co to za rodzaj diody?
co to za rodzaj diody?
Witam Koledzy!
Potraficie rozszyfrować co to za oznaczenie diody? Jest to 5050?
http://dx.com/p/31mm-1-35w-6-smd-led-84 ... -12v-51003
Potraficie rozszyfrować co to za oznaczenie diody? Jest to 5050?
http://dx.com/p/31mm-1-35w-6-smd-led-84 ... -12v-51003
Ja modziłem z takich diod o barwie ciepłej oświetlenie rejestracji w aucie oraz zamienniki żarówek na MR16. Przy 20 mA na strukturę tak jak pisze poprzednik - dioda po chwili zaczyna parzyć a w skrajnym wypadku zaczyna zmieniać barwę w stronę niebiesko - zielonej. Po testach i zabawy z rezystorami doszedłem, że bezpieczny prąd na strukturę to około 6 - 7 mA, nie więcej. W tym wypadku również dioda nagrzewa się, jednak jest jedynie ciepła i spokojnie pracuje długi czas bez zmian jasności i barwy.
PS-Przy prądzie 20 mA na strukturę diody które miałem osiągały VF na poziomie 3,7 V przy 7 mA osiągają 3,2 V.
PS-Przy prądzie 20 mA na strukturę diody które miałem osiągały VF na poziomie 3,7 V przy 7 mA osiągają 3,2 V.
ILPT
Ja w swojej konstrukcji stosowałem po 6 diod na lampę oświetlającą rejestrację a efekt jest dobry - około 50% więcej światła niż z żarówki W5W.
Jeśli ogranicza cię miejsce to możesz się pokusić o 10 mA na strukturę, przy 15 ma diody diody mogą zacząć sprawiać problemy.
Obecnie na allegro można kupić żarówki rurkowe na diodach 5050, w tych konstrukcjach w diodę idzie 50 - 60 mA na diodę. Mimo zastosowania radiatora zależnie na co się trafi, zamienniki żarówek zaczynają mrugać i bardziej świecić na niebiesko już po kilku godzinach korzystania.
PS-Siostrze zakupiłem takie cuda do oświetlenia dekoracyjnego:
W diodę dokładnie 63 mA przy napięciu 3,72 V co daje nam 4,21W. Efekt - po jakiś 15 minutach czuć specyficzny zapach z lamp a diody zaczynają zielenieć. W kilku wypadkach do zaciemnienia luminoforu w okolicach struktur, jedna dioda straciła 2 struktury.
Jeśli ogranicza cię miejsce to możesz się pokusić o 10 mA na strukturę, przy 15 ma diody diody mogą zacząć sprawiać problemy.
Obecnie na allegro można kupić żarówki rurkowe na diodach 5050, w tych konstrukcjach w diodę idzie 50 - 60 mA na diodę. Mimo zastosowania radiatora zależnie na co się trafi, zamienniki żarówek zaczynają mrugać i bardziej świecić na niebiesko już po kilku godzinach korzystania.
PS-Siostrze zakupiłem takie cuda do oświetlenia dekoracyjnego:
W diodę dokładnie 63 mA przy napięciu 3,72 V co daje nam 4,21W. Efekt - po jakiś 15 minutach czuć specyficzny zapach z lamp a diody zaczynają zielenieć. W kilku wypadkach do zaciemnienia luminoforu w okolicach struktur, jedna dioda straciła 2 struktury.
Tak wyglądają moje wynalazki
Połączenie 3P4S, aktualnie około 30mA na zestaw. Wydaje się, że graniczną wartością jest 14mA na strukturę. Przy tym prądzie diody są lekko ciepłe, ale po złapaniu ich palcami szybko się nagrzewają. U mnie pracuje 12 sztuk jako oświetlenie dekoracyjne zamknięte w ozdobnych kulach, co znacznie zmniejsza chłodzenie, dlatego ograniczyłem prądy. Dodatkowo dla bajeru tak jak na zdjęciu mieszane są diody zimne, ciepłe i neutralne. Mam diody firmy Itswell. Być może inne zachowują się lepiej. Są np. diody CREE wytrzymujące 50mA na strukturę
Połączenie 3P4S, aktualnie około 30mA na zestaw. Wydaje się, że graniczną wartością jest 14mA na strukturę. Przy tym prądzie diody są lekko ciepłe, ale po złapaniu ich palcami szybko się nagrzewają. U mnie pracuje 12 sztuk jako oświetlenie dekoracyjne zamknięte w ozdobnych kulach, co znacznie zmniejsza chłodzenie, dlatego ograniczyłem prądy. Dodatkowo dla bajeru tak jak na zdjęciu mieszane są diody zimne, ciepłe i neutralne. Mam diody firmy Itswell. Być może inne zachowują się lepiej. Są np. diody CREE wytrzymujące 50mA na strukturę
Barwa wyjściowa jest... inna Odcienie zmieniają się od 'neutralnego' do lekko żółtego.skaktus pisze:Twoje wynalazki bardzo fajnie wyglądają
Jaka jest wyjściowa barwa podświetlonej kuli po zmieszaniu barw z diod ?
Co do diod od Cree, 50 mA wytrzymają, ale chyba jedynie pod warunkiem że laminat po części odda ciepło.
Co do diod 50 mA, mogą one mieć lepsze parametry i przy niższym Uf wydzielać znacznie mniej ciepła. Oczywiście mam tu na myśli wysterowanie tych diod prądem w okolicach 20 mA.
Sorry za odgrzanie starego kotleta, ale mam podobny jak w 1 temacie moduł (na 9 diodach) w lampce kabinowej w samochodzie i daje to radę. Kumpel miał w poprzednim samochodzie identyczny i także chwalił sobie. Fakt, że takiej lampki nie używa się do długotrwałego świecenia, góra kilka-kilkanaście minut, ale podczas takowego namacalnie nie zaobserwowałem jakiegoś bardzo silnego nagrzewania, a obydwie sztuki na ten moment mogę powiedzieć, że od ok. roku chodzą z powodzeniem. Światło białe-zimne, ale bez wpadania w niebieski moim zdaniem.
Edit - znalazłem SKU, ja mam taką: http://dx.com/p/39mm-2w-9-smd-led-126-l ... -12v-51002
Edit - znalazłem SKU, ja mam taką: http://dx.com/p/39mm-2w-9-smd-led-126-l ... -12v-51002