Moja pierwsza konstrukcja. Czołówka 1x xp-g.
Moja pierwsza konstrukcja. Czołówka 1x xp-g.
Witam Wszystkich światełkowiczów!
Mam chwilkę czasu więc postanowiłem się pochwalić moją czołówką. Konstrukcja w 100% zaprojektowana i wykonana prze zemnie Praktycznie cała wiedzę czerpałem z forum więc chyba lipy nie ma Co do czołówki:
-driver 1.4A, stabilizacja prądu, tryby 5/25/60/100% i ukryty strobo 16Hz od grega
-dioda xp-g r4 4750K
-kolimator LXP-M ok 30'
-ogniwko 18650 hi-max 2.6Ah
-obudowa 100% aluminium
-optyka przysłonięta szkłem mineralnym 1mm.
-włącznik 3A reverse
-opaska ultrafire
-zakładam jakieś 350+ lumenów światła
Dioda przyklejona bezpośrednio do obudowy bez żadnych połączeń gwintowanych itp. co poprawia chłodzenie. Driver nie znajduje się pod diodą tylko z "boku" czołówki,żeby go diodka nie upiekła za bardzo Czołówka się dość mocno nagrzewa jak na tak małą diodę co mnie troszkę zdziwiło ale tak mabyć
Kilka fotek.
Mam chwilkę czasu więc postanowiłem się pochwalić moją czołówką. Konstrukcja w 100% zaprojektowana i wykonana prze zemnie Praktycznie cała wiedzę czerpałem z forum więc chyba lipy nie ma Co do czołówki:
-driver 1.4A, stabilizacja prądu, tryby 5/25/60/100% i ukryty strobo 16Hz od grega
-dioda xp-g r4 4750K
-kolimator LXP-M ok 30'
-ogniwko 18650 hi-max 2.6Ah
-obudowa 100% aluminium
-optyka przysłonięta szkłem mineralnym 1mm.
-włącznik 3A reverse
-opaska ultrafire
-zakładam jakieś 350+ lumenów światła
Dioda przyklejona bezpośrednio do obudowy bez żadnych połączeń gwintowanych itp. co poprawia chłodzenie. Driver nie znajduje się pod diodą tylko z "boku" czołówki,żeby go diodka nie upiekła za bardzo Czołówka się dość mocno nagrzewa jak na tak małą diodę co mnie troszkę zdziwiło ale tak mabyć
Kilka fotek.
Przy takiej budowie + xml to raczej zapomnieć można - pojemność cieplna do cm-l jest stanowczo za mała. Ugotujesz akku i diodę W końcu to dwa razy więcej ciepła, więc grzałka na czole murowana, a ile światła stracisz.
Jak na pierwszą konstrukcję gratulacje. Jakie koszta materiału i wykonania (nie licząc diody i całej elektroniki) ?
Jak na pierwszą konstrukcję gratulacje. Jakie koszta materiału i wykonania (nie licząc diody i całej elektroniki) ?
ILPT
A tak na poważnie z czołówki nie jestem zadowolony za bardzo. Kiedyś zrobiłem czołówkę na fluxach i aku z tel. która służy mi do dziś dzień. Druciarstwo straszne ale użytkowo jest lepsza jak ta na xp-g. Załęcze fotki starej czołówki i porównanie do xp-g. Jak dla mnie następna czołówka musi świecić szeroko i cieplej.Co do kosztów.... Wytoczenie "body" to u tokarza ok 2.5h po ok 30zł/h czyli ok 100zł za samego tokarza trzeba dać. Materiał to grosze, ja zapłaciłem za walec jakieś 4zł. ceny reszty znacie.
-
-
30zł za godzinę i to bez VAT to jedynie po znajomości albo jak ktoś dorabia sobie w garażu. Jeśli pójdziesz do jakiejkolwiek zakładu i jeszcze nie będzie się dało bez rachunku to 40 zł/h jest już rzadkością.
BTW. Fajna konstrukcja. Jednak na XM-L trzeba by zostawić tyle alu ile z przodu jest a akus z tyłu
BTW. Fajna konstrukcja. Jednak na XM-L trzeba by zostawić tyle alu ile z przodu jest a akus z tyłu
Usługi na cnc w Bydgoszczy.Ciekawe za ile takie średnie body by wystrugali.
http://www.pwlracing.com/
http://www.pwlracing.com/