Akumulator Ni-Cd

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Zbychur

Akumulator Ni-Cd

Post autor: Zbychur »

Szukałem w starej golarce Philipsa ogniwa 14500, a znalazłem akumulator Ni-Cd, również wielkości paluszka AA.

Pytanie, czy można to ładować zwykłą ładowarką do aku AA? Jeśli nie to czym?
Akumulator nie był ładowany chyba ze 3 lata, bo wtedy ostatnio używałem tej golarki, zmierzone dziś napięcie wynosi 1.27V. Na m koszulce nie ma żadnych danych o pojemności i napięciu znamionowym, a zastanawiam się czy mogę to włożyć do quarka AA.
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Można ładowac zwykła ładowarką do AA. Możesz używać w Quarku.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jest tylko jedna niedogodność, NiCd "lubią" być rozładowane i dopiero ładowane, tak więc najlepiej mieć ładowarkę z rozładowywaniem.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Zbychur

Dzięki Panowie, a do jakiego napięcia ją można ładować? Bo moja ładowarka musi mieć parkę żeby w ogóle ruszyć i ładuje na czas (nie ma wskaźnika naładowania), muszę więc tego akusa ładować w parze z normalnym Ni-Mh, czy to bezpieczne?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Akumulatorków szeregu Ni.. nie ładuje się do napięcia a ładunkiem, czyli prądem, do wystąpienia objawów naładowania, które to sprawdza ładowarka.
Ładowarki czasowe często przeładowują, najlepiej jakbyś kontrolował temperaturę i w momencie grzania wyłączył proces.
Nie wolno ładować dwu różnych akumulatorów w szeregu!!!

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Hetman

Post autor: Hetman »

Eneloopy są po kilka zł, jak się bawić tym ogniwem to tylko dla własnej nauki ;) - bo nawet nie wiadomo ile z niego po latach leżenia zostało. Napięcie niby rokuje pozytywnie ale...
Nie licz, że nawet jako nowe miało więcej niż 1000mAh, czy to Ci coś mówi :) ?
Awatar użytkownika
Zbychur

Wiem, o co biega. Porostu lada dzień dojdzie quark i już sobie zamówiłem przy okazji innych zakupów, ogniwo 14500 na cnq, ale na to trzeba poczekać. Ostatnio natomiast lutowałem koledze gniazdo w golarce i tam właśnie było takie ogniwo. Rozebrałem więc moją starą w nadziei, ze tam będzie to samo, niestety było Ni-Cd i dlatego pytałem z ciekawości co z takim fantem zrobić. Problem u mnie będzie jedynie z ładowaniem go, natomiast nie było takie złe bo golarka pracowała na nim ok. pół godzinny.
Maruda

Post autor: Maruda »

Podobny problem miała żona ze szczoteczką do zębów. Akumulator już przestał pracować. Wsadziłem go do ładowarki BC 900 na refresch i teraz pracuje jak nowy.
Hetman

Lepiej używaj tego w golarce ; ) bo dużego prądu też nie odda a dobra golarka to podstawa :P .
Awatar użytkownika
Zbychur

Golarka już dawno padła (3 lata). W serwisie powiedzieli że silniczek do wymiany ale koszty kosmiczne. Dołożyłem 70 zł i kupiłem nową.
Wracając do ogniwa. Po powrocie z pracy okazało się, że quark już ma mnie czeka. I teraz jestem zaszokowany. Po 3 latach bez ładowania to ogniwo świeciło w nim prawie 40 min. Teraz jasność znacznie spadła i zrobił się moon. Na początku świeciła z tą samą jasnością co nówka AA. Prąd pobierany z aku to 0,7 A. Jako ładowarki użyję tej starej golarki może, jeszcze zadziała.
Hetman

Nie rozładowuj NiCada poniżej 0,8V.
Awatar użytkownika
Zbychur

Quark ma zabezpieczenie, o ile dobrze pamiętam na 0,9, dlatego przy 14500 trzeba się pilnować jeśli nie ma własnego, a szczerze mówiąc nie wiem jakie zamówiłem, wiem jedynie że to Sanyo. Muszę to później sprawdzić.
Dzięki z wszystkie info.
ODPOWIEDZ