Tank007 566 - co można z tego zrobić
Tank007 566 - co można z tego zrobić
Witam!
Niestety, ale mój TANK007 się skończył jakiś czas temu i przestał działać. Przyjechał już do mnie nowy na diodach XP-G, ale pozostałości po starym ciągle leżą w szufladzie. Zacząlem się zastanawiać czy można, by to jakoś wykorzystać. Mam cały komplet: oringi, reflektor, szybke, włacznik, itd. Średnica mosiężnej pastylki to jakieś 18mm.
Doświadczenia za dużo nie mam, ale chęci dużę .
Niestety, ale mój TANK007 się skończył jakiś czas temu i przestał działać. Przyjechał już do mnie nowy na diodach XP-G, ale pozostałości po starym ciągle leżą w szufladzie. Zacząlem się zastanawiać czy można, by to jakoś wykorzystać. Mam cały komplet: oringi, reflektor, szybke, włacznik, itd. Średnica mosiężnej pastylki to jakieś 18mm.
Doświadczenia za dużo nie mam, ale chęci dużę .
Dioda leży i kwiczy. Wiem, ze to może głupie pytanie, ale gdzie można się w takie sterowniki/diody zaopatrzyć?
Zaastanawiałem sie czy, by może nie spróbować zrobić sobie z tego latarki nocnej o czerwonej barwie. Szukać diody czerwonej czy raczej myśleć nad czerwoną szybką?
Swoją drogą to mam parę takich nowych tanków z XP-G i aku trustfire 14500 do sprzedania. Zamówilem na prezent, a się koncepcja zmieniła... Jakby co to PMy proszę.
Zaastanawiałem sie czy, by może nie spróbować zrobić sobie z tego latarki nocnej o czerwonej barwie. Szukać diody czerwonej czy raczej myśleć nad czerwoną szybką?
Swoją drogą to mam parę takich nowych tanków z XP-G i aku trustfire 14500 do sprzedania. Zamówilem na prezent, a się koncepcja zmieniła... Jakby co to PMy proszę.
Ostatnio zmieniony niedziela 11 lis 2012, 15:00 przez Ilmar, łącznie zmieniany 1 raz.
A co sądzisz o wpakowaniu tutaj jakiejś czerwonej diody? Np. takiej:
1. klik (nie wiem czy się zmieści tylko)
2. klik
3.klik
Na jakiej zasadzie trzeba dobrać do nich driver? Czym się kierować?
1. klik (nie wiem czy się zmieści tylko)
2. klik
3.klik
Na jakiej zasadzie trzeba dobrać do nich driver? Czym się kierować?
Zapraszam na moją stronkę: http://rwrlog.blogspot.com/
Drogi kolego Ilmar. Czy byłbyś taki dobry i sfotografował oraz pomierzył dokładnie reflektor tego Tanka? Szukam zamiennika i potrzebuję jego wymiarów. Mój Tank jest dobrze posklejany chińskimi rączkami i nie mając pewności co do dostępności takiego reflektora wolę nie rozczłonkowywać latareczki. Nie wiem czy nie skończy się to jakimś poważnym uszczerbkiem dla światełka.
Zdjecia wolałbym nie robić, bo z mojego aktualnego aparatu wyjdzie pewnie jakiś shit. Mogę spróbować jeśli to konieczne.
Ale zwymiarowałem drania suwmiarą, mam nadzieje, że wystarczy .
Ale zwymiarowałem drania suwmiarą, mam nadzieje, że wystarczy .
Ostatnio zmieniony niedziela 11 lis 2012, 18:47 przez Ilmar, łącznie zmieniany 1 raz.
Ups. Widzę, że się machnąłem. Wymiar 14,23 powinien być równy 14,43mm.
Tak czy owak ponawiam pytanie. Jak wygląda sprawia z dobraniem driverka do diod czerwonych? Ewentualnie czy mogę gdzieś czytnąć jakiś poradnik/tutorial odnośnie tego?
Tak czy owak ponawiam pytanie. Jak wygląda sprawia z dobraniem driverka do diod czerwonych? Ewentualnie czy mogę gdzieś czytnąć jakiś poradnik/tutorial odnośnie tego?
Czerwone LEDy mają dość niskie napięcie przewodzenia, więc AMCkom będzie cieplutko, koniecznie musisz driver przylutować do piguły!
Driver, jak już wspomniałem, kup na AMC7135. Co do diod, nie patrz na ten chłam, tylko znajdź
kolorowe XP-E lub podobne od CREE. Będą kosztować kilka-kilkanaście złotych.
Pozdrawiam
DNF
Driver, jak już wspomniałem, kup na AMC7135. Co do diod, nie patrz na ten chłam, tylko znajdź
kolorowe XP-E lub podobne od CREE. Będą kosztować kilka-kilkanaście złotych.
Pozdrawiam
DNF
To jeszcze jedno pytanie. Chciałbym, by to była latarka raczej namiotowa dająca rozproszone światło (thrower), a nie mocne skupione. Da się to osiągnąć jakoś z samej diody czy w takim wypadku trzeba też zmieniać reflektor?
Witam
Może rozważ zakup dyfuzora, naprawdę się sprawdza w warunkach obozowo namiotowych.
Pozdrawiam
To akurat jest odwrotnie thrower to szperacz.Ilmar pisze:Chciałbym, by to była latarka raczej namiotowa dająca rozproszone światło (thrower), a nie mocne skupione.
Może rozważ zakup dyfuzora, naprawdę się sprawdza w warunkach obozowo namiotowych.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Ale wtopa, dzięki Pyra za zwrócenie uwagi. Nie wiem skąd mi się to wzięło...To akurat jest odwrotnie thrower to szperacz.
Tak z gabarytów to pasują poniższe:
1.
2.
3.
O ile rozumiem ten pierwszy w razie potrzeby można odchylić i mieć normalną latarę. Drugi i pierwszy dają raczej rozproszone światło kierunkowe, a ten trzeci natomiast 'świeczkę' i światło dookólne bardziej?
Czy użycie dyfuzora do czerwonej diody XP-G / XP-E i standardowego reflektora wystacry czy raczej wziąć jeszcze ten texturowany, ktory sugerował Dariusz?
Idea takiej czerwonej latary namiotowej zaczyna mi się podobać. Pamiętam, że czasem odpalenie zwykłego TANKA w nocy namiocie potrafiło zaboleć...