Romisen RC-T5 duża latara z 4xCree

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
pawelsz

Romisen RC-T5 duża latara z 4xCree

Post autor: pawelsz »

Dzięki Tomkowi vel Bocianowi mam okazję testować ciekawą lampeczkę na 4xCree:
Romisen RC-T5 4-Cree 3-Mode LED Flashlight with Holster (4xCR123A / 2x18650)
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10452

Przyznam , że to jest pierwsza latarka z więcej niż jedną diodą (nie mówimy o prysznicach ledowych) z którą mam kontakt.
Po otrzymaniu przesyłki spodobał mi się bardzo pokrowiec będący w zestawie- bardzo fajny, można go przypiąc do plecaka lub paska spodni (to już trudniej, bo latarka nie jest mała).
Poza tym uderza jej spore rozmiary- no maczuga prawie ;P - spory ref mieszczący 4 diody Cree na oko Q5 (srebrne dno diody wskazuje na produkcję w chińskiej fabryce Cree) oraz body mieszczące 4CRki lub 2x18650, po odkręceniu przedłużki można też zasilać ją "jedynie" 3ma CRkami.
Tak wygląda
Obrazek
A tutaj porównanie wielkościowe do Deree CL1H V3.0
Wysokość oraz średnica
Obrazek
oraz różnica w refie
Obrazek
Wersja rozebrana- na zdjęciu jest wykręcona przedłużka body
Obrazek
Romisen (kolejny który trafił do mnie) jest bardzo dobrze wykonany, gwinty są równe bez żadnych zadziorów, pokrycie jest równomierne o takiej samej barwie. Wszystkie połączenia gwintowe są chronione podwójnymi oringami i czuć , że są dobrze spasowane.
Wyłącznik działa pewnie (jest to sprawdzona wersja używana w mojej starej alfie-duży ale pewny), nie wiem jedynie- dlaczego użyli gumki włącznika większej, niż na ogół używane 14mm (ciężko zmienić na gumkę GID) oraz nie ma ekstra podkładki w gumce przez co włącznik należy wciskać głęboko, co jest średnio wygodne (można to poprawić dając kawałek gumy do gumki włącznika)
Nie wiem czym jest pokryta lampka- nie jest to klasa fenixa czy deree - stawiam na HAII
Fajnie, że body nie jest prostą rurą, ale jest zakończone od strony głowicy zaślepką plastikową z przelotem pod zasilanie, szkoda , że nie podpatrzyli do końca i nie dali tej przelotki ze sprężyną w środku.
Obrazek
Głowica jest masywna, no ciężka wręcz, ale ma chłodzić 4 Cree.
Na zdjęciu widać sprężyny doprowadzające prąd.
Obrazek
Niestety głowica jest pewnie zaklejona, bo ni cholewki nie udało mi się w rękach jej rozkręcić, a na siłę nie wypada :)
Tak wygląda promieć światła z Romi, Widać wyraźną rozetke- efekt do przewidzenia z 4xCree
Obrazek

Lampka może być zasilana z 4xCR123A, z 2x18650 lub bo po odkręceniu przedłużki z 3xCR123A
Pomiary wstępne jasności
zasilanie lux /1m w trybie high/low
4xCRka 9500/4060 pobór prądu 0.5A/0.22A
3xCRka 9500/4060 pobór pradu - zmierzę
2x18650 2500/1830
Ciekawe, że przy 3 i 4 CRkach wyniki są identyczne, natomiast jasnosć przy 2x18650 jest słaba, ale to jeszcze musze sprawdzić dokładnie- mam akumulatorki bez cycków i musiałem dać magnesy na plus zasilania (brak spręzyny w body się mści) oraz pomiędzy akusami
I od razu uwaga- BARDZO MOCNO ODRADZAM UŻYWANIE AKUSÓW 16340 Z DX - to jest jedno wielkie g...no - nadaje się jedynie do zasilania latarek na jedną CRkę, do latarek na 2,3,4... CRek absolutnie sie nie nadają - ino stres człowiek przezywa, że latara nie działa, lub nagnie gaśnie !!
Nie wiem , czy uda się zrobić pomiary czasów działania- mam jedynie 2szt 16340 od AW, ale pocwiczę.

Foty porównawcze Romisen RC-T5 kontra Deree CL1H V3.0 obie w trybie high - drzewo jest jakieś 100-120m ode mnie
Deree
Obrazek
Romisen
Obrazek

cd nastąpi i wnioski będa potem
Ostatnio zmieniony sobota 05 kwie 2008, 21:43 przez pawelsz, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Nie ciekawy zakup :| Lepiej wypada Conqueror M-C3 do tego można ref zmienić bez problemu na SMO. Pawle czekamy na dalsze testy i opinie, wnioski :twisted:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Dla mnie ciekawy. Kupiony z myślą o podrasowaniu. Dla mnie refki teksturowane w tym zastosowaniu wcale nie przeszkadzają i myślę że idzie z tego modelu wycisnać więcej niż z podanego przez Ciebie a cena... korzystna

Edit: W praktycznie identycznej cenie masz 4 diody zamiast 3 (podejrzewam że emitery tego samego/zblizonego binu), tryby (co prawda średnio udane, ale są) których w podanym modelu brak. Reasumując tzw. "maczuga" na 4xCree wręcz domaga sie udoskonalenia :mrgreen:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Oj daj spokój ;) Ja sie tylko zastanawiam czy jak dasz wiecej prądu w diody to co z odprowadzeniem ciepła. Sam wiesz jak potrafi być gorąco przy jedne diodzie a tu mamy 4 :mrgreen:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

....no dobrze...latareczka w moich łapkach, juz rozebrana do rosołu, driver wydłubany, zobaczymy, co da się tam wsadzić ciekawego.Wykonanie całkiem przyzwoite, jak na Romisena przystało, a elektronika-jak zwykle biedna.Ta latarka rozwinie skrzydła dopiero po modyfikacji..... :mrgreen:
Robię foty, wszystko pokażę.... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Nom nie pozwól nam długo czekać :mrgreen: Sam jestem ciekaw jak wyjdzie mod maczugi :cool:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...no to chyba skończyłem. :mrgreen:
Nic nie powiem, do obejrzenia na zlocie :razz:
Awatar użytkownika
m-blue

Post autor: m-blue »

witam po raz pierwszy:)
mozesz sie pochwalic gdzie nabyles to cudo i za ile?
szukam czegos do przerobki pod wode:) to mi pasuje idelanie, tylko nie moge namierzyc poza wersja z 3 diodami;/
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Witam nowego kolegę :wink: , latarka ta została zakupiona tu http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10451, z oryginalnym sterownikiem świeci tak sobie, daje około 350mA na diodę, po tym jak Calineczka stworzył nową elektronikę do tej latarki, pokazała co może ( 700mA na diodę naprawdę robi różnicę ).
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Witaj.
Pod wodę powiadasz?
A co ze szkiełkiem, jego wytrzymałością? Do jakiej głębokości chcesz jej używać?
W RC-T5 rzeczywiście w oryginale w najlepszym wypadku idzie 350mA w diody, przy zasilaniu z 4 CR123. Musiałem wsadzić tam step-upa i wszystkie diody puścić w szereg. Nie wiem, czy bawisz się elektroniką. Może lepiej, bez kombinowania w elektronice zainwestować w to:http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14396 czyli UltraFire WF-900L, niedawno odebrałem i jest całkiem ładnie zrobiona, sterownik elektroniczny daje dużo światła i pobiera koło 1,6A, dobiorę się do bebechów to zdam relację. Tryby byle jakie ale światła jest dużo :mrgreen:
Awatar użytkownika
m-blue

siedze w elektonice na takim etapie ze jak mam cos polutowac i poskladac to daje rade, za projektowanie sie nie biore:)
z tej latarki mialem nadzieje, w zasadzie uzyc glowicy, dotoczyc szereszy i dluzszy tyl, tak zeby mi wszedl pakiet na paluszkach, powiedzmy 4x4 albo 3x4 po dlugosci.
Z toczeniem itp nie mam probloemow, znajonmy ma warsztat i pod wode troche latarek zrobilismy:) maja srednica szkla jet wytrzymala - tani sprzet z jedna dioda po wywaleniu wlacznika push od tylu i wrececeniu na ciasno kawalka miedzi byla na 50m:) tyle ze przod byl z poliweglanu a nie szkla - troche bardziej elastyczny.
Bawilem sie juz hidami 35W z samochodowki, ale nieporeczny jest balast - elektronika.
ogolnie szukam jakiegos rozwiazania zeby byly 4 przyzwoite diody. moze to byc zupelnie osobno - sa na alegro, ale nie ma elektrronik do tego... cos jak soczewka na 4 diody - zintegrowana - koles chce 120zl za 4 diody i soczewki do tego, cos takiego by mi pasowalo, chociaz nie ukrywam, ze to cudo z testow mi sie podoba:)

Jeszcze jedno - ja raczej jestrem za zmiana zaislania na jakis chociaz nieduzy ale maly pakiet- zawsze to wieksze napiecie i latwiej ladowac - uzywam graupnera do pakietow.

jak wyglada sprowadzenie tego z usa z tego sklepu, clo sie placi jesli tak to ile?
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
jjelement

Post autor: jjelement »

sciaga sie z hongkongu placi paypalem clo...hmmm zalezy od szczescia narazie tylko trzy paczki dostalem ale wszystkie sa jako gift, przesylka free
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

..w.róciła do mnie moja RC-T5 zmodowana step-up MAX608 +sterownik by Df&Cali, zasilanie 2x18650-20klux/1m i całkiem ciasny spot :mrgreen:
Awatar użytkownika
m-blue

nooo to jakieś zdjęcia bebechów:)
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

..teraz to już poskładane do tzw. kupy :mrgreen:
W środku nic specjalnie ładnego...artystyczny pająk połozony po zdjęciu elementów z oryg.drivera. Dwa układy w obud.SO8 tj. MAX i MOSFET, kilka części obok, dużo drucików+na kanapkę płytka sterownika Df&cali...tak w skrócie.
ODPOWIEDZ