Errory w ładowarkach modelarskich .

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Pykacz .

Errory w ładowarkach modelarskich .

Post autor: Pykacz . »

Dzisiaj złożyłem sobie pakiet a w zasadzie jedno ogniwo (złożone z kilku ogniw połączonych równolegle ) w jedno ogniwo 3,7V około 20Ah .
Ogniwa wcześniej przetestowane (każde osobno naładowane do pełna po czym rozładowane by sprawdzić pojemność ) . W dalszej części wybrane kilka praktycznie o jednakowej pojemności i połączone w jedno ogniwo równolegle .
Po podłączeniu do ładowania jako pakiet 1S i wybraniu prądu ładowania 7A czyli max w tej ładowarce (co nie powinno być za dużo bo ładowarka 150W a pakiet 20Ah) po około 1min od początku ładowania wywaliło mi na wyświetlaczu błąd short err i ładowarka przestała ładować . Posprawdzałem wszystko i włączyłem jeszcze raz i znowu to samo czyli po około min znowu ten sam short err . Tym razem sprawdziłem wszystko dokładnie włącznie z jakością połączeń lutowanych (nic nie wykryłem ) i spróbowałem ładować prądem 6,5A . Ładowarka ruszyła i ładowała bez problemu kilka minut . Wyłączyłem i zwiększyłem prąd znowu na max czyli 7A . Włączyłem ładowanie i na razie ładuje bez problemu . Ktoś z Was wie co to za błąd wyskoczył ? Z czym jest związany i czy należy się niepokoić ?
Ostatnio zmieniony wtorek 06 lis 2012, 14:21 przez Pykacz ., łącznie zmieniany 1 raz.
woytazo

Post autor: woytazo »

Czy napewno zasilacz wyrabia? Czasami mam podobnie, bo z jednego zasilacza korzysta kilka ładowarek za mocno obciążonych.
Odpowiadając na PW kliknij "Cytuj".
Pykacz .

woytazo pisze:Czy napewno zasilacz wyrabia? Czasami mam podobnie, bo z jednego zasilacza korzysta kilka ładowarek za mocno obciążonych.
Teoretycznie powinien bo to XBOXowy 203W a w tym przypadku ładowarka "pchała" w aku ledwo 26W a wczesniej ta sama ładowarka z tym samym zasilaczem naładowała bez problemu 4 takie ogniwa połączone w jeden pakiet 4S czyli 14,8V 20Ah (czyli pchała w aku 104W) .
Faktem jest że wcześniej nie było jeszcze w zasilaczu "dźwignięte" napięcie na wyjściu do 14V tylko było fabrycznie 12V) . Miało by to znaczenie ? W tej chwili ładowarka napchała już do ogniwa 4,1Ah trzymając 4,2V a prąd ładowania zmalał z 7A do 6,5A . Więc proces ładowania na razie przebiega pomyślnie . W tej chwili ładowarka wskazuje że na wejściu ma 13,9V z zasilacza .
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Być może podkręcenie zasilacz spowodowało jego "niewydolność" lub minimalne spadki napięcia, co powoduje błąd ładowania - kiedyś przerabiałem zasilacz ATX na napięcie 15V, pracował ale raz na jakiś czas "zawieszał się" i na mniej niż sekundę praktycznie wyłączał się.
PS-Ładowarka ma odpowiednie chłodzenie ? Elementy które sterują prądem nie przegrzewają się ?
ILPT
Pykacz .

skaktus pisze:Być może podkręcenie zasilacz spowodowało jego "niewydolność" lub minimalne spadki napięcia, co powoduje błąd ładowania - kiedyś przerabiałem zasilacz ATX na napięcie 15V, pracował ale raz na jakiś czas "zawieszał się" i na mniej niż sekundę praktycznie wyłączał się.
PS-Ładowarka ma odpowiednie chłodzenie ? Elementy które sterują prądem nie przegrzewają się ?
Zasilacz jest ledwo letni cały czas świeci się zielona dioda i nie wywala standby (dioda pomarańczowa ) czy fault alarm (dioda czerwona) . Wydaje się że ma komfortowe warunki i pracuje poprawnie (dioda zielona) .
Ładowarka w tej chwili jest "wolnostojąca" a temperatura na wyświetlaczu wskazuje 40 stopni C . W ładowarce co jakiś czas włącza się na krótko wentylatorek . Radiator ładowarki ciepły ale nie gorący (można normalnie trzymać na nim rękę wydaje się że jest te 40 stopni które ładowarka wskazuje) .
woytazo

W sumie raczej bym w takim razie stawiał na jakiś problem w ładowarce, bo niby tylko prąd zmniejszony o 0,5A a chodzi, albo przypadek incydentalny.
Pykacz .

woytazo pisze:W sumie raczej bym w takim razie stawiał na jakiś problem w ładowarce, bo niby tylko prąd zmniejszony o 0,5A a chodzi, albo przypadek incydentalny.
No tak ale potem podniosłem do 7A i od tej pory jest już OK. Czyli co ten short err oznacza ?
Niestety nie mam instrukcji obsługi (kupiłem używaną ładowarkę bez papierków) .
W zasadzie temat założyłem jako ogólny wszystkich błędów w ładowarkach modelarskich więc można wpisywać (będzie dla potomnych zwłaszcza dla tych którzy nie maja instrukcji obsługi w której często są wyszczególnione nazwy błędów (jak sądzę ) .
tisher

Post autor: tisher »

Zawsze można się udać do źródła :)
http://turnigy.co.uk/downloads/accucell-8_manual.pdf

Wedle instrukcji - błąd wyskakuje, jeśli ładowarka wykryje zwarcie na ładowanym aku.
Ale jak to robi i czy to nie powoduje fałszywych alarmów - ciężko stwierdzić.

Taka też uwaga do tego zasilacza z XBoxa - to jest wyjątkowo pazerny i złośliwy sprzęt. Realne obciążenie wersji 200W nie może przekraczać 170W bo startująca ładowarka wywala cały zasilacz (włącza się status error zasilacza i koniec). Tak samo podpięcie aku do ładowarki. Zasilacz rejestruje to jako jakiś pik prądu i wywala się. trzeba mieć sporo cierpliwości do takich inteligentnych wynalazków.
Pykacz .

tisher pisze:Zawsze można się udać do źródła :)
http://turnigy.co.uk/downloads/accucell-8_manual.pdf

Wedle instrukcji - błąd wyskakuje, jeśli ładowarka wykryje zwarcie na ładowanym aku.
Ale jak to robi i czy to nie powoduje fałszywych alarmów - ciężko stwierdzić.

Taka też uwaga do tego zasilacza z XBoxa - to jest wyjątkowo pazerny i złośliwy sprzęt. Realne obciążenie wersji 200W nie może przekraczać 170W bo startująca ładowarka wywala cały zasilacz (włącza się status error zasilacza i koniec). Tak samo podpięcie aku do ładowarki. Zasilacz rejestruje to jako jakiś pik prądu i wywala się. trzeba mieć sporo cierpliwości do takich inteligentnych wynalazków.
Dzięki tisher za linka do pdf . :mrgreen: Na razie już taka sytuacja się nie ponowiła (oczywiście zwarcia na przewodach ładowania od początku nie było) .
Co do zasilacza XBOXowego to złego słowa nie mogę powiedzieć . Kupiłem już nawet jeszcze jeden do następnej ładowarki i już się przerabia u kolegi na 14V . :mrgreen:
Chodzą słuchy po sieci że podniesiony do 13,5V na wyjściu przy obciążeniu liniowym (chyba o to chodzi że bez skoków poboru ) potrafi oddać i ponad 20A ). A to oznacza że potrafi oddać i 270W :o (co się z nim dzieje w środku i czy tranzystory nie dostają bardzo po dupsku to nie wiem ) :twisted: Ale to fakt że potrafi przy np podłączeniu do urządzeń wywalić fault alarm dotyczy to głównie sprzętu który np jest wyposażony w baterię rozładowanych kondensatorów na wejściu i w momencie podłączenia zasilacza ciągną ile się da prądu co czasami przekracza możliwości zasilacza a ten wówczas się broni zwyczajnie :lol: Ja tam się nie przejmuję bo dość cierpliwa bestia jestem . :lol:
woytazo

Kiedyś na forum była dyskusja o tych zasilaczach, sam jedną sztukę mam, wcześniej miałem też ale niestety trafił do utylizacji bo jeszcze nie znałem sposobu jego uruchomienia. Czy ktoś zna dokładny opis co trzeba w zasilaczu zmienić by podnieść napięcie?
Odpowiadając na PW kliknij "Cytuj".
Pykacz .

Ja się poddałem z podnoszeniem napięcia samemu bo elektronikiem nie jestem . A ponadto to dlatego że mam już 3 XBOXowe zasilacze 203W 16,5A a w środku każdy inny . :shock: Zaniosłem do kolegi elektronika który mi to fachowo robi bez dokładania dodatkowych dupereli .
ODPOWIEDZ