Moja pierwsza konstrukcja. Czołówka 1x xp-g.

Oświetlenie montowane na głowie
Peg6

Moja pierwsza konstrukcja. Czołówka 1x xp-g.

Post autor: Peg6 »

Witam Wszystkich światełkowiczów!
Mam chwilkę czasu więc postanowiłem się pochwalić moją czołówką. Konstrukcja w 100% zaprojektowana i wykonana prze zemnie :wink: Praktycznie cała wiedzę czerpałem z forum więc chyba lipy nie ma :-) Co do czołówki:

-driver 1.4A, stabilizacja prądu, tryby 5/25/60/100% i ukryty strobo 16Hz od grega
-dioda xp-g r4 4750K
-kolimator LXP-M ok 30'
-ogniwko 18650 hi-max 2.6Ah
-obudowa 100% aluminium
-optyka przysłonięta szkłem mineralnym 1mm.
-włącznik 3A reverse
-opaska ultrafire
-zakładam jakieś 350+ lumenów światła

Dioda przyklejona bezpośrednio do obudowy bez żadnych połączeń gwintowanych itp. co poprawia chłodzenie. Driver nie znajduje się pod diodą tylko z "boku" czołówki,żeby go diodka nie upiekła za bardzo :wink: Czołówka się dość mocno nagrzewa jak na tak małą diodę co mnie troszkę zdziwiło ale tak mabyć :mrgreen:
Kilka fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wkliw

Post autor: wkliw »

bardzo mnie się to podoba!!
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
tery

Post autor: tery »

:arrow:
wkliw pisze:bardzo mnie się to podoba!!
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Nie skacze przy bieganiu? Ja tam bym od razu dał wysięgnik do góry i trzeci pasek :razz:
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Peg6

Do biegania się raczej nie nadaje. Do spokojnego łażenia po lesie czy podłubania w samochodzie spokojnie daje radę i nie lata jakoś strasznie. Mimo to mam już w planach nowy projekt na xm-l i aku. wyląduje z tylu głowy lub w kieszeni. Osobiście nie toleruje jakoś czołówek na 3 paskach.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Przy takiej budowie + xml to raczej zapomnieć można - pojemność cieplna do cm-l jest stanowczo za mała. Ugotujesz akku i diodę :) W końcu to dwa razy więcej ciepła, więc grzałka na czole murowana, a ile światła stracisz.

Jak na pierwszą konstrukcję gratulacje. Jakie koszta materiału i wykonania (nie licząc diody i całej elektroniki) ?
ILPT
Peg6

A tak na poważnie :mrgreen: z czołówki nie jestem zadowolony za bardzo. Kiedyś zrobiłem czołówkę na fluxach i aku z tel. która służy mi do dziś dzień. Druciarstwo straszne ale użytkowo jest lepsza jak ta na xp-g. Załęcze fotki starej czołówki i porównanie do xp-g. Jak dla mnie następna czołówka musi świecić szeroko i cieplej.Co do kosztów.... Wytoczenie "body" to u tokarza ok 2.5h po ok 30zł/h czyli ok 100zł za samego tokarza trzeba dać. Materiał to grosze, ja zapłaciłem za walec jakieś 4zł. ceny reszty znacie.
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

Fajna lampka :) Co do tokarza to nieźle skasował. Jakby ktoś potrzebował body to załatwię taniej :) Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w lampkach :).
krzysiek33

Post autor: krzysiek33 »

kubaswiatelka pisze: Co do tokarza to nieźle skasował. .
Takie są stawki, jak nie znasz tokarza i idziesz do firmy to ta cena jest normalna. :)
Octavia 1.9 tdi 90KM. Przebieg- pół miliona kilometrów i żadnych objawów starości.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

30zł za godzinę i to bez VAT to jedynie po znajomości albo jak ktoś dorabia sobie w garażu. Jeśli pójdziesz do jakiejkolwiek zakładu i jeszcze nie będzie się dało bez rachunku to 40 zł/h jest już rzadkością.

BTW. Fajna konstrukcja. Jednak na XM-L trzeba by zostawić tyle alu ile z przodu jest a akus z tyłu
DNF

Post autor: DNF »

Zbychur, 35zl u mnie normalnie z rachunkiem widziałem. Swoją drogą, na lotnisku wojskowym,
liczą sobie 100zł/h i chyba 200zl/h za CNC..
tery

Post autor: tery »

Usługi na cnc w Bydgoszczy.Ciekawe za ile takie średnie body by wystrugali.

http://www.pwlracing.com/
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Super firma, polecam ale hmm cenią się ale warto :-)
ODPOWIEDZ