Latarka dla Radka :)

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Simfecstio

Latarka dla Radka :)

Post autor: Simfecstio »

Hej!
To mój pierwszy post więc witam wszystkich, jestem Radek z Poznania :)
Myślałem, że kupno latarki będzie dość proste a im więcej czytam tym więcej wątpliwości...
Więc bardzo proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego światełka.
Preferowałbym polskie sklepy ale z DX sobie jakoś poradzę... chociaż jednak trochę strachu jest, że nie dojdzie, zgubi się itd..
Ale do rzeczy. Chciałbym wydać maksymalnie 70/80 zł(Jeżeli jakaś dużo lepsza będzie za parę złotych więcej to dołożę ale.. 90 zł max z akumulatorkami a jak będę musiał kupić jeszcze ładowarkę to 100 zł...ohh).
Latarkę używałbym raczej okazjonalnie, do odczytywania liczników, spaceru z psem, na rybach, oświetlenia drogi (najczęściej od jeziora do samochodu, góra kilkaset metrów)(Może raz na 2 tygodnie..).
Byłoby fajnie jakby miała funkcję zooma ale tego nie musi mieć :) funkcja trybu pracy 100% i 50% mocy, jakbym chciał np. wyciągnąć coś z plecaka, poświecić na grilla i sprawdzić czy kiełbaski są ok.... ale bez tego też się obejdzie ^^. Wielkość... kiedyś myślałem, że dobra latarka to taka długa, na 6 baterii r20 z funkcją obronną.. a tutaj same maluchy :) ogólnie zależałoby mi aby zmieściła się do plecaka więc z tym raczej problemu nie będzie. Nie chcę jednak zbyt małej, żeby chwilę dość jasno świeciła.
I to chyba wszystko odnośnie latareczki, jeżeli polecacie jakieś akumulatorki do latareczki to jakie (prosiłbym o linka), ja posiadam w domu bardzoo starą ładowarkę do akumulatorków AA, ogólnie troche do tyłka jest, ma tylko jedno czerwone światełko które sygnalizuje, że jest podłączona do prądu ? i tylko to? Dawno jej nie używałem, nie pamiętam, firmy Power Base:) byłoby fajnie jakbym mógł jej używać, zawsze parę zł oszczędzone na ładowarce. A jeśli mowa o akumulatorkach to latarka mogłaby być na 3 AAA albo 1 akumulatorek ? albo 2 akumulatorki ? Wielkość naprawdę mi nie przeszkadza, gorzej z ceną:)
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Obecnie w modzie są ogniwa Li-Ion 18650, które są tanie jak barszcz u kolegi woytazo, patrz sklepik forumowy.

Jest sporo niskobudżetowych latarek, ale jak pada pytanie w takiej kwocie, to mi się nasuwa ta. Jakoś mi się podoba :mrgreen: Taka smukła i kieszonkowa http://allegro.pl/ultrafire-a10-b-cree- ... 03613.html :wink: 250lm to tak do spacerowania i podglądania liczników wystarczy. Przy takim codziennym, sporadycznym używaniu myślę, że nawet bez poprawek powinna Ci wystarczyć, ale jak Ci się temat latarek spodoba, to może wymiana drivera na lepszy coś poprawi itd :razz:

Ładowarka - od Grega z forum (cafel na allegro) za 30zł jest i trzyma bezpieczne parametry. Mi ładuje ogniwa do 4,19V

Za całą imprezę wychodzi ~125zł.. :mrgreen:

Będzie taniej, jeżeli kupisz ładowarkę od tego samego sprzedawcy(obecnie nie wystawiona) to odpadną koszty przesyłki.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Moja propozycja - Romisen RC-U4 - zakupisz na allegro i podobnych aukcjach za 40 - 50 zł. Z forum akumulator 18650. Do tego ładowarka.

Sumując - latarka 50zł + 10 zł wysyłka
Ogniwo + wysyłka - 10 zł
Ładowarka np. pd mhunt + wysyłka = 35 zł

Sumując 105 zł. Dostajesz latarkę bardzo poddatną na modyfikacje. Ja ma takich 3 sztuki, w jeden siedzi XM-L i 3 A w diodę w dwóch kolejnych XP-G R5 i 1,5 w diodę. Idealne i na spacer jak również na rower.
ILPT
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

skaktus pisze:Moja propozycja - Romisen RC-U4 - zakupisz na allegro i podobnych aukcjach za 40 - 50 zł.
Dobra propozycja - RC-U4 może także na początku pracować na 3xAAA choć pazurek pokaże dopiero z ogniwami 18650. W swojej okolicy poszukaj osób posiadających takie ogniwa i zobaczysz różnicę - zdecydujesz wtedy czy dokupic i ogniwa i ładowarkę...

Polując na Allegro możesz też ewentualnie dostać w jednym źródełku i Romisena i ładowarkę.

Tylko drobna uwaga - takie tanie ogniwa o jakich wspominał Skaktus są niezabezpieczone - ta latarka także nie ma zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem ogniw (przynajmniej ta którą ja mam) więc musiałbyś uważać.
Pozdr.
Pikom
Hetman

Post autor: Hetman »

Szczerze, jedyna wada małych latarek jest taka, że... są małe. To znaczy chwyt na krótkim korpusie o małej średnicy jest nieergonomiczny a smyczz gadgetu robi się ważnym zabezpieczeniem.

Dobre maleństwo 1x18650 zjada stare 6xR20, nie masz się co martwić o ilość światła.
Awatar użytkownika
skaktus

RC-U4 ultra mała nie jest. Dobrze leży w dłoni i pięknie na rowerze na typowych uchwytach - nigdy mi jeszcze niewypadła z niego, mimo skoków i jazdy po parkach itd.
ILPT
Simfecstio

O ile odpowiedzi :)
Widzę, że jednak więcej osób za Romisenem jest, chociaż Ultrafire A10 B Cree R2 5-M świeci mocniej i ma kilka trybów pracy. Mam jeszcze takie pytanko odnośnie akumulatorków.

Na aukcji z Romisenem jest napisane "Czas pracy: 6 godzin (CR123A)/4 godziny(18650)/2.5 godziny("AAA")". Bardziej opłaca się kupić 2x CR123A ?A jeżeli tak to czy można je ładować w ładowarce do 18650 (w jednym wejściu na 18650 2x CR123A oczywiście :) ? Rozumiem, że 18650 nie różnią się wielkością od normalnych paluszków AA?

I w jaki sposób mógłbym sprawdzić czy akumulator nie jest nadmiernie rozładowany?
Napięcie pokaże mi tylko w takich lepszych (droższych) ładowarkach, a jak sprawdzić to w inny sposób ? I czy takie rozładowanie kończy się wylaniem akumulatorka czy "jedynie" jego uszkodzeniem ? Lepiej żeby szlag trafił akumulator niż cała latarkę...
kaczka208D

Post autor: kaczka208D »

Popatrz na ultrafire wf-501b na xm-l, na allegro spokojnie można upolować zestaw za 100zł z ładowarką i ogniwem.
Ostatnio zmieniony wtorek 06 lis 2012, 17:42 przez kaczka208D, łącznie zmieniany 1 raz.
Simfecstio

Polek

Post autor: Polek »

Hetman

skaktus pisze:RC-U4 ultra mała nie jest. Dobrze leży w dłoni i pięknie na rowerze na typowych uchwytach - nigdy mi jeszcze niewypadła z niego, mimo skoków i jazdy po parkach itd.
Dobrze w dłoni to leży 2D...

PS: a10b to jedyna kieszonkowa latarka w tym temacie więc jako uniwersalne edc będzie najlepsza, mimo mocno kompromisowych możliwości (i mogłaby być ze 20zł tańsza...).

Odpuść CRki, tylko 18650 ma sens. Szczególnie gdy aku jest za 2zł...
Ostatnio zmieniony wtorek 06 lis 2012, 20:03 przez Hetman, łącznie zmieniany 1 raz.
wkliw

Post autor: wkliw »

Simfecstio pisze:Rozumiem, że 18650 nie różnią się wielkością od normalnych paluszków AA?
Proponuję się dokształcić w tej materii. Sporo tego na forum jest.
A tak pobieżnie jest coś tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Hetman

Simfecstio pisze:
I w jaki sposób mógłbym sprawdzić czy akumulator nie jest nadmiernie rozładowany?
Napięcie pokaże mi tylko w takich lepszych (droższych) ładowarkach, a jak sprawdzić to w inny sposób ? I czy takie rozładowanie kończy się wylaniem akumulatorka czy "jedynie" jego uszkodzeniem ? Lepiej żeby szlag trafił akumulator niż cała latarkę...
Nie sprawdzaj, po prostu ładuj go przy każdej okazji. Nie musisz czekać aż zejdzie do minimum.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Wf-501b To moim zdaniem kiepska propozycja bez modyfikacji.
Moduł lata luźno w głowicy i nie ma dobrej przewodności cieplnej.
Jak nie chcesz nic modyfikować to kup sobie RomisenaRC-U4, tam jest piguła wkręcana w głowice.
No i masz awaryjne zasilanie 3xAAA gdyby nie było gdzie naładować ogniwa.
Awatar użytkownika
skaktus

Moim zdaniem każda latarka z dropem to nie jest dobre rozwiązanie - nigdy w nich nie będzie tak dobrego przewodnictwa cieplnego jak w pigule z gwintem, czyli to co oferuje RC-U4. W moich testach latarka dobrze sobie radzi przy prądzie 3,4 A w diodę i używanie na wolnym powietrzu lub na rowerze.
ODPOWIEDZ