Przenośne ogrzewacze elektryczne

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

tisher, To w końcu masz moc 2W i mówisz, że nie ma sensu, żeby to cały czas chodziło - czyli ta moc jest aż nad to zakładając, że mogłoby pracować non stop. A wcześniej pisałeś, że nawet 4W by się przydały. To jak to jest..
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
tisher

Post autor: tisher »

Pisałem wcześniej, że 2W to mało bo rozgrzewanie trwa długo z powodu małej mocy. Jednak w końcu (po 20min) podnosi temp na "nie zimną". Nie jest zimno, ale i nie jest całkiem ciepło.
Wtedy jak wyłączysz to czuć komfort przez pewien czas. 2W to mało, bo te 20 min trzeba jakoś skrócić (test przy 5stC).
Ciężko zapewnić drutowi dobre oddawanie ciepła we wkładkę.
Drut 1m- 1zł (0.45mm) ~10R/1m
Wkładka filcowa-wełniana, gruba - ~3-7zł
Szału cenowego nie ma więc poeksperymentuj. Na razie kombinuje ze znalezieniem złotego środka moc/zużycie/temperatura bo pomysł jest tani i dobry ale wymaga dopracowania.
Nie mam żadnego regulatora i muszę znaleźć złotą długość drutu do komfortowej pracy i zasileniu tego bezpośrednio z LiPoly (inna moc przy 4.2V a inna przy 3.7V).
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Ja mam rowerowe sh-m086, grube skary i ochraniacze z ekwiwalentu windstoppera. Problemy pojawiają się po kilku godzinach jazdy w zimnie. Na mrozie tak 2 godziny i już chce się do domu. Więc jeżeli rozgrzanie trwa 20 minut przy 2W, to ja myślę, że jakoś rozłożę większość na palce i trochę po całej wkładce i ~5W non-stop i ewentualne odłączanie. Pakiet 3P od woytazo pociągnie 3h ciągłej pracy zakładając, że aku się wyziębią i oddadzą 75% ładunku. Ale przy ciągłym użyciu ich temperatura też powinna być dobra, to będzie dłużej :razz:

A te 2W to szły na same palce rozumiem? :razz:
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Panowie, arcy ciekawy temat :-)
Aga Sąsiadka jeżdżąca nałogowo rowerem również zarzuciła mi temat :mrgreen:
Muszę więc i chcę w ramach sąsiedzkiej pomocy zmajstrować rękawice ogrzewane elektrycznie. Napisałem do f-my Conductance o wsparcie bo mam problem, chcę dobrać drut lub lepiej taśmę oporową do...dłoni, ale nie wiem jak to to elastyczne i co nie unieruchomi dłoni. Zastanawiam się, ile zwojów na palec nawinąć. Podoba mi się pomysł z taśmą, bo szeroka a cienka powinna być elastyczna, fajną powierzchnią grzać i mieć rezystancję ułatwiającą zasilanie z 18650.
Tisher, jak oceniasz elastyczność zakupionego drutu? Dało by się to to na palce, dłoń nawinąć (na rękawicę) i nie ograniczało by ruchu?
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Obserwując szybkie przecieranie się noszonych przeze mnie skarpet i wkładek mam pewne obawy czy drut oporowy nie spowoduje poparzenia. Chyba, że przy takiej mocy temperatura drutu nie będzie na tyle wysoka. Jakoś nie mogę się do tego przekonać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

Policzcie lepiej ile energii cieplnej wydziela się podczas pocierania rąk ;)
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Wziąłem drut z suszarki do włosów. Odpaliłem testowo i przy jakoś 5W na 15cm w rękach można było trzymać bez problemu. Na twarzy było uczucie jak by zaraz miało parzyć, ale nie poparzyło :wink: Raczej nie powinno to stanowić problemu.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
tisher

Dostałem do testów chińskie ogrzewane rękawiczki na USB. Są niezłe :)
Dane techniczne grzałek różnią się w obu dłoniach (pewnie chińska tolerancja produkcyjna ;) )
Wewnątrz znajdują się po 1 grzałce płaskiej widocznej na zdjęciu:

Obrazek

Dane:
Rozmiar: 70x50mm
Rez: 14R i 19R
Temp. pracy: 45st
Moc grzania: ~1.75W/szt (przy 5V)

Przy zasilaniu z USB (5V) rozgrzanie trwa 30sek, a temp jest zadowalająca.
Grzałka ogrzewa wierzchnią stronę dłoni.

4.2V z baterii to za mało - wydajność spada bardzo do poziomu niezadowalającego.
Ale już mam plan. W sąsiednim temacie jest opisany projekt zasilania awaryjnego USB - zastosuję przetwornicę podnoszącą na 5V. Obciążenie obu grzałek przy pełnej mocy nie przekracza 600mA - idealne na takie sterowanie i zasilanie z baterii.
Bardzo duża powierzchnia oddawania ciepła - aż się zdziwiłem jaką różnicę daje względem drutu oporowego.
DNF

Post autor: DNF »

Super, ja też na nie czekam :) Ciekawe czy to wystarczy, żeby na dworze w całe ręce było ciepło?
tisher

Co to jest za element grzejny?
To elastyczne coś z 2 stron ma plastikową folię, a w środku jakaś szara warstwa.
Jak to to się nazywa? Najlepiej by było wykombinować zamiennik, tylko gdzie to kupić :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
tisher pisze:W sąsiednim temacie jest opisany projekt zasilania awaryjnego USB - zastosuję przetwornicę podnoszącą na 5V.
Zaproponuję Ci może rozwiązanie przeciwne, tzn. pakiet 2s i przetwornica step-down. z reguły maja lepszą sprawność niż te podwyższające.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

No ba, ale krytycznym miejscem jest mały palec, potem ogólnie palce i kostki, a śródręcze dobrze się trzyma w zwykłych narciarach za 15zł.. :razz:
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
voromis

Post autor: voromis »

Również czekam na te rękawiczki. Od wczoraj w lidlu jest promocja na ogrzewacze chemiczne 9zł za dwie sztuki.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

http://dx.com/s/Foot+Warmer+USB+Heated+Insoles

Na DXie dzisiaj nowy stuff w postaci ogrzewaczy do butów po 10$.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Heheheh, oni to mają fantazję :-)
- Stimulus the acupuncture points of the foot to increase its metabolism and immunity
- Promote the blood circulation, remove the body from wind, cold, wet and poison
- Enhance the cell of blood donation, relieve pressure and improve sleep quality
- Quicken metabolism and activate the cell, to beautify your skin and lose weight
Jak od tego obiecanego detoxu i odchudzania jeszcze odśnieży samochód, zaszczepi chomika i wypełni kupon w totka to biorę. :mrgreen:
ODPOWIEDZ