backup zasilania dla urządzeń zasilanych z USB

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

ja mam ten 4x18650, dokładnych testów nie przeprowadzałem ale wygląda bardzo przyzwoicie jak na chiński produkt. Już naładowałem kilka urządzeń. Brakuje mi w nim wskaźnika napięcia akku. Mam zamiar zrobić szybsze ładowanie, jest na płytce miejsce na drugi, równoległy układ ładujący.
wikiman

Post autor: wikiman »

Calineczka, a ładowałeś też same aku w tym? Jeśli tak to jak długo to zajmuje? Bo jak rozumiem, chcesz zrobić 2-gi układ ładujący dla urządzeń zew.?
Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad »

Będzie ktoś zamawiał jeszcze te power banki na 4 aku?

Ja myślę np o tym:

Power Bank

ma 2 wyjścia, 4 aku, wskaźnik naładowania aku,
i nic bym nie musiał przerabiać.

[ Dodano: 5 Listopad 2012, 09:15 ]
Calineczka pisze:ja mam ten 4x18650, dokładnych testów nie przeprowadzałem ale wygląda bardzo przyzwoicie jak na chiński produkt. Już naładowałem kilka urządzeń. Brakuje mi w nim wskaźnika napięcia akku. Mam zamiar zrobić szybsze ładowanie, jest na płytce miejsce na drugi, równoległy układ ładujący.

Calineczka, napisz proszę, czy w zestawie jest jakaś ładowarka do tego power banku?
Czy musisz wyjmować aku i ładować je swoją ładowarką?
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

galahad pisze:Będzie ktoś zamawiał jeszcze te power banki na 4 aku?

Ja myślę np o tym:

Power Bank

Calineczka pisze:ja mam ten 4x18650, dokładnych testów nie przeprowadzałem ale wygląda bardzo przyzwoicie jak na chiński produkt. Już naładowałem kilka urządzeń. Brakuje mi w nim wskaźnika napięcia akku. Mam zamiar zrobić szybsze ładowanie, jest na płytce miejsce na drugi, równoległy układ ładujący.

Calineczka, napisz proszę, czy w zestawie jest jakaś ładowarka do tego power banku?
Nie kupuj power banku z ogniwami bo tam zawsze będzie zawyżona pojemność. Kup na eaby ten 4x18650 i ogniwa od Woytazo. Tam jest już układ ładujący ogniwa. Nie trzeba ich wyciągać. I w tego co pisze Calineczka jest on na tp4056 a więc prąd ładowania 1A. Po dołożeniu drugiego scalaka prąd wzrośnie do 1.5A to i tak nie za wiele na 4x18650.
Będę miał niedługo do sprzedania taki power bank o pojemności ponad 10Ah.
Awatar użytkownika
galahad

pier pisze:
galahad pisze:Będzie ktoś zamawiał jeszcze te power banki na 4 aku?

Ja myślę np o tym:

Power Bank

Nie kupuj power banku z ogniwami bo tam zawsze będzie zawyżona pojemność. Kup na eaby ten 4x18650 i ogniwa od Woytazo. Tam jest już układ ładujący ogniwa. Nie trzeba ich wyciągać. I w tego co pisze Calineczka jest on na tp4056 a więc prąd ładowania 1A. Po dołożeniu drugiego scalaka prąd wzrośnie do 1.5A to i tak nie za wiele na 4x18650.
Będę miał niedługo do sprzedania taki power bank o pojemności ponad 10Ah.
ten power bank z linka powyżej jest również bez ogniw.

Podeślij więcej info o tym Twoim, który chcesz sprzedać.
Jakieś fotki ?
Awatar użytkownika
pier

Ja będę miał ten o którym pisał Calineczka. Załadowany 4xNCR o minimalnej pojemności 2600mAh.
Calineczka a co sygnalizuje ta dwukolorowa dioda led?
wikiman

Na DX (gdzie też sprzedają ten model z ebay) można się doczytać, że trafiają się tam różne wersje tego boxu i czasem jak ma się szczęście :) to można trafić wersję z output 2A.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

pier pisze:Calineczka a co sygnalizuje ta dwukolorowa dioda led?
ładowanie/naładowana
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Calineczka a możesz pokazać PCB jakie masz w swoim egzemplarzu ?
elektroda.pl
Awatar użytkownika
pier

Calineczka pisze:
pier pisze:Calineczka a co sygnalizuje ta dwukolorowa dioda led?
ładowanie/naładowana
No dobra a ta pojedyncza ledka? Bo masz dwie diody tak?
Awatar użytkownika
galahad

skaktus pisze:Teraz w Kauflandzie można zakupić podobny power bank firmy Omega w cenie 60 zł.
Wydaje mi się, że już ich nie ma, ale one miały max tylko 800mA
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

ta pojedyncza świeci się ledwo ledwo po włączeniu backupu, w czasie gdy backup oddaje prąd do obciążenia (odbiornika) świeci się zdecydowanie jaśniej.

Foty postaram się możliwie szybko zrobić.

Ad backupu Omegi mój Wujek kupił sobie, wygląda zgrabnie, ładnie, napisane, że oddaje do 1A.
Awatar użytkownika
galahad

Trzeba by to pomierzyć własnoręcznie.

Na stronie Opis Omega Ładowarka
jest napisane 800mA... :neutral:
wikiman

galahad pisze:
skaktus pisze:Teraz w Kauflandzie można zakupić podobny power bank firmy Omega w cenie 60 zł.
Wydaje mi się, że już ich nie ma, ale one miały max tylko 800mA
Nie ma co się napalać na jakiś kaufland, te power banki omegi są ogólnie dostępne, czasem nawet taniej:
http://www.ceneo.pl/17717011 (ostatni sklep sprawdzony, bezpłatny odbiór w kilku miastach)
a za niewiele więcej można kupić wersję 5000 mAh (1A out):
http://www.ceneo.pl/17488849
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

wikiman pisze:Nie ma co się napalać na jakiś kaufland, te power banki omegi są ogólnie dostępne, czasem nawet taniej:
http://www.ceneo.pl/17717011 (ostatni sklep sprawdzony, bezpłatny odbiór w kilku miastach)
a za niewiele więcej można kupić wersję 5000 mAh (1A out):
http://www.ceneo.pl/17488849
[/quote]

Ale do ceny dolicz wysyłkę, niejednokrotnie po 20 - 30 zł i zakup w markecie jest dużo bardziej opłacalny.

PS-Co do prądu jakie oddaje powerbank - myslę że nie musi to być super wyznacznik przy zakupie. I tak mało kto z was będzie ładował 2 - 3 urządzenia jednocześnie to po 1. A po 2 to nawet ładując 2 urządzenia, pobór 800 mA i tak będzie tylko przez pierwsze 30 - 40% ładowania a potem prąd spada. Moja N8 w początkowej fazie pobiera 870 mA, przy naładowaniu do 30% prąd spada do około 650 mA, przy 60% wynosi już jedynie 400, przy 90 % wynosi 120 mA.
ODPOWIEDZ