronę Pilom i zrobiłem układ nr 2 z kondensatorem 10000uF.
Robiłem również układ nr 7, ale nie zauważyłem jakieś przewagi nad nr 2 (być może przy większej ilości diod lepiej się sprawdza).
Całość swieci całkiem nieźle, ale dynamo nie da wiecej niż około 0,5A na diody a one mogą być zasilane nawet 1,4A.
Czy macie jakieś pomysły jak zwiększyć prąd na diody? Dynamo może dać większe napięcie, ale nie większy prąd, a zatem przed układem musiałoby być około 12V/0.5A a na wyjściu sterownika około 6V/0,8-0,9A w zależności od sprawności układu.
Może dać poprostu mały transformator o przełożeniu 2:1 między dynamem a prostownikiem? Tylko jak transformator radzi sobie z różnymi częstotliwościami prądu, tj , między 10 a 70Hz?
Dodam, że nie interesuje mnie rozwiąznie poprzez włożenie większej ilości LEDów w szereg.
Witam
Chyba najbardziej ergonomicznym będzie zaprojektowanie przetwornicy obniżającej napięcie, odpowiednio zabezpieczonej na wejściu przed nadmiernym wzrostem napięcia. (transil, dioda zenera dużej mocy...)
Pozdrawiam
Niestety, ale transformator, mimo że wydaje się najprostszym rozwiązaniem, to jednak nie jest tak łatwo. Problem trafa pracującego na niskich częstotliwościach, jest szeroko znany osobom konstruującym wzmacniacze lampowe. O ile tam przewymiarowanie rdzenia nie stanowi większego problemu, o tyle w rowerze dodatkowe 4-5kg stali nie jest raczej bez znaczenia, a tyle mniej więcej ważył by transformator na 10Hz i mocy 6W.mac27000 pisze:Może dać poprostu mały transformator o przełożeniu 2:1 między dynamem a prostownikiem? Tylko jak transformator radzi sobie z różnymi częstotliwościami prądu, tj , między 10 a 70Hz?
Chyba najbardziej ergonomicznym będzie zaprojektowanie przetwornicy obniżającej napięcie, odpowiednio zabezpieczonej na wejściu przed nadmiernym wzrostem napięcia. (transil, dioda zenera dużej mocy...)
Pozdrawiam
Witam
Nam chodzi o zwiększenie prądu, nie napięcia.
Pozdrawiam
To akurat nie jest najlepszym pomysłem, gdyż zgodnie z zasadą zachowania energii o ile podwojeniu ulega napięcie to prąd spada o połowę, tak więc nie wiem jaki jest sens zasilania dwóch LED (Vf około 6V) ze źródła o napięciu dochodzącym do 40V (nawet z dynama z zabezpieczeniem) ze stabilizatorem liniowym, na którym stracimy większość wygenerowanej mocy, i wydajności prądowej 250mA...joon pisze:Albo podwajacz napięcia i liniowy stabilizator prądu
Nam chodzi o zwiększenie prądu, nie napięcia.
Pozdrawiam
Pyra a coś takiego: http://kazpol.com/305111/driver-led-uni ... -impulsowa ? Szeroki zakres napięć wejściowych, trzeba było by tylko zabezpieczyć wejście przed przekroczeniem tych 15V. Ale to zenerka z tranzystorem mocy załatwiła by