[li-ion] Czy można na stałe połączyć 2x18650?
[li-ion] Czy można na stałe połączyć 2x18650?
Jako że cały czas nie jestem obeznany w li-ion, to przed przystąpieniem do działania wolę się zapytać
Czy mogę na stałe połączyć (szeregowo) 2 ogniwa 18650 protected, np. lutując blaszki do ich wyprowadzeń, potem zamknąć je w obudowie, wyprowadzić kabelek i traktować jako całość - czyli 7.4v / 2400mAh?
(ładowarkę mam od aparatów Canona)
Czy mogę na stałe połączyć (szeregowo) 2 ogniwa 18650 protected, np. lutując blaszki do ich wyprowadzeń, potem zamknąć je w obudowie, wyprowadzić kabelek i traktować jako całość - czyli 7.4v / 2400mAh?
(ładowarkę mam od aparatów Canona)
Jasne, czemu nie ?
Tylko wyprowadź trzeci przewód ("środkowy") i ładuj odpowiednią ładowarką, z balancerem.
Możesz też razem z tymi aku zaknąć w obudowie elektronikę "wyszarpaną" z jakiejś baterii dwuakumulatorowej (oczywiście Li-Ion) np. od kamery. Ale jeśli Twoja ładowarka (7,4 V) ma 3 kontakty do podłączenia to wystarczy ten trzeci kabelek. Jeśli ma 2 to znaczy, że część elektroniki była w aku. Ewentualnie, jeśli już bardzo musisz i nie masz ładowarki z balancerem to wyprowadź trzeci przewód i raz na kilka ładowań naładuj oba aku ale każdy ODDZIELNIE (3,7 V). Dodam, że każdy do tego samego napięcia, powinno wystarczyć jeśli naładujesz je tą samą ładowarka. uff
Tylko wyprowadź trzeci przewód ("środkowy") i ładuj odpowiednią ładowarką, z balancerem.
Możesz też razem z tymi aku zaknąć w obudowie elektronikę "wyszarpaną" z jakiejś baterii dwuakumulatorowej (oczywiście Li-Ion) np. od kamery. Ale jeśli Twoja ładowarka (7,4 V) ma 3 kontakty do podłączenia to wystarczy ten trzeci kabelek. Jeśli ma 2 to znaczy, że część elektroniki była w aku. Ewentualnie, jeśli już bardzo musisz i nie masz ładowarki z balancerem to wyprowadź trzeci przewód i raz na kilka ładowań naładuj oba aku ale każdy ODDZIELNIE (3,7 V). Dodam, że każdy do tego samego napięcia, powinno wystarczyć jeśli naładujesz je tą samą ładowarka. uff
Ładowarka ma tylko + i - (aku od aparatu ma 3 wyprowadzenia - to trzecie to pomiar temperatury).dankoh pisze:Jasne, czemu nie ?
(... Ewentualnie, jeśli już bardzo musisz i nie masz ładowarki z balancerem to wyprowadź trzeci przewód i raz na kilka ładowań naładuj oba aku ale każdy ODDZIELNIE (3,7 V). Dodam, że każdy do tego samego napięcia, powinno wystarczyć jeśli naładujesz je tą samą ładowarka.
Ta ładowarka do osobnego ładowania aku się nie nada - ładuje tylko ogniwa 7.4v. Będę musiał skorzystać z innej.
Rozumiem, że jeśli ładowałbym tylko tą ładowarką 7.4v, to jedno z ogniw zawsze byłoby niedoładowane?
Nie o to chodzi. Ogniwa rozładowują się nierównomiernie. W czasie ładowania to mniej rozładowane byłoby "przeładowywane". Zrób jak pisałem, wyprowadź "środkowy" przewód i ładuj co kilka ładowań każde aku osobno (3,7V). Oczywiście masz jednakowe akumulatory? Chodzi o to by się jak najbardziej równo rozładowywały. Jeśli masz stary akumulator (od Canona) to go rozbierz i zobacz czy nie ma w nim małej płytki z elektroniką.
Twoje aku są protected ?
Mój błąd
Wtedy i owszem, jeden będzie niedoładowywany...
Ale i tak powinieneś co kilka ładowań wyrównywać ogniwa.
Bo jeden z nich, być może, będzie coraz bardziej niedoładowywany i będzie spadać pojemność pakietu.
ps. niekiedy na NajlepszymNaŚwiecieSuperHiperPortaluAukcyjnym można tanio kupić aku do wydłubania elektroniki.
ps.2 hm, mogłem opuścić Mega w nazwie...
Mój błąd
Wtedy i owszem, jeden będzie niedoładowywany...
Ale i tak powinieneś co kilka ładowań wyrównywać ogniwa.
Bo jeden z nich, być może, będzie coraz bardziej niedoładowywany i będzie spadać pojemność pakietu.
ps. niekiedy na NajlepszymNaŚwiecieSuperHiperPortaluAukcyjnym można tanio kupić aku do wydłubania elektroniki.
ps.2 hm, mogłem opuścić Mega w nazwie...
W czymś takim masz chyba 2 szt 14500 i płytkę z elektroniką.
Lepiej poczekać na uszkodzone, zużyte i takie tam
Lepiej poczekać na uszkodzone, zużyte i takie tam
Oczywiście, że tak - akurat na tym się w miarę dobrze znam Jako źródło zasilania stosowałem zawsze albo aku żelowy, albo Ni-Mh, więc li-ion jest dla mnie nowością - stąd moje pytania i wątpliwości.dankoh pisze:(...)
Zakładam, że myślałeś o jakimś driverku ?
Temat o mojej lampce (jeszcze nie skończyłem) jest na Światełkach - zerknij: http://swiatelka.pl/viewtopic.php?t=807 ... d23680e6d5