Jaka ładowarka do akumulatora Li-ion 18650 8.4v 6400mAh?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
sardyna1

Jaka ładowarka do akumulatora Li-ion 18650 8.4v 6400mAh?

Post autor: sardyna1 »

Witam:),
Mam problem, mam lampę rowerową jak na focie (zestaw)
CREE XML XM-L T6 1800LM

Problem dotyczy tego że spaliła mi się ładowarka Li-ion
input: 100-240V AC
output: 8.4V DC 1000mA

nie wiem jaką teraz kupić w jakiejś niewygórowanej cenie, prosiłbym najlepiej o jakieś linki, odnośniki, aukcje, sklepy bo jestem w kropce i nie mogę takiej znaleźć.

Dane mojego akumulatora Li-ion 18650 8.4v 6400mAh do ładowania to:
Pin Diameter: 2.5mm (końcowka nie gra tak roli, moge zmienić)
Battery capacity: 6400mAh
Voltage: 8.4V

Kolega elektronik powiedział mi że output powinien być tak koło 7V (i sie spaliła) ale fabryczna miała 8.4V i sam już nie wiem jaka najlepsza może jakaś uniwersalna?

Dołaczam zdj. akumulatora

Proszę bardzo o pomoc w wyborze ładowarki.
Z goru dziekuje
Pozdr:)
Załączniki
akumulator
akumulator
IMG_5571.jpg (43.07 KiB) Przejrzano 11922 razy
zestaw cree
zestaw cree
603868438_o.jpg (29.56 KiB) Przejrzano 11922 razy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kolegi "elektronika" raczej nie słuchaj, musisz poszukać 8,4V (dokładnie, ani grama więcej) i 1A.
Czasem ktoś sprzedaje, więc trzeba poszperać.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

http://allegro.pl/ladowarka-sony-np-fv5 ... 65346.html
Praktycznie najtaniej jak się da, ale nie wiem czy to dobra porada dla kogoś nieobytego z elektroniką tego typu, słuchającego porad takich "elektroników" :roll: Pozostaje kwestia bezpiecznego dorobienia adaptera do podłączenia pakietu (użycie przewodu z uszkodzonej ładowarki) oraz zabezpieczenie/zaizolowanie tak przerobionego urządzenia.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

sardyna1

Hejka Bocian:)

Bocian pisze:http://allegro.pl/ladowarka-sony-np-fv5 ... 65346.html
Praktycznie najtaniej jak się da, ale nie wiem czy to dobra porada dla kogoś nieobytego z elektroniką tego typu, słuchającego porad takich "elektroników" :roll: Pozostaje kwestia bezpiecznego dorobienia adaptera do podłączenia pakietu (użycie przewodu z uszkodzonej ładowarki) oraz zabezpieczenie/zaizolowanie tak przerobionego urządzenia.
Dzięki wielki ale szukam ładowarki tak na te 1000mAh i boję się pozatym bawić w odkręcanie i ewentualnie dolutowywanie kabla, jestem niezbyt obyty w tym temacie. Gdyby w grę wchodziło tylko odcięcie kabla i dosztukowanie-zaizolowanie nowego z odpowiednia koncowka ze starej ładowarki to tak. Szukam dalej, jakbyś coś miał to podeślij jakiś link jeszcze, dzięki :)

[ Dodano: 23 Listopad 2012, 21:28 ]
Pyra pisze:Witam
Kolegi "elektronika" raczej nie słuchaj, musisz poszukać 8,4V (dokładnie, ani grama więcej) i 1A.
Czasem ktoś sprzedaje, więc trzeba poszperać.

Pozdrawiam
No nie wiem, sprawdzał to napięcie na wyjsciu jakąś maszynką (jaką?, sory jestem laikiem) i okazało sie że powinno być koło 7v ale fabryczne ładowarki do zestawów dają właśnie 8.4v i sam już nie wiem, jestem w kropce, szukam dalej, jakbyś coś znalazl to podeślij proszę, dzięki, pozdr:)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

sardyna1 pisze:o nie wiem, sprawdzał to napięcie na wyjsciu jakąś maszynką (jaką?, sory jestem laikiem) i okazało sie że powinno być koło 7v ale fabryczne ładowarki do zestawów dają właśnie 8.4v
Sprawdzał napięcie WOLTOMIERZEM. Pakiet 2S ma 8.4V całkowicie naładowany i dokładnie tyle ma dawać ładowarka, a czy 100mA, czy 600mA czy 1A to już tylko wpływa na czas ładowania (im mniej tym lepiej ale bez przesady). Rozładowany pakiet ma "tylko" 5,6-6V (i mniej nie powinien mieć); średnio 7,2V.
To, że kolega ma multimetr/woltomierz nie czyni go jeszcze elektronikiem.
sardyna1

heja fredek:)

Oooo właśnie coś takiego, dokładnie. Ale jeszcze najlepiej by było gdyby coś takiego kupić już w Polsce bo na lampkę czekałem w zeszłym roku prawie z miesiąc nim przyszła z Chin:(. A chciałbym jeszcze w tym roku pojeździć sobie przy swiatełku po pracy rowerkiem po lesie nim przyjdzie ostrzejsza zima. Jak fredek miałbyś jakiegoś linka krajowgo na tą ładowarkę to prośba o przesłanie, ja też poszukam a jak nie znajdę to będę ściągać z Chin i czekać niestety. Ale dzięki wielkie za pomoc. Pozdr:)

[ Dodano: 23 Listopad 2012, 22:03 ]
ElSor pisze:
sardyna1 pisze:o nie wiem, sprawdzał to napięcie na wyjsciu jakąś maszynką (jaką?, sory jestem laikiem) i okazało sie że powinno być koło 7v ale fabryczne ładowarki do zestawów dają właśnie 8.4v
Sprawdzał napięcie WOLTOMIERZEM. Pakiet 2S ma 8.4V całkowicie naładowany i dokładnie tyle ma dawać ładowarka, a czy 100mA, czy 600mA czy 1A to już tylko wpływa na czas ładowania (im mniej tym lepiej ale bez przesady). Rozładowany pakiet ma "tylko" 5,6-6V (i mniej nie powinien mieć); średnio 7,2V.
To, że kolega ma multimetr/woltomierz nie czyni go jeszcze elektronikiem.
Dzieki za radę . A piszesz jeszcze że może być czy to 100mA czy 600mA, im mniej tym lepiej. Czyli to wpływa na szybkość ładowanie, im więcej jest to szybciej się naładuje, tak? Jesli tak to chyba lepiej jest im jest więcej? Wyprowadź mnie z błedu jeśli głupoty gadam. Wypatrzyłem na ebeju taki na 1500mA, czy taki może być, czy uszkodzę może akumulator? Proszę o odp, dzięki:)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: heja fredek:)

Witam
sardyna1 pisze:A piszesz jeszcze że może być czy to 100mA czy 600mA, im mniej tym lepiej. Czyli to wpływa na szybkość ładowanie, im więcej jest to szybciej się naładuje, tak? Jeśli tak to chyba lepiej jest im jest więcej? Wyprowadź mnie z błędu jeśli głupoty gadam. Wypatrzyłem na ebeju taki na 1500mA, czy taki może być, czy uszkodzę może akumulator? Proszę o odp, dzięki:)
Chodzi o to, że chemia akumulatorów ma pewne określone tempo regeneracji, im wolniej przebiega, tym pełniej się regeneruje, czyli więcej energii możesz potem z takiego akumulatora wyciągnąć.
1,5A może być, w Twoim przypadku, będzie to około 750mA na ogniwo, więc powinny sobie poradzić

Pozdrawiam
sardyna1

Koledzy a napiszcie jeszcze, poradzcie bo kilka dni temu dorwałem jakąś starą ładowarkę coś podobnego do tego http://allegro.pl/uniwersalny-zasilacz- ... 99945.html i ustawiłem ją na 7.5v tak jak mi radził ten elektronik-kolega:). Zostawiłem ją na cała noc podłaczoną na ładowanie akumulatora. Następnego dnia po pracy wieczorkiem wyruszyłem w teren bo zauważyłem że daje prąd. Długo się nie nacieszyłem bo po minucie swiatełko zgasło:( Próbowałem potem jeszcze raz ładowć aku krócej niecałą godzinę i to samo po ok. minucie akumulator wyładowywał się. Przeprowadziłem trzecią probę i to samo. Czyli ta ładowarka raczej się nie nadaje prawda? Poterdzcie proszę. Mam nadzieję że tym ładowaniem też nie uszkodziłem akumulatora, potwierdzcie b. proszę bym się dalej nie stresował:) Z gory wielkie dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
sardyna1 pisze:...i ustawiłem ją na 7.5v tak jak mi radził ten elektronik-kolega:).
Nie słuchaj już nigdy tego "elektronika" i nie opieraj się na jego opiniach...
Co do Twoich obaw, to niestety istnieje możliwość że uszkodziłeś akumulator...
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

To nie ładowarka, tylko zasilacz o regulowanym napięciu wyjściowym. Nie, raczej nie uszkodziłeś. Nie używaj tego więcej z tym pakietem.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Bocian pisze: Nie, raczej nie uszkodziłeś. Nie używaj tego więcej z tym pakietem.
Weź pod uwagę, że te badziewia, nie wiele mają wspólnego dokładnością, a napięcie podawane jest pod pełnym obciążeniem, w miarę jak pakiet się ładował, mogło przekroczyć 10V.
Inna sprawa, że pakiet już wcześniej mógł być załatwiony...

Pozdrawiam
sardyna1

ok, nie pozostaje mi nic innego jak tylko teraz jak najszybciej znaleźć ładowarke i sprawdzić doświadczalnie empirycznie czy z aku jest wszystko OK, mam nadzieję że tak. Jakby komuś jakaś krajowa oferta ze stronką wpadła w oko to b. proszę o podesłanie, ja szukam. Z góry dzieki:)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Pyra pisze:Witam
Bocian pisze: Nie, raczej nie uszkodziłeś. Nie używaj tego więcej z tym pakietem.
Weź pod uwagę, że te badziewia, nie wiele mają wspólnego dokładnością, a napięcie podawane jest pod pełnym obciążeniem, w miarę jak pakiet się ładował, mogło przekroczyć 10V.
Inna sprawa, że pakiet już wcześniej mógł być załatwiony...

Pozdrawiam
Wszystko co mówisz to prawda. Jedynie intuicja podpowiada, że niełatwo załatwić pakiet 2s2p (ciekawe czy tam w ogóle jest jakaś płytka typu "protected") czymś co Chińczycy opisują jako max. 1A. Pozostaje sprawdzenie pakietu po poprawnym naładowaniu.
sardyna1

A Koledzy powiedzcie jeszcze czy przy poszukiwaniach zwracać też uwagę czy ładowarka jest (musi być) przeznaczona do akumulatorów Li-ion czy to bez znaczenia? Mam nadzieję że to moje pytanie nie jest nierozsądne:) Proszę o odp:) dzięki i pozdr:)
ODPOWIEDZ