driverek by Flagiusz-inaczej czyli ciekawy sposob sterowania

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
m-blue

Post autor: m-blue »

Ok, dodam tyle do tematu, ze widze tu geniusz warty opicia:D chetnie bym postawil piwo za rozpracowanie tematu, poki co wszedzie mam daleko.
Takiego cuda mi do szczescia brakowalo:)

Mozecie napisac do jakiego max pradu to cudo jest przewidziane? jest szansa ze bedzie opcja wysterowania p7?

Dalej obserwuje temat, bo jakos przelaczanie trybow itp chwilowo jest mi obce.
Co do ochrony aku - mam latarke halogenowa ktora w momencie spadku napiecia ponizej jakiegos tam, nie miga 3x jak proponowano, ale odpowiednio wczesniej zmniejsza prad o polowe, moze takie cos bedzie dobre.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

m-blue pisze:Mozecie napisac do jakiego max pradu to cudo jest przewidziane?
To, co mozna tym przełączać zależy od elementu wykonawczego-tranzystora mosfet. P7-żaden problem ;-). Akurat ten driverek działa tak, że niejako dodaje się go do układu który juz ma ustalony max. prąd diody-to robi tylko za szybki włącznik, tak szybki, że tego nie widzisz a jasność jest mniejsza...brutalne porównanie-ściemniacz na ścianie. reasumując, kluczowanie P7 nie stanowi problemu, nawet "trybami". Kwestia w jaki sposób zapewnić prąd maksymalny, wielce upraszczając....
Pytaj...załóż może jakiś własny projekcik-pomożmey z elektroniką ;-)
Awatar użytkownika
m-blue

Post autor: m-blue »

Chodzi za mna porzadne swiatlo od dosc dawna, tyle ze troche mi sie nie chcialo bawic z q5:) p7 jest warte uwagi - w temacie swiatla do nurkowania jest to walkowane. jesli sie uda kupic komponenty typu soczewki , ew diody, chociaz z tym pewnie nie ma wiekszego problemu, to zabieram sie za robote. Pakiet aku juz czeka - co prawda inny niz tu preferowany lion:) bo 14.4 nimh, ale jest:) ogolnie chyba sie pokusze na osobno glowice i osobno zasilanie, wlacznik w glowicy w formie pierscienia, w srodku kontaktron. ew jesli bedzie potrzeba porzadnego chlodzenia , co moze przypalic driver:) to sie pomysli nad wlacznikiem w kanistrze z zasilaniem:) tak czy inaczej wlasnie ten uklad mi jest do szczescia potrzebny zeby sie nie bawic w przekazniki itp.
W moim przypadku plusem jest to , ze jakby nie zalezy mi na kazdym milimetrze :lol:
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Właśnie zmajstrowałem prototyp dla Midiego.
Opcja pomiaru/kontroli akkusa czy prądu nie istnieje, tzn. wyłączona, nie obsadzałem potrzebnymi rezystorkami płytki.
Tak więc zasilamy np. R2 z jak to w R2 wysokim Vf i z 18650, pewnie więcej jak 1,2A nie pójdzie w diodę...ale akurat ten zmajstrowany egzemplarz to nic innego jak inteligentny włącznik, rezystancja załączonego klucza to pewnie max 0,04ohm-a
Fotki na drugim kompie, załącze później, filmik z działania-klikania:

[youtube]http://youtube.com/watch?v=_-v1da4W-K0[/youtube]
A driverek wyłącza się przez dłuzsze przytrzymanie switcha.
Midi-switcha dalem z dlugim trzpieniem, skrócisz go sobie łatwo, ucinając czy szlifując na szlifierce....gorzej by było przedłużać ;-)
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

:mrgreen: i co tu więcej pisać, już się cieszę, dzięki wielkie.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Softwarowo jest już zaimplementowany pomiar akkusa ale nie mamy czasu go dopracować, przetestować, dlatego Ci wyłączyłem...może next time :mrgreen: .
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

Midi, niebawem będziesz pierwszą osobą (poza mną i Arkiem) która dostanie ten soft w najnowszej wersji 4.1.010
Tradycyjnie liczymy więc na Twoją jakże cenną opinię.

Wersja ta ma więc sporo opcji, ale oczywiście na życzenie mogę praktycznie dowolnie ją zaadoptować do Twoich indywidualnych potrzeb.

Tak jak stronę wcześniej wspominałem soft ten jest najbardziej "wypasiony" ze wszystkich dotychczas udostępnionych - ma wszystko to, co było w wersji 3.4.x plus wiele zupełnie nowych funkcji: momentary-on, boost, Morse itd. i co bardzo ważne sterowanie jest tu w pełni elektorniczne (mikroswitch) co z jednej strony daje duży komfort i wysoką kulturę pracy jak i jest zdecydowanie mniej awaryjne w porównaniu z klasycznymi wyłącznikami mechanicznymi.

Płytka sterownika umieszczana jest zamiast tradycyjnego wyłącznika mechanicznego, a więc modowanie staje się jeszcze prostsze niż było dotychczas.

Na koniec nieskromnie dodam, że sterownik ten wprowadza zupełnie nową jakość, którą po prostu trzeba dotknąć i zobaczyć na własne oczy, by się przekonać ile jest warta :-)

[ Dodano: Wto Sie 12, 2008 6:14 pm ]
Na Arka filmiku bardzo fajnie pokazana została opcja boost (doświetlenie).
Druga nowa i równie ciekawa opcja to momentary-on, którą włącza i wyłącza się tak samo jak boost, czyli 3x kliknięciem, ale która działa dla trybów z ustawioną max. jasnością (zarówno ciągłych jak i sekwencyjnych).

Czyli gdy jasność w danym trybie jest mniejsza niż 100% to po 3x kliku mamy boost, a gdy jasność w danym trybie jest max., to te same 3x kliki włączają nam funkcję momentary-on.

Poniżej, aby łatwiej było to sobie wyobrazić opisałem typowe scenariusze użycia demonstrującę różne funkcje sterownika:

1. włączenie latarki
- 1x click - włączamy latarkę

2. wyłączenie latarki
- 1x długi click (ok. 1 sek) - poczym latarka gaśnie

3. zmiana trybu pracy
- 1x click - latarka przełącza się na kolejny tryb pracy w ramach grupy

4. zmiana grupy
- 2x click - latarka przełącza się kolejną grupę (ciągłe / sekwencje / strobe) i ustawia tryb zdefiniowany jako pierwszy w danej grupie

5. zmiana jasności (konfiguracja trybu)
- wybieramy tryb pracy latarki, którego jasność chcemy zmienić (może być to dowolny z trybów ciągłych lub sekwencyjnych)
- przyciskamy przycisk >4 sekund - latarka po 1 sek gaśnie, a po kolejnych 3s ponownie się zaświeci
- puszczamy przycisk i latarka zaczyna sekwencyjnie zmieniać jasność od poziomu najciemniejszego do najjaśniejszego w krokach co ok. 0,5 sek.
- w poziomach skrajnych (minimum i maksimum) sterownik zatrzyma się na 2 sek. i raz mignie
- następnie zacznie zmieniać jasność schodząc w dół itd.
- krótkie przyciśnięcie przycisku wybiera daną jasność i zapisuje ją w pamięci, poczym latarka przechodzi do trybu w którym pracowała, ale już z ustawioną nową jasnością
- długie przyciśnięcie przycisku anuluje wybór jasności bez jego zmiany

6. ustawienia zaawansowane - setup
- wybieramy tryb pracy SOS (tylko on posiada konfigurację zaawansowaną)
- przyciskamy przycisk >4 sekund - latarka po 1 sek gaśnie, a po kolejnych 3s ponownie się zaświeci
- krótkim przyciśnięciem wybieramy jasność
- latarka zacznie naprzemian świeciś jaśniej i ciemniej - wysoka jasność oznacza opcję włączoną, a niska jasność - wyłączoną
- pierwsza ustawiana jest pamięć ostatnio używanego trybu (niska jasność = opcja wyłączona, czyli latarka będzie się włączać zawsze z tego samego trybu, wysoka jasność = opcja włączona, czyli latarka włączy się w trybie, który po raz ostatni był używany)
- krótkie przyciśnięcie w czasie trwania jednego z tych 2 stanów powoduje wybór danej opcji
- drugim paramertem jest pomiar stanu baterii (niska jasność = opcja wyłączona, wysoka jasność = opcja włączona)

7. ustawienie własnego trybu początkowego (ale bez jego późniejszego nadpisywania)
- włączamy opcję pamięci ostatnio używanego trybu pracy (konfiguracja zaawansowana - setup)
- przechodzimy do grupy/trybu, który chcemy ustawić jako domyślny pierwszy ustawiany po włączeniu latarki
- wyłączamy latarkę (przycisk ok. 1 sek) - tryb przy którym wyłączono latarkę zostaje zapamiętany
- ponownie włączamy latarkę, a następnie wyłączamy opcję pamięci trybów
- sterownik będzie pamiętał ostatnio zapisany tryb startowy, ale nie będzie go zmieniał (do czasu ponownego włączenia opcji w setupie)

8. ustawienie trybu początkowego (pierwszego) w grupie
- włączamy opcję pamięci ostatnio używanego trybu pracy (konfiguracja zaawansowana - setup)
- przechodzimy do trybu, który chcemy ustawić jako domyślny pierwszy w danej grupie
- wyłączamy latarkę (przycisk ok. 1 sek) - tryb przy którym wyłączono latarkę zostaje zapamiętany jako pierwszy w grupie
- ponowne wyłączenie opcji pamięci będzie respektowało dokonane ustawienia i nie będzie powodowało ich dalszej zmiany

9. tryb z chwilowym doświetlaniem (boost)
- wybieramy tryb pracy latarki o jasności <100% (np. ciągły)
- 3x szybkim kliknięciem wchodzimy do opcji specjalnej - boost
- latarka świeci z jasnością wybranego trybu ciągłego, a po przyciśnięciu przycisku (przez czas jego wciśnięcia) rozjaśnia się do 100%

- opcja ta działa tak samo dla trybów sekwencyjnych
- np. w trybie Strobe latarka miga z ustawioną dla niej jasnością, a po przyciśnięciu przycisku (przez czas jego wciśnięcia) tak samo miga, ale już z maksymalną jasnością (użyteczne dla rowerzystów)
- wyłączenie opcji boost następuje po ponownym 3-krotnym szybkim click`u

10. tryb chwilowy - momentary on
- wybieramy tryb pracy latarki o jasności 100% (dowolny tryb ciągły lub sekwencyjny)
- 3x szybkim kliknięciem wchodzimy do opcji specjalnej - momentary on (działającej tak jak boost, ale dla jasności 100%)
- latarka gaśnie, a po przyciśnięciu przycisku (przez czas jego wciśnięcia) włącza się z maksymalną jasnością

- opcja ta działa zarówno w trybach ciągłych jak i sekwencyjnych, w których po przyciśnieciu przycisku generowana jest sekwencja właściwa dla wybranego trybu (np. Strobe) z max. jasnością
- wyłączenie opcji chwilowej następuje po ponownym 3-krotnym szybkim click`u

11. tryb Morse z regulowaną jasnością
- wybieramy tryb SOS
- 3x szybkim kliknięciem wchodzimy do opcji specjalnej - Morse
- latarka nie świeci, a po przyciśnięciu przycisku (przez czas jego wciśnięcia) zapala się z jasnością taką, jaka była ustawioną dla trybu SOS
- wyłączenie opcji Morse następuje po ponownym 3-krotnym szybkim click`u

- z opcji Morse można także korzystać przełączając latarkę w tryb momentary-on z trybu ciągłego z tym, że wówczas jasność jest nieregulowana - zawsze maksymalna

Miłej zabawy :mrgreen:
Flagiusz
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Oj będzie miła, będzie wierz mi :twisted: , dzięki wielgaśne.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

bardzo podobają mi sie wprowadzone zmiany w sterowniku, ale
10. tryb chwilowy - momentary on
i opis tego to pomyłka- albo mamy momentary (klik czy coś i mamy od razu jasność) albo jest to extra funkcja , ale nie momentary, może przytrzymanie włącznika przez chwilę moznaby tak nazwać, ale na pewno nie 3 szybkie kliki
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

pawelsz pisze:[...] albo mamy momentary (klik czy coś i mamy od razu jasność) albo jest to extra funkcja , ale nie momentary, może przytrzymanie włącznika przez chwilę moznaby tak nazwać, ale na pewno nie 3 szybkie kliki
Pawle, zastanawiałem się nad takim zachowaniem:
- jeżeli latarka jest wyłączona i przyciśnie się 1x krótko, to się uruchamia i pozostaje włączona
- jeżeli latarka jest wyłączona i przyciśnie się 1x dłużej (np. min 1sek), to się zapala jedynie na czas przyciśnięcia, a po puszczeniu gaśnie

Dostęp do tej funkcji jest wówczas najszybszy, ale trudno wówczas będzie nadawać Morse`m (z uwagi na ten czas który rozróżnia włączenie permanentne od chwilowego).

Może masz jakiś pomysł, który przy pomocy jednego przycisku dałby możliwość szybkiego i swobodnego korzystania?
Flagiusz
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

pomysły z przytrzymaniem brzmią ok- można ew. uwzględnić to w setupie- czy ma być momentary z jasnością full, czy nie, a do morsea może extra tryb- raczej nie używa się tego na co dzień (często)-ciekawa opcja zresztą
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

pawelsz pisze:pomysły z przytrzymaniem brzmią ok- można ew. uwzględnić to w setupie- czy ma być momentary z jasnością full, czy nie
Żaden problem - może być i tak i tak.
Jeżeli przyjmiemy że takie chwilowe włączenie będzie respektowało jasność pierwszego trybu to będzie on działał z taką jasnością jaka będzie na pierwszym z nich ustawiona.
pawelsz pisze:a do morsea może extra tryb- raczej nie używa się tego na co dzień (często)-ciekawa opcja zresztą
A no właśnie - raczej się tego nie używa na codzień - dlatego jest po 3x klikach, a nie po 1x klik.

Niestety niczego prostszego nie wymyśliłem.
Dzięki.

[ Dodano: Czw Lis 13, 2008 10:02 am ]
Prototyp został ukończony:

http://flagiusz.republika.pl/flashlight ... ght_9.html
Flagiusz
jeffu

Post autor: jeffu »

Witam

Pytanie do Calineczki - czy sprzedajecie obecnie ten driverek bo byłbym zainteresowany :)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

wersji zakrętkowej póki co nie, zwykła-tak.
Wiecej pytan ew. na pw proszę....
ODPOWIEDZ