modyfikacja MYO XP @XP-G+kolimator
- Calineczka
- Kontakt:
modyfikacja MYO XP @XP-G+kolimator
Witam
Panowie, przyszła kolej na modyfikację mojej starej MYO. Od jakiegoś czasu siedzi w niej SSC P4 USWOH ale czas idzie do przodu-trzeba się podszkolić
Chcę, by rozkład światła był możliwie identyczny z oryginałem po wsadzeniu tam CREE XP-G.
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Oryginalnie wchodzi tam kolimator o średnicy 21mm i wysokości 7mm, a siedzi on w koszyczku o wysokości 8mm.
Jeśli macie jakieś rozeznanie w kolimatorach to proszę o podpowiedzi
Panowie, przyszła kolej na modyfikację mojej starej MYO. Od jakiegoś czasu siedzi w niej SSC P4 USWOH ale czas idzie do przodu-trzeba się podszkolić
Chcę, by rozkład światła był możliwie identyczny z oryginałem po wsadzeniu tam CREE XP-G.
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Oryginalnie wchodzi tam kolimator o średnicy 21mm i wysokości 7mm, a siedzi on w koszyczku o wysokości 8mm.
Jeśli macie jakieś rozeznanie w kolimatorach to proszę o podpowiedzi
- Calineczka
- Kontakt:
No dobrze, skoro nikt nie pomaga to odpowiem sobie sam.
Bardzo fajnie kształtuje wiązkę światła z XP-G ten oto kolimator Ledlinka:
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... pid/17214/
LL01ZZ-EX10L-M1, 10°, śr: 22.4mm, wys: 9.8mm
Wiązka światła jest najbardziej podobna do oryginału, najlepiej skupiona z tych, które testowałem.
Niestety, nie mieści się on tak łatwo w miejscu poprzedniego kolimatora:
i trzeba powiększyć średnicę otworu, np. dremelkiem.
Do środka spokojnie zmieści się XP-G na dużym STARze
a od przodu wygląda to tak:
oto porównania przed i po modyfikacji.
Wannowe stworki:
i rowery w korytarzu
Żeby nie było, że o tyle jaśniej bo led taki super
(XP-G R4 3C )
to zmierzyłem prądy, i z racji takiego a nie innego sterownika jaki jest w Petzlu, i niższego Vf XP-G, na tych samych akku w trybie maksymalnym Luxeon pobierał 230mA, a XP-G 330mA
Światła jest zdecydowanie więcej
p.s. dziękujemy mojemu biednemu staremu Petzlowi za udział w badaniach i liczymy na dalszą owocną współpracę
Bardzo fajnie kształtuje wiązkę światła z XP-G ten oto kolimator Ledlinka:
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... pid/17214/
LL01ZZ-EX10L-M1, 10°, śr: 22.4mm, wys: 9.8mm
Wiązka światła jest najbardziej podobna do oryginału, najlepiej skupiona z tych, które testowałem.
Niestety, nie mieści się on tak łatwo w miejscu poprzedniego kolimatora:
i trzeba powiększyć średnicę otworu, np. dremelkiem.
Do środka spokojnie zmieści się XP-G na dużym STARze
a od przodu wygląda to tak:
oto porównania przed i po modyfikacji.
Wannowe stworki:
i rowery w korytarzu
Żeby nie było, że o tyle jaśniej bo led taki super
(XP-G R4 3C )
to zmierzyłem prądy, i z racji takiego a nie innego sterownika jaki jest w Petzlu, i niższego Vf XP-G, na tych samych akku w trybie maksymalnym Luxeon pobierał 230mA, a XP-G 330mA
Światła jest zdecydowanie więcej
p.s. dziękujemy mojemu biednemu staremu Petzlowi za udział w badaniach i liczymy na dalszą owocną współpracę
- Calineczka
- Kontakt:
madmun, o ile dobrze pamiętam o to właśnie chodziło, by weszło z ramką, ramka centruje LED-a.
Co do ilości światła jest go subiektywnie dużo więcej, powiedział bym "na oko" ze trzy razy tyle... No i ta barwa....dla mnie zdecydowanie przyjemniejsza, bardzo polubiłem tą lampkę od czasu moda, wyparła ze statusu EDC Princeton Tec Apex-a.
Co do ilości światła jest go subiektywnie dużo więcej, powiedział bym "na oko" ze trzy razy tyle... No i ta barwa....dla mnie zdecydowanie przyjemniejsza, bardzo polubiłem tą lampkę od czasu moda, wyparła ze statusu EDC Princeton Tec Apex-a.
''Calineczka pisze:madmun, o ile dobrze pamiętam o to właśnie chodziło, by weszło z ramką, ramka centruje LED-a.
zaciekawiłeś mnie,
bo stary luxeon to nie omal wchodzi do starego kolimatora, a xpg ma jeszcze spory kawałek do kolimatora
od Dominika
stąd się zdziwiłem,
Ten kolimator ma jakiś inny kształt ?
P.s nie masz jeszcze gdzieś takiego kolimatora ? bo za nie chce na siłe zbierać zamowienia do niego
- Calineczka
- Kontakt:
w sensie takim czy kolimator "schodzi" do diody
Dominiki dawał na mały mcpcb i docinał żeby dioda weszła do kolimatora,
http://www.light-test.info/index.php?op ... 54&lang=pl
Dominiki dawał na mały mcpcb i docinał żeby dioda weszła do kolimatora,
http://www.light-test.info/index.php?op ... 54&lang=pl
- Calineczka
- Kontakt: