Latarka do kluczy 1xAAA

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
MaciekB

Latarka do kluczy 1xAAA

Post autor: MaciekB »

Hej.

Przyszedł czas, aby zainteresować się tematem latarki do kluczy.

Używana będzie jak to latarka przy kluczach. Zależy mi na małym rozmiarze.

Wytypowałem kilka, która będzie najlepszym rozwiązaniem:

- iTPlight A3 EOS Upgrade (latarka, która jest prawie idealna dla mnie, jednak wygląd trochę mi nie pasuje)
- Fenix E05 (mała, ale też mało światła)
- TANK007 TK-701
- TANK007 TK-703 HA-III (rozsądna cena)
- UltraFire E05 (najmniejsza, sporo światła)

Czy ktoś miał styczność z UltraFire E05. Wygląda prawie jak Fenix, a kosztuje mniej. Warto zaryzykować i ją kupić?

Pozdrawiam
DNF

Post autor: DNF »

Może maratac? Wielkość iTP A3 ale design bajka :)
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Dopisz do listy OLight i3 EOS - następca iTPlight A3 EOS
http://lygte-info.dk/review/Review%20Ol ... %20UK.html
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... 28PICS!%29
http://www.militaria.pl/olight/latarka_ ... _p6409.xml

Jak dla mnie stawianie na dupce i niezgubialny klips to duża zaleta. Strasznie mi się nie podoba w A3 ten łańcuszek. Na razie dożynam mojego Maratac AAA, ale juz sie oko kieruje na coś w tej klasie z większą ilością światełka.

Jak dla mnie 3 tryby z bardzo niskim 1,5 lum są tym co takie światełko powinno mieć. Ze specyfikacji wynika, ze niestety Olight i3 ma wyższy tryb niski i przez to niższy runtime oraz generalnie mniej wydajny sterownik. Czy ktoś z forum miał oba i porównywał?

Cała reszta jest jedynie jednotyrybowa, co wydaje mi się przy światełku EDC wadą, ale to rzecz gustu, ale jak już to bym brał UltraFire E05
http://budgetlightforum.com/node/11095

[ Dodano: 4 Listopad 2012, 12:45 ]
Tylko, że ten nowy Maratac to krok w tył a starego nie można kupić. Miałem pierwszą wersje z anodyzowaniem natural i świeciła lepiej od tej z czarnym, no ale się rozstaliśmy i gdzieś leży w trawie na mazurach. Niestety wina klipsa...
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Posiadam ITP A1, najmniejsza jaką znalazłem w ówczesnym czasie. Myślałem o czymś na AAA, ale te akku mają najmniej energii. Może zmienisz zdanie jak ja.

http://www.flashaholics.co.uk/itp/itp-a1-eos.html
ILPT
MaciekB

Zdecydowany jestem na AAA z kilku względów. Po pierwsze małe rozmiary, po drugie dostępność, po trzecie mam armię Eneloopów w szufladzie więc będą jak znalazł.

Dużo światła nie potrzebuję. Ma być to tylko awaryjne oświetlenie gdy nie zabiorę ze spbą L2P. xD
Awatar użytkownika
mihas

Post autor: mihas »

Nie wiem jak dużą wagę przywiązujesz do "długowieczności" latarki i wyglądu, ale jeśli ma być noszona przy kluczach dłużej niż kilka miesięcy, to szukałbym czegoś przynajmniej ze stali nierdzewnej. Na myśl przychodzą mi np.: 4sevens Preon Revo SS, ITP A3 SS, Solarforce X3, Preon P0 i CQG S1. Stalową CQG noszę już prawie rok w kieszeni z kluczami, multitoolem i monetami. Ma mnóstwo miniaturowych rysek, które tworzą ciekawą, równomierną fakturę przypominającą "stonewash" stosowany na ostrzach noży, co wpływa pozytywnie na przyczepność. Każda anodyzacja aluminium, nawet HAIII z czasem na krawędziach po prostu się ściera. Na dłuższą metę do kluczy polecam stal, mosiądz, lub tytan.
MaciekB

Kurcze tylko ciężko z dostępnością jakiejś sensownej latarki ze stali nierdzewnej w rozsądnej cenie.
Awatar użytkownika
mihas

Post autor: mihas »

Rzeczywiście, stal jest trudniejsza w obróbce i nawet u chińszczyków to widać - stalowe modele są sporo droższe od odpowiedników z alu. Na DX czy CNQualitygoods ceny takich na 1xAAA ze stali zaczynają się od kilkunastu $.
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

Ja bym wybierał między iTP/Olight A3 i Fenix E05. W AAA jest mało mocy, latarki z jednym mocnym trybem szybko się kończą - poza tym piszesz, że nie potrzebujesz dużo światła. Teraz tylko kwestia, czy brać fajnie rozproszone światło Fenixa czy 3-tryby A3. Aczkolwiek sam promień A3 też jest przyjemny, sprawia jednak wrażanie bardziej delikatnej od Fenixa.

Pierwszy raz zobaczyłem podróbkę Fenixa E05, czyli UltraFire E05. Wg producenta 150lm i runtime 1-2h na jednej baterii AAA; to chyba najlepszy wynik świata :wstyd:
MaciekB

Kurcze choroba latarkowa postępuje.

Ledwo co przyszła do mnie L2P od grega, a tu już mnie kusi kolejna.

Znalazłem zestaw LD10 R5 + E05 R2 za 180zł.

Jeśli na samą E05 miałbym wydać 90zł to już lepiej dołożyć kolejne 90 i mieś LD10.

Co sądzicie o takim pomyśle?
Awatar użytkownika
pralat

Jest to z pewnością zestaw opłacalny, bo sam LD10 kosztuje w tych granicach (chociaż już teraz trudno go kupić). Jak już zapadłeś na chorobę, to kup sobie taki zestaw; na pewien czas złagodzi Ci dolegliwości :mrgreen:
MaciekB

Udało mi się kupić nowy zestaw LD10 R5 + E05 R2 za 175zł z wysyłką. Myślę, że cena dobra. Już nie mogę się doczekać kiedy przyjdą.
Awatar użytkownika
pralat

Rzeczywiście jest to dobra cena ;-)
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

tty5150, zasugerowałem się Twoją podpowiedzią,OLight i3 EOS i kupiłem dla żony . ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 lis 2012, 08:15 przez ologda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Na pewno będzie zadowolona :-) No i ile sie nie zgubi w otchłaniach i czeluściach torebki.
A kolorek jaki?
ODPOWIEDZ