Latarka dla Radka :)
-
Potwierdzam, zeszlifowałem ten lakier z pasków wyciętych z puszki alu i efekt jest taki sam jak z lakierem.Hahar pisze:Z tym lakierem na blaszce z puszki nie będzie tak źle-warstwa jest mikroskopijna.
Polecam lekturę nt. kolektora powietrznego
Utlenione aluminium o wiele gorzej przewodzi ciepło...
Latarki też mają powłoki i to o wiele grubsze.Wiadomo że miedź nie ma sobie równych ale alu nie jest takie najgorsze.
Ważna jest dobra pasta termo przewodząca (np. MX-2 Arctic) na każdym styku,w porównaniu ze zwykłą pastą typu H dioda potrafi być o 10° chłodniejsza.
Wiadomo że miedź nie ma konkurencji, ale jak ktoś nie ma, a musi świecić .....
A srebro to już trochę taka przesada mała
Diament jest lepszy a najlepszy grafen -ale nie wiem co to za ustrojstwokaczka208D pisze: A srebro to już trochę taka przesada mała
Tabela
Ma być na ciasno,dobrze posmarowane i będzie dobrze.
Kaczka, piszesz, że nie masz nic do pomiaru temp, a teraz stwierdzasz, że efekt taki sam czy to z lakierem czy bez...
Grafen to odmiana alotropowa węgla. Polacy w tym przodują
Tzn opracowali najtańszą metodę produkcji grafenu w najlepszej jakości na skalę przemysłową.
Oczywiście będą musieli tą metodę sprzedać na zachód....
Grafen to odmiana alotropowa węgla. Polacy w tym przodują
Tzn opracowali najtańszą metodę produkcji grafenu w najlepszej jakości na skalę przemysłową.
DNF pisze:Kaczka, piszesz, że nie masz nic do pomiaru temp, a teraz stwierdzasz, że efekt taki sam czy to z lakierem czy bez...
Grubość lakieru na puszce 0,008 10-3•m...
Z lakierem 0,113 i bez 0,105 mm (?) przewodnictwo cieplne stopów alu wynosi ok 200W/(m·K),a czyste alu 99,9% ma 237W/(m·K).
Moim zdaniem lakier nie zaszkodzi
Zmierzyć temp. też nie jest tak prosto-bez pirometru każdy termometr pokazuje inną wartość (styk jest kiepski).
Ale w tym przypadku lepiej z blaszkami jak bez-dojdzie pasta będzie jeszcze lepiej.
Albo na wschód do do małych żółtych producentów wszystkiego-może latarek...DNF pisze: Grafen to odmiana alotropowa węgla. Polacy w tym przodują
U nas się nic nie opłaca-albo po prostu za kiepsko nam płacą i jak się da zarobić, trzeba korzystać...
Hahar pisze:kaczka208D pisze: a najlepszy grafen
Właśnie miałem to napisać.
[ Dodano: 8 Listopad 2012, 16:42 ]Nie bój się, na wschodzie nie kupią nawet jak będzie patent . A potem wyprodukują 10x taniej niż u nas.Hahar pisze: Albo na wschód do do małych żółtych producentów wszystkiego-może latarek...
U nas się nic nie opłaca-albo po prostu za kiepsko nam płacą i jak się da zarobić, trzeba korzystać...
Mają obiecany miliard zł na patent i rozwój technologii, większość środków pochodzi z dotacji unijnych. Sami jednak muszą płacić patent wynalazcom samego materiału.kowjanko pisze:Ponieważ w naszym zapyziałym kraju nikogo na to nie stać (nikt nie zapłaci za patent) i nikt tej technologii nie będzie w stanie wykorzystać.DNF pisze: Oczywiście będą musieli tą metodę sprzedać na zachód....
Przepraszam za OT
-
Ojej ale jestem dziwny, od 15 patrze, że już nikt tutaj nie pisze a ja po prostu 3 strony nie włączyłem
No ja już latareczkę dostałem, wysyłka ekspresowa, wczoraj zamówiłem a dzisiaj już z samego rana doszła, gorzej z akumulatorkami, jeszcze czekam. Może jutro dojdą.
Nie wiem czy zostawić tak jak mam, aluminium z puszki na tej pigule czy rozwalić pół metra takiego cieniutkiego kabla i wyjąć drucik miedziany i tym owinąć, wydaje się całkiem fajne. Później pasta termoprzewodzącą wysmaruje i powinno ładnie odprowadzać ciepło.. oh
Gorzej jak okaże się, że latareczka nie działa, więc najpierw czekać na akumulatorki
No ja już latareczkę dostałem, wysyłka ekspresowa, wczoraj zamówiłem a dzisiaj już z samego rana doszła, gorzej z akumulatorkami, jeszcze czekam. Może jutro dojdą.
Nie wiem czy zostawić tak jak mam, aluminium z puszki na tej pigule czy rozwalić pół metra takiego cieniutkiego kabla i wyjąć drucik miedziany i tym owinąć, wydaje się całkiem fajne. Później pasta termoprzewodzącą wysmaruje i powinno ładnie odprowadzać ciepło.. oh
Gorzej jak okaże się, że latareczka nie działa, więc najpierw czekać na akumulatorki
Ja bym nie pchał drutu tym bardziej że piszesz że pastę tylko na chciałeś dać.
Pasta ma być na i pod wypełnieniem-jak dasz dwie cieńsze to i pomiędzy.
Kup blachę miedzianą albo dawaj tą z puszki...
Jak ci zostanie miedziuchy to odkupię jak będę w pozku...
Pasta ma być na i pod wypełnieniem-jak dasz dwie cieńsze to i pomiędzy.
Kup blachę miedzianą albo dawaj tą z puszki...
Jak ci zostanie miedziuchy to odkupię jak będę w pozku...