PETZL MYO XP ...PROBLEM

Oświetlenie montowane na głowie
kapral

PETZL MYO XP ...PROBLEM

Post autor: kapral »

WITAM,
Na początku chciałbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy raz na tym forum :mrgreen:
Mam czołówkę PETZL MYO XP którą używalem dosłownie wszędzie....od świecenia w domu, pod żaglami, wycieczkach bliższych i dalszych.Byłem z niej bardzo zadowolony aż do dnia wczorajszego gdzie doszło do jakiejś awarii...tzn po załączeniu jej i po lekkim poruszeniu nagle gasła.Myślałem że to wina akumulatorków które założyłem o poj 2700 ale po dłuższym sprawdzaniu okazało się że to najprawdopodobniej wina kabla :cry: Jak obróciłem czołówkę to gasła lub jak pociągłem lekko zakabel przy wyjściu z czołówki :!: Chciałem jakoś sprawdzić i rozkręcić czołówkę lecz te 4 śrubki są tak małe że nie pasuje żaden z bitów które posiadam...czy można ją jakoś rozkręcić? i czy po ewentualnym nawet rozkręceniu coś wskuram? Zawsze można przecież kupić nową ktoś mi podpowie ale cena nowej mnie :twisted: Może ktoś mi pomóż w reaktywacji mojej starej ukochanej MYO? :)
Wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Poprzednie Petzle (przed RXP) "lubiły" mieć problemy z kablem po dłuższym użytkowaniu. Niestety nie znam konkretów - czy chodziło o przecieranie czy zerwanie lutu etc.. W każdym razie da się naprawić. :)

Myo da się teraz wyrwać za okolice 150-170zł - a to chyba nie jest dużo jak na to co się dostaje. ;)
kapral

więc pozostaje mi kupic albo nowszą za duuuużą kaskę lub naprawić starą tylko nie wiem jak :cry:
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

kapral chetnie pomogę naprawić . Jak coś to PM :)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Te śrubki to torxy T6, kupisz taki wkrętak za 7zł albo komplet za kilkanaście zł. A to czołówka jeszcze granatowa czy szara? Jak granatowa to warto przy okazji wymienić diodę.Przewody do naprawy muszą być silikonowe ok 0,5mm2 Jak nie masz awersji do lutownicy to prosta naprawa.
pozdrav
kapral

Granatowa! lecz nie mam takich maluteńkich końcówek do śrubek :cry: muszę zakupić i spróbować samemu coś zdziałać a przy okazji zapytam dlaczego mam wymieniać diodę? świeci fajnie jeszcze :o
Ostatnio zmieniony piątek 23 lis 2012, 08:19 przez kapral, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Z samymi końcówkami to uważaj,te śrubki są dość głęboko a otwory wąskie.W granatowej dioda to chyba Luxeon K2,on ma małą sprawność, ok 40 lumenów z wata,nowsze są nawet 3x wydajniejsze.Sama wymiana jest dość prosta,prostsza od naprawy przewodu,kłopot tylko z soczewką ale tu masz wątek na temat: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6788
No chyba że jeszcze gdzieś dostaniesz diodę SSCP4,ona pasuje idealnie.
pozdrav
ODPOWIEDZ