Jaka ładowarka do akumulatora Li-ion 18650 8.4v 6400mAh?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

ładowarka MUSI być przeznaczona do pakietu Li-Ion.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jeśli chcesz konkretna ładowarkę do "wszystkiego" i tym razem nie jest prawdziwe stwierdzenie że coś do wszystkiego jest do niczego to rozejrzyj się za ładowarką o nazwie iMAX B6 + zasilacz do XBoxa - fakt że kosztuje dużo na pierwszy rzut oka ale jest warta swojej ceny.
sardyna1

Post autor: sardyna1 »

ElSor pisze:Jeśli chcesz konkretna ładowarkę do "wszystkiego" i tym razem nie jest prawdziwe stwierdzenie że coś do wszystkiego jest do niczego to rozejrzyj się za ładowarką o nazwie iMAX B6 + zasilacz do XBoxa - fakt że kosztuje dużo na pierwszy rzut oka ale jest warta swojej ceny.
Nie zaprzeczę, warta, też o niej słyszałem jednakże na chwilę obecną mam trochę ograniczony budżet niestety:( i muszę poszukać może nie takiego kombajnu i jednak czegoś tańszego. Dzięki pozdr:)
matela

Post autor: matela »

Witam wszystkich z racji pierwszego posta.

Mogę koledze pomóc mam taką, oryginalną ładowarkę i też z Otwocka jestem więc mogę ją np jutro pożyczyć, szczegóły jak jesteś zainteresowany na PW
sardyna1

Hejka matela:)

matela pisze:Witam wszystkich z racji pierwszego posta.

Mogę koledze pomóc mam taką, oryginalną ładowarkę i też z Otwocka jestem więc mogę ją np jutro pożyczyć, szczegóły jak jesteś zainteresowany na PW
Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź:) Wysłałem Tobie wiadomość na PW i dla pewności na email bo nie wiem czy doszła. Proszę Cię o kontakt, z góry dzięki, pozdrawiam:)

[ Dodano: 25 Listopad 2012, 12:18 ]
Znalazłem jeszcze coś takiego bo sam też taki sprzęcik mam do kamery http://allegro.pl/zasilacz-ladowarka-do ... 19704.html (do tego jeszcze podczepiany jest kabel sieciowy)
parametry byłyby idealne prawda?, jest to zasilacz do kamery ale na niektórych aukcjach tak jak na tej piszą "zasilacz ładowarka". Czy w związku z tym będzie to się nadawało do mojego akumulatora, będzie to dobre do jego ładowania?
Ma to dziwną końcówkę jak na zdjęciu w załączniku (3piny) ale tak naprawdę wewnątrz są 2 przewody. Czy ewentualnie w związku z tym można tu bez problemu zmienić końcówkę na taką jak jest w mojej padniętej fabrycznej ładowarce od zestawu z lampką rowerową. Proszę Was o doradztwo, pomoc, odpowiedź. Pozdr:)

[ Dodano: 25 Listopad 2012, 12:24 ]
Proszę Was Koledzy o doradztwo, pomoc, odpowiedź do powyższego załączonego nowego problemu. Pozdr:)
Załączniki
końcówka od "zasilacza ładowarki" sony
końcówka od "zasilacza ładowarki" sony
Camcorder_AC_Adaptor_for_Sony_AC-L25A_B_L200.jpg (10.45 KiB) Przejrzano 4399 razy
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

To nie jest dziwna końcówka a standard SONY do kamer (przynajmniej tych kasetowych).
Mam oryginał i na wyjściu (nieobciążonym i obciążonym wentylatorem komputerowym) daje 8,41V także powinna się nadać ale nie ręczę za to i ew szkody powstałe w wyniku podpięcia jej do ogniw.
woytazo

Post autor: woytazo »

Nie radzę Koledze tego zasilacza stosować jako ładowarki. Są adaptery do baterii nazywane przez nas klapkami, do którego podłącza się taki zasilacz i ten zespół tworzy wtedy ładowarkę. Ten tworek z aukcji to tandetna imitacja zasilacza Sony.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Również odradzam podłączanie tego jako ładowarka do pakietu. To jest raczej na 100% (w oryginale) precyzyjny zasilacz napięciowy bez kontroli CC/CV. Podłączanie tego do pakietu może w najgorszym przypadku skończyć się fajerwerkami a w ciut lepszym scenariuszu uszkodzeniem pakietu :!:
Sometimes darkness can show you the light
sardyna1

Dzięki Koledzy:)

[ Dodano: 27 Listopad 2012, 20:23 ]
Dziś się zdecydowałem i łyknąłem coś takiego http://dx.com/p/ac-charger-for-p7-t6-he ... lug-132155
plus adapter na gniazdko EU
Mam nadzieję że przyjdzie do mnie przed świętami :razz:
Tymczasem koledze matela dzięki wielkie za pożyczenie mi ładowarki do podładowania pakietów, BIG SZACUN!!!
Jak je podładuję i sprawdzę to napiszę czy wszystko jest OK, mam taką nadzieję że będzie OK :)

pozdrawiam

[ Dodano: 28 Listopad 2012, 21:22 ]
Siemka:)
Naładowałem swój pierworodny pakiet i dziś wyruszyłem w teren sprawdzić czy jest OK. Pośmigałem koło godzinki i się nie rozładował także chyba jest OK. Rozładuję go przy następnym rowerowaniu i sprawdzę jeszcze ile trzyma, ale powinno być w porządku:)

:) Mam jeszcze pytanie do Kolegów z fachową wiedzą:). Pierworodny pakiecik, jak widać na pierwszych zdjęciach, był zaizolowany zgrzewaną rurą termokurczliwą. Ja podczas sprawdzania wcześniejszego czy wszystko łączyło, po zdjęciu termokurczu zaizolowałem (okleiłem pakiet) dosyć szczelnie szeroką taśmą klejąca tak jak widać to na rysunku. Pakiet naprawde oklejony jest szczelnie, szczelniej niż termokurczem. Pytanie czy dobrze zrobiłem? Czy tak to może być, czy jest OK, czy to ma tak być szczelne bez dostępu powietrza, czy bez dostępu powietrza oby nie zajdą jakieś niepożądane reakcję, rozlanie ogniw??? itd, itp,....

Proszę o fachową rzetelną odpowiedź i sory że tak męczę, oby ostatnie pytanie:)

pozdrawiam i z góry dzięki:)
Załączniki
akus.JPG
akus.JPG (332.22 KiB) Przejrzano 4224 razy
woytazo

Post autor: woytazo »

Nie wiem jak wygląda sprawa zakupu takich ładowarek, czy jest z tym dużo problemów ale sam bym chętnie wziął kilka, nawet trochę drożej tylko by w kraju. Na miejscu Kolegi nie myślałbym o wylaniu przez jakieś ogniwo w pakiecie bo i po c?
Odpowiadając na PW kliknij "Cytuj".
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Spokojnie, ta koszulka ma za zadanie trzymać pakiet w całości, więc taśma w zupełności wystarczy. No powiedzmy, że jeszcze go zabezpiecza przed uszkodzeniami mechanicznymi...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

sardyna1 pisze:Pakiet naprawde oklejony jest szczelnie, szczelniej niż termokurczem. Pytanie czy dobrze zrobiłem? Czy tak to może być, czy jest OK, czy to ma tak być szczelne bez dostępu powietrza, czy bez dostępu powietrza oby nie zajdą jakieś niepożądane reakcję, rozlanie ogniw??? itd, itp,....
Dostęp powietrza nie jest do niczego potrzebny a izolowanie od wody (np. podczas deszczu) jest jak najbardziej pożądane.
sardyna1

dzięki Koledzy, szacun, bardzo mi pomogliście i rozwialiście wszelkie wątpliwości :)
pozdrawiam

[ Dodano: 4 Styczeń 2013, 12:44 ]
siemanko ponownie:)
w przerwie świątecznej doszła do mnie ładowarka z dx, wszystko jest OK:) także temat zamykam.
dzieki wszystkim za pomoc i pozdrawiam
ODPOWIEDZ