Latarka dla Radka :)

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Simfecstio

Post autor: Simfecstio »

A więc taki zestawik:

http://allegro.pl/latarka-romisen-rc-u4 ... 73932.html
(Jedyna RC-u4 na allegro obecnie)
Chociaż ciągle męczy:
http://allegro.pl/ultrafire-a10-b-cree- ... 03613.html
Ma tryby pracy i mocniej świeci.. ale jak czytałem forum to dość czesto włącznik sie psuje ?

Akumulatorki od kolegi z forum
I teraz ładowarka.. lepiej taką
http://allegro.pl/ladowarka-xy-186d-do- ... 21266.html
(U tego samego sprzedawcy co latareczka to może wyjdzie o 5 zł taniej wysyłka)

Czy też taką ładowarkę:
http://allegro.pl/ladowarka-do-18650-la ... 23151.html
O 15 zł tańsza (ale u innego sprzedawcy więc w praktyce o 10 :)
Opłaca się dołożyć te 10 zł ?
Łącznie około 100 zł więc ok.
kaczka208D

Post autor: kaczka208D »

Ja bym jednak na twoim miejscu wziął wf-501b, ja u siebie całą pigułę obwinąłem zwykłą folią aluminiową po czekoladzie i odprowadza ciepło znakomicie. Jednak jest to xm-l, te z linków powyżej nie będą nawet w połowie tak świecić. Ja używam tego ultrafira wszędzie w trybie 100% i nie ma żadnych problemów. Od woytazo kupisz kilka ogniw . Także żadne koszyki na aaa ci nie będą potrzebnie
Ostatnio zmieniony środa 07 lis 2012, 05:51 przez kaczka208D, łącznie zmieniany 1 raz.
Hetman

Post autor: Hetman »

Wyłącznik sobie zmienisz jak się zepsuje na porządniejszy, będzie to pierwszy krok na drodze modowania :) . Ktoś na forum sprzedawał chyba po 7zł?

PS: i tak na codzień nie będziesz świecił trybami powyżej 1A. Maksymalny to takie awaryjne doświetlenie na chwilę.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

kaczka208D pisze:Ja bym jednak na twoim miejscu wziął wf-501b, ja u siebie całą pigułę obwinąłem zwykłą folią aluminiową po czekoladzie i odprowadza ciepło znakomicie. Jednak jest to xm-l, te z linków powyżej nie będą nawet w połowie tak świecić. Ja używam tego ultrafira wszędzie w trybie 100% i nie ma żadnych problemów. Od woytazo kupisz kilka ogniw . Także żadne koszyki na aaa ci nie będą potrzebnie
Folia aluminiowa to pomysł dobry, jednak musiała by ona być idealnie rozłożona, płaska, bez najmniejszych zagięć aby odprowadzała ciepło prawidłowo. Takie ułożenie folii jest bardzo ciężkie, a każda warstwa folii dodatkowo utrudnia odprowadzenie ciepła. Niby latarka się nagrzewa, ale temp na diodzie może być znacznie wyższa - zmierz temperaturę MCPCB kiedy w diodę idzie 3A.
Simfecstio

Mógłby ktoś wysłać zdjęcie jakby to miało wyglądać, takie chłodzenie ? Ma to głównie na celu zwiększenie żywotności diody ? Trochę się boje ze taką folią bym zwarł coś i popsuje jeszcze :)
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Ja w tym tygodniu będę modził starą L2 na prezent dla dziewczyny. Mogę cyknąć zdjęcie z obwijania folią alu :wink:
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
kaczka208D

Czyli im więcej warstw folii na pigule tym gorzej? Mam założyć jedną warstwę ale porządnie bez żadnych zagięć?
Chętnie zobaczył bym foto porządnie obwiniętej piguły, może ktoś mógłby tak na szybko pstryknąć jak to ma wyglądać.
Nie mam niestety takiego miernika żeby zmierzyć temperaturę na diodzie.
Ostatnio zmieniony czwartek 08 lis 2012, 06:03 przez kaczka208D, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jak już tak się uparłeś na tą ultrafire to zamiast tej foli alu możesz kupić pare blaszek miedzianych które na allegro sprzedają.
Najlepszym rozwiązaniem jest 1 warstwa ale o takiej grubości żeby moduł wchodził na ciasno.
Simfecstio

To nie tylko ja czekam na takie zdjęcie.
Wystarczy, że zobaczę jak to jest obwinięte i już sobie poradzę.
Należy na coś uważać owijając to folią ?
Krawiec.diy

Post autor: Krawiec.diy »

Simfecstio pisze:To nie tylko ja czekam na takie zdjęcie.
Wystarczy, że zobaczę jak to jest obwinięte i już sobie poradzę.
Należy na coś uważać owijając to folią ?
Witajcie, forum przeglądam już od paru tygodni ale jakoś dopiero teraz się zarejestrowałem. Elektronika nie jest mi obca wiec może kiedyś będę mógł jakoś pomóc :wink:

Simfecstio gdybyś potrzebował miedzianej blaszki 0.3mm ( pasuje idealnie do L2P, UF WF-501B ) i był w Puszczykowie to daj znać, mam parę wolnych. Wczoraj miałem chwilkę wolnego to uzbroiłem pigułę od SF L2P świeżo dostarczona z Hong Kongu. Tokareczka też poszła w ruch i rachu ciachu styki do sprężynek gotowe :mrgreen: Ale to temat do innego wątku.
Załączniki
pigula.jpg
pigula.jpg (107.06 KiB) Przejrzano 286 razy
styk.jpg
styk.jpg (100.57 KiB) Przejrzano 284 razy
Ostatnio zmieniony czwartek 08 lis 2012, 06:05 przez Krawiec.diy, łącznie zmieniany 1 raz.
kaczka208D

Zrobiłem właśnie mały teścik, tzn wyrzuciłem folię aluminiową z piguły i wyciąłem 4 blaszki z puszek po ...napoju... idealnie spasowane, niestety były potrzebne aż 4 blaszki aby piguła weszła ciasno, efekt jest taki iż latarka już:

- po 2 minutach leżąc na biurku w trybie 100% jest bardzo cieplutka,

-z folią alu po czekoladzie trzeba było poczekać ok 3 min.

-Natomiast bez żadnego poprawienia odprowadzania ciepła po 5 min latarka nie była nawet w połowie tak nagrzania jak w przypadku foli i blaszek po puszce, dłużej nie miałem włączonej bo nie chciałem spalić diody.
Ostatnio zmieniony czwartek 08 lis 2012, 15:51 przez kaczka208D, łącznie zmieniany 1 raz.
Simfecstio

Ja na razie owinąłem 2 plasterkami aluminium z puszki po piwie i wchodzi dość ciasno.. I tak muszę czekać na akumulatorki to dopiero wtedy sprawdzę jak odprowadza ciepło. Jak będę obok jakiegoś komputerowego to kupie pastę termoprzewodzącą. Bo bez niej trochę słabo?
DNF

Post autor: DNF »

Puszki po napojach to nie trafiony pomysł. Jedna strona puszki pokryta jest różnego rodzaju farbami/emaliami,
a druga strona puszki (wewnętrzna) pokryta jest różnego rodzaju "podkładami" które zapobiegają utlenianiu się metalu w kontakcie z napojem.
Jeśli już, to obustronnie zeszlifować całe badziewie pokrywające puszkę.
Choć i tak może nie być rewelacji, ze względu na słabe przewodnictwo cieplne w zależności od stopu, które nie jest mi znane.
Pozdrawiam
DNF
Simfecstio

Tak też myślałem... mam trochę kabla miedzianego, takiego cieniutkiego, może tym owinąć ?
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Z tym lakierem na blaszce z puszki nie będzie tak źle-warstwa jest mikroskopijna.
Polecam lekturę nt. kolektora powietrznego ;)
Utlenione aluminium o wiele gorzej przewodzi ciepło...
Latarki też mają powłoki i to o wiele grubsze.Wiadomo że miedź nie ma sobie równych ale alu nie jest takie najgorsze.
Ważna jest dobra pasta termo przewodząca (np. MX-2 Arctic) na każdym styku,w porównaniu ze zwykłą pastą typu H dioda potrafi być o 10° chłodniejsza.
ODPOWIEDZ