Co to za Driver?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Co to za Driver?

Post autor: Sid Gotama »

Witam

Posiadam taki oto driver (foto), pochodzi on z http://dx.com/p/yonglin-yl-8226-cree-xp ... 650-146699

Mam parę pytań odnośnie tego drivera:
Jakie maksymalne napięcie wytrzyma, w opisie jest co prawda 3.0~4.2 V ale może to dotyczyć dołączonego zasilania 1x18650 a nie możliwości driverka.

Jak widać są dwa wolne miejsca na rezystory, co się stanie jak dolutuje pozostałe dwa?
Zwiększy się prąd czy zjara driver a może zmienią się tryby?

Oznaczenie na rezystorach 1R to 1-0 (1 kropka na środku 0)
Pomiar pojedynczego rezystora o takim oznaczeniu daje 1,2 ohm, pomiar czterech równolegle daje 03-04 więc wychodzi mi że pojedynczy ma 1,2 ohm??? Hm...

Pozostałe oznaczenia na driverze B29179 i MN671
Załączniki
sterownik.jpg
sterownik.jpg (518.55 KiB) Przejrzano 148 razy
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

A w takiej konfiguracji jaki prąd daje? Ja bym sądził, że rezystorami ustala się prąd, ale np w przetwornicy darelteka wszystkie rezystory pomiarowe są na jednej nóżce. Tak to może np zapodają sygnał scalakowi i ich wartość nie jest kluczowa tylko które nóżki są załączone. Napięcie 4.2 a nawet wyższe myślę, że by wytrzymał ale kto wie.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

wikrap1 pisze:A w takiej konfiguracji jaki prąd daje?
W takiej konfiguracji 1A (XP-E)
wikrap1 pisze:Napięcie 4.2 a nawet wyższe myślę, że by wytrzymał ale kto wie.
To wyższe to myślałem raczej o 8V (2x18650).
Próbuję znaleźć coś na temat tego scalaka ale google jakoś mnie dziś nie lubi.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

nie kombinuj raczej z wyższymi napięciami. Ten sterownik to nic innego jak tranzystor kluczowany przez owego scalaka. Przypuszczam, że dla scalaka max 5V za to prąd leda nie jest ograniczany za bardzo. jedynie te cztery rezystory połączone równolegle stanowią jakieś zabezpieczenie, rezystancja załączonego złącza tranzystora i....rezystancje typu włącznik, kiepskie ogniwo itd. Najprościej było by tam wstawić coś na AMC7135, i najlepiej dla diody.
Ad tych pustych pól to przypuszczam, że jeśli przełożysz rezystor który idzie na bazę/bramkę tranzystora na inne wolne pole to może będziesz miał inne tryby. Może.
ODPOWIEDZ