reklama a prawa fizyki

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

reklama a prawa fizyki

Post autor: Calineczka »

Awatar użytkownika
piXelRider

Post autor: piXelRider »

Boskie :D Ktoś policzy jaką gęstość musiałaby mieć Ziemia, żeby tak światło zakrzywić? ;)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

A ja zapytałbym (pomijając teorie czarnych dziur, załamywaniu światła, jakieś krytyczne gęstości wpływające na takie zjawiska) etc.... Ile luster zamieszczonych na takiej i takiej wysokości (przyjmując Ziemię jako idealną kulę, nie elipsę) pomijając tłumienie i rozproszenie wiązki wraz ze wzrostem odległości) należałoby ustawić (przyjmując że wsio jest idealne, zero strat na odbicia, światło leci cały czas idealnie liniowo bez strat). Ile obstawiacie tych luster (wiadomo, zależy jaką wysokość lustra obierzemy;)? :mrgreen: W wolnej chwili postaram się to obliczyć :wink:

PS. Bo tak na szybko (pomijając średnicę ziemi bo w tym obliczeniu nie ma znaczenia) wiedząc że kąt padania równy jest kątowi odbicia a wysokość umieszczenia luster nie ma znaczenia i są ułożone idealnie prostopadle do środka tej kuli, będąc idealnie w miejscu gdzie byłyby środki boków kwadratu opisanego na kwadracie (opisanym na okręgu) to wychodzą mi trzy lustra (w naszym idealnym środowisku (bez wpływu ruchu obrotowego Ziemi, gęstości powietrza i przy tej odległości również mającymi wpływ wartościami jak prędkość światła) i mamy światło prosto w plecy :twisted:

PS. Trochę zakręciłem ale wyglądałoby to mniej więcej tak :wink: (jest tylko ten problem że gościa trzeba by umieścić tak samo wysoko jak lustra i przyjąć że ziemia jest tak "zarośnięta" jak głowa mojego brata :wink: )
Obrazek
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Musimy to przetestować :mrgreen:
allonitium

Post autor: allonitium »

A ja zapytałbym (pomijając teorie czarnych dziur, załamywaniu światła, jakieś krytyczne gęstości wpływające na takie zjawiska) etc.... Ile luster zamieszczonych na takiej i takiej wysokości (przyjmując Ziemię jako idealną kulę, nie elipsę) pomijając tłumienie i rozproszenie wiązki wraz ze wzrostem odległości) należałoby ustawić (przyjmując że wsio jest idealne, zero strat na odbicia, światło leci cały czas idealnie liniowo bez strat). Ile obstawiacie tych luster (wiadomo, zależy jaką wysokość lustra obierzemy;)?
Przy podanych ograniczeniach wystarcza 2 lustra:

(rysunek pogladowy na szybko :razz: )
Obrazek

Oczywiście kąt pod jakim swieci latarka i promień pada na plecy mozna zmniejszyc odsuwajac lustra od siebie. Ziemia nie musi byc idealnie plaska - tez wystarczy odsunac lustra.

Poniewaz jednak nie ma ograniczenia na wielkosc obserwatora wystarczy jedno lustro:
obserwator i szerokosc promienia musza byc wieksze od Ziemi :twisted: Powstanie co prawda obszar o mniejszej jasnosci w srodku odbitego promienia, ale w warunkach zadania nie bylo napisane ze promien musi wygladac tak samo :wink:

Co wygralem? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Sebek

Post autor: Sebek »

a ja myślę, że tak :P :
Obrazek
ODPOWIEDZ