Realny -skuteczny zasięg

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
ologda

Realny -skuteczny zasięg

Post autor: ologda »

Cześć
Według producenta,latarka Fenixs Tk 70 ma zasięg 720 metrów.
http://www.fenixlight.com/viewproduct.asp?id=149

Chciałbym zbadać zasięg swojej latarki i porównać się do TK70.
kilka pytań :
1. Jakimi kryteriami kierował się producent pisząc 720 metrów zasięg ?
2. Jak się do tych kryteriów odnieść aby badanie było bardzo zbliżone?
3. Czy znacie w Trójmieście miejsce gdzie takie porównanie można wykonać ?
4. Czy ktoś ma ochotę swoja latarkę tez tak sprawdzić -to możemy się umówić .

pozdrawiam
ologda
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

ologda pisze:1. Jakimi kryteriami kierował się producent pisząc 720 metrów zasięg ?
Odległością z jakiej ciebie widać :P
ologda pisze:2. Jak się do tych kryteriów odnieść aby badanie było bardzo zbliżone?
Wątpie czy więcej jak 200-250 metrów
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
ologda

"Odległością z jakiej ciebie widać"

Widać zarys , całą sylwetkę , rozpoznaje się twarz ?
Awatar użytkownika
Nightmare

A na poważnie bzdety jakie ostatnio wypisują producenci latarek ostatnio sięgają do nieba co najgorsze nawet niektóre porządne firmy zaczynają uprawiać ten proceder.
Często także jest świadome wprowadzające w błąd tłumaczenie
ten fenix może będzie miał 720 ale nie metrów tylko "stóp".
ostatnio zajmuję się testowaniem latarek typowo terenowym dla niemieckich myśliwych pod kątem użyteczności czasu działania itd bo ich nie interesuję liczba lumenów w warunkach laboratoryjnych. I właśnie ostatnio bardzo słabo wypada Fenix, nawet już w kilku niemieckich czasopismach ma słabe oceny.
Przy okazji wykonaliśmy test armytec predator przy strzale, no i niestety nie wyglądało to jak w filmach producenta bo breneka, praktycznie złamała go w pół
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
robekbis

Post autor: robekbis »

Ologda , a jak chcesz rozpoznać twarz z 720 m , chyba za pomocą lornetki ,co najmniej Svarowskiego lub lepszej :)
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Dobry zasięg to moim zdaniem taki, kiedy z dystansu ok.150m jesteś w stanie zobaczyć zająca na ściernisku. Realny zasięg dla ludzkiego oka kończy się na 250-300m dla małych obiektów typy np. sarna, czy np. kucający człowiek, zależy to też od indywidualnych możliwości. Eksperymentowałem wiele ze skupieniem i zasięgiem i doszedłem do wniosku, że maksymalne skupienie przydaje się jedynie kiedy chcesz zobaczyć dom z dużej odległości. Lepiej mieć np. 200m zasięgu (realnego, nie jakieś resztki luksów, bo tak najczęściej producenci określają max zasięg swoich produktów) i oświetlony przy tym większy obszar i niż wyrwane z kontekstu ciemności mały spot na 300m, gdzie i tak niewiele widzisz bo snop światła zasłania Ci widok. Na takie dystanse to jedynie soczewka, która gwarantuje boczne odcięcie snopa. Osobiście teraz używam reflektora z cnq o nazwie A9 pod XM-L, dioda puszczona 3.3A (tyle realnie dostaje) i widok całego dużego drzewa ze szczegółami z dokładnie 250m jest dla mnie optymalnym rozwiązaniem. Podobne parametry, tylko lepsze skupienie ma Catapult, ale też nie ustawiałem go na max skupienie. Co nie oznacza że te latarki nie świecą dalej, owszem budynki wyłaniają się z ciemności nawet z 700m przy dobrej pogodzie
TDK

Post autor: TDK »

Dla mnie normy pomiaru, ustalone przez producentów, są zbyt liberalne. Uznaje się, że obiekt jest oświetlony, gdy pada na niego 0,25 lx i na tej podstawie podaje się odległość świecenia w specyfikacjach. Tymczasem przy takim oświetleniu g... widać, zwłaszcza z większej odległości. W praktyce nie spotkałem się z latarką, diodową, która świeciłaby dalej niż na 250 m.
Awatar użytkownika
ologda

TDK pisze:Dla mnie normy pomiaru, ustalone przez producentów, są zbyt liberalne. Uznaje się, że obiekt jest oświetlony, gdy pada na niego 0,25 lx i na tej podstawie podaje się odległość świecenia w specyfikacjach. Tymczasem przy takim oświetleniu g... widać, zwłaszcza z większej odległości. W praktyce nie spotkałem się z latarką, diodową, która świeciłaby dalej niż na 250 m.
Zatem , możnaby ustawić luxomierz i oddalać się ,aż wynik będzie zbliżony do 0,25 lux?
Ostatnio zmieniony piątek 16 lis 2012, 15:50 przez ologda, łącznie zmieniany 1 raz.
TDK

Post autor: TDK »

Tak, przy czym powietrze powinno być przejrzyste.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

ologda pisze: Zatem , możnaby ustawić luxomierz i oddalać się ,aż wynik będzie zbliżony do 0,25 lux?
Bierz pod uwagę że winny to być warunki niemal laboratoryjne - brak zewnętrznych źródeł światła, niezmienna przejrzystość powietrza, idealnie wycelowane oświetlenie w punkt pomiarowy itp... Nie do realizacji w naturalnym środowisku moim zdaniem.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Nightmare

Pikom pisze:Bierz pod uwagę że winny to być warunki niemal laboratoryjne - brak zewnętrznych źródeł światła, niezmienna przejrzystość powietrza, idealnie wycelowane oświetlenie w punkt pomiarowy itp... Nie do realizacji w naturalnym środowisku moim zdaniem.
Dokładnie bo się okaże że zasięg będzie 30km podczas pełni i bezchmurnego nieba :P
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

Pikom pisze:
ologda pisze: Zatem , możnaby ustawić luxomierz i oddalać się ,aż wynik będzie zbliżony do 0,25 lux?
Bierz pod uwagę że winny to być warunki niemal laboratoryjne - brak zewnętrznych źródeł światła, niezmienna przejrzystość powietrza, idealnie wycelowane oświetlenie w punkt pomiarowy itp... Nie do realizacji w naturalnym środowisku moim zdaniem.
A jesteś przekonany, że producent to faktycznie mierzy a nie przelicza na podstawie wyniku otrzymanego z ilości lux/1m ?
Awatar użytkownika
Gurgul99

Post autor: Gurgul99 »

Jak dla mnie, określanie jaki "zasięg" ma latarka to jedynie kolejny onanizm sprzętowy, skutecznie kuszący klienta. Ta sama latarka w ciągu kilkunastu minut będzie miała inny "zasięg skuteczny", zmieni się wilgotność powietrza, temperatura, zapylenie i nasze 200, 300 lub 500m pójdzie się huśtać na pobliską łąkę bo "stanie się ściana".
IMHO, porównywanie i określanie zasięgu światła ma sens jedynie kiedy stworzymy idealne warunki pracy (testu) a więc będziemy dysponować kilometrową, w miarę szczelną halą.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

fredek, nie zawsze to tak pięknie wygląda, niejednokrotnie wiązka się inaczej układa. Miałem taki ref, w którym z 1m było ok. 46 000 lux, a w terenie przegrał z catapult'em i to zdecydowanie, który mógł się pochwalić "ledwo" 40 000 lux/1m. Poprostu wiązka w tym pierwszym rozjeżdżała się zupełnie po ok. 40-50m.
Awatar użytkownika
ologda

Zbychur pisze:fredek, nie zawsze to tak pięknie wygląda, niejednokrotnie wiązka się inaczej układa. Miałem taki ref, w którym z 1m było ok. 46 000 lux, a w terenie przegrał z catapult'em i to zdecydowanie, który mógł się pochwalić "ledwo" 40 000 lux/1m. Poprostu wiązka w tym pierwszym rozjeżdżała się zupełnie po ok. 40-50m.
Dokładnie jak piszesz :smile:
Moja latarka Maglite 6D przy wymianie żarówki na diode i skupieniu ( ma moc ,że kłaniajcie się narody :mrgreen:) światła bije na głowę najmocniejszą latarkę od Midi-ego( w kwesti zasięgu), a w mocy światła jest kilkadziesiąt razy słabsza.

Więc pytanie powraca .
Jak określić zasięg latarki ? Jak określaja go producenci, na podstawie czego?
ODPOWIEDZ