Co wybrać

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
mdabrowski

Co wybrać

Post autor: mdabrowski »

Szanowne Koleżanki i Koledzy

Jestem na tym forum pierwszy raz. Pozdrawiam wszystkich.
O mnie - jestem informatykiem, szczęśliwy ojciec 2 synów, żona ;-).

Chciałbym prosić Was o opinię na poniższy temat.
Swego czasu trafiłem w internecie na film http://www.youtube.com/watch?v=NkkU0UO3sek.
Chciałbym zrobić podobną "latareczkę", ale tutaj pojawiają się dylematy...
1. Znalazłem diodę http://www.tme.eu/pl/katalog/?art=OSPW5111P. 500 szt będzie kosztowało około 550 zł. Całość osiągnie około 1344 lumenów (na podstawie przelicznika http://led.linear1.org/how-do-i-convert ... nd-lumens/).
2. Drugie rozwiązanie to zastosowanie http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... 26page%3D1
Przy takim samym koszcie uzyskam około 6240 lumenów (6 diod).

"Latareczka" będzie używana tylko bardzo rzadko do krótkotrwałych impulsów świetlnych. Powinna mieć zasięg kilkudziesięciu metrów

Co wg Was powinienem wybrać? Czy przy zastosowaniu diody mocy potrzebuję jeszcze czegoś (sterownik)?

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Moim zdaniem najprosćiej byłoby zastosować diody Cree XM-L (ilość wg. uznania) - są łatwo dostępne i spokojnie dobierzesz do nich jakiś sensowny driver. Jakie będzie zasilanie?
mdabrowski

Jeszcze nie wiem - jakiś typ akumulatorka, dobiorę jak będę już znał wymagania

Przy wyborze diody na razie kieruję się tylko jak największą ilością lumenów. LED CREE CXA2011-0000-000P00J050F obiecuje 1040 lm, zaproponowana Cree XM-L 260 lm. Jaka jest przesłanka do zastosowania XM-L?
Marek
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

XM-L przy prądzie 3A będzie miał 800-900lm zależy od binu.
CXA 2011 do latarki raczej się nie nadaje.
Po pierwsze jej Vf jest w okolicy 40V. Więc będzie sporo problemu z zasilaniem. Zresztą jak wogóle połączyć 6 diod o takim Vf i do tego zasilić z akumulatora.
Po drugie aby z 6 CXA zrobić jakikolwiek zasięg to głowica latarki będzie hm...olbrzymia.
Najlepszym rozwiązaniem jest budowa wieloleda na XM-L.
mdabrowski

Jeśli chodzi o zasilanie to myślę o zestakowaniu takich o to baterii:
http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=320

Całość będzie znajdowała się w samochodzie więc przestrzeń nie jest problemem
Marek
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

A reflektory do CXA masz już jakieś upatrzone?
Szczerze to nie wiem jak chcesz zasilić z akumulatora te 6 cxa.
A może SST90 cię zadowoli?
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Sometimes darkness can show you the light
macgap90

Post autor: macgap90 »

Co do diod to również polecałbym moduły od MR ELEKTRONIK ale na zasilanie proponowałbym jakieś aku litowe za cene tego akumulatora masz 30 ogniw od woytazo to przy sporadycznym używaniu nawet nie musiałbyś ich ładować tylko wymieniać co jakiś czas na inne ;)
mdabrowski

Przepraszam ale nie wiem co to są reflektorki. Wybacz lamerstwo.
Myślałem o jakieś obudowie + soczewki.

[ Dodano: 12 Listopad 2012, 19:08 ]
Jak tak patrzę na produkty MR ELEKTRONIK to to jest TO. Tak jak pisałem wcześniej cały układ będzie miał za zadanie sporadycznie wysłać parę impulsów świetlnych. Czy w takim modelu użytkowania wykorzystanie sterownika jest również wskazane? Czy nie wystarczy bezpośrednie podpięcie źródła zasilania do diod?
Marek
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Diody pracujątylko w określonym zakresię prądów. Posyłanie w nie wyższych prądów niż zezwolone powoduje ich uszkodzenie. Podłączenie bezpośrednio pod akumulator nie jest za dobrym rozwiązaniem.
ILPT
mdabrowski

Rozumiem. Pisząc o bezpośrednim podpięciu miałem na myśli źródło zasilania -> rezystor -> dioda.
Marek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

mdabrowski, moduł od MR Elektronik podpinasz bezpośrednio pod akumulator, beż żadnych rezystorów. Możesz po drodze dla wygody użytkowania dać jakiś włącznik (najlepiej jakiś znoszący bez problemu prąd 3A, im mocniejszy tym lepiej bo załączanie tego modułu powoduje iskrzenie na stykach - ładowanie kondensatorów). Oczywiście kluczowe jest zapewnienie odprowadzenia ciepła z modułu LED (przykręcić, przykleić go do radiatora).
Sometimes darkness can show you the light
mdabrowski

Co do produktów MR ELEKTRONIK to który z proponowanych produktów wielodiodowych w/g Was najbardziej się nada do moich zastosowań? Jaki kolimator do niego dobrać? Przeglądam się temu produktowi MR68SNTC7XML, ale nie mogę dobrać kolimatora. Na stronie jest propozycja 2 takowych ale w ich opisie zaznaczono ze są przeznaczona do modułów 1 dowodowych.
Ostatnio zmieniony wtorek 13 lis 2012, 20:31 przez mdabrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek
pukpuk

Post autor: pukpuk »

mdabrowski, proponuje abyś poczytał najpierw forum i zorientował się nieco w temacie.
mdabrowski

Szanowny kolego PUKPUK

Gdybyś Ty poczytal moje wcześniejsze wątki zrozumilbys iż wczesniej czytałem, a forum jest chyba od tego zeby pytać (?). Jesli nie masz nic mądrego do zaproponowania to serdecznie Ci dziekuje za komentarze ktore niczego nie wnoszą.

Z powazaniem
Marek
ODPOWIEDZ