Żarówki LED-owe

....nie pasujące gdzie indziej...
Omi090

Żarówki LED-owe

Post autor: Omi090 »

Planowałem zamienić parę żarówek w domu na jakieś LED-owe odpowiedniki, czy to aby całkiem dobry pomysł ? Jak przedstawia się żywotność takich żarówek ?
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

W dziale oświetlenie stacjonarne jest wiele tematów, które odpowiedzą na twoje pytania.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
iwaa

Post autor: iwaa »

Witam. Ja też rozpoczęlam walkę z wymianą oświetlenia na LEd-owe i o ile w pokojach nie mam problemu to z łazienką i kuchnią tak, ponieważ jest tyle rozmaitych pomysłów i rozwiazań, żeby niepotrzebnie nie tracić swiatła. Co do żywotności i energooszczędnosci słyszałam praktycznie same pozytywy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
iwaa pisze:Co do żywotności i energooszczędnosci słyszałam praktycznie same pozytywy.
Diody i owszem, ale najsłabszym ogniwem, często bagatelizowanym, są zasilacze, i tu też należy zwrócić uwagę na parametry.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
iwaa

Tzn? Możesz trochę jaśniej :oops: Gdzie są te zasilacze i w jaki sposób zwrócić uwagę na te parametry, żeby nie popełnić błędu i nie kupić czegoś do niczego.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Przy markowych diodach i dobrym chłodzeniu, to żywotność zasilacza określa długość życia układu. Zasilacz jest koniecznym elementem, aby dopasować napięcie w sieci do parametrów wymaganych przez diody, niezależnie czy zasilamy je z 230V czy 12V (trafo do halogenów). Niestety są one zintegrowane z resztą, i ciężko mieć wgląd w parametry, więc trzeba zanalizować całość, lub zasięgnąć opinii użytkowników.

Jeśli chodzi o paski LEDowe, zasilane z 12V to jest podobnie, choć tu już możemy mieć większy wgląd w parametry i wybrać odpowiednie elementy.
Ważna jest sprawność zasilacza, należy się starać aby była jak najwyższa, czyli zbliżona do 100%. Tanie konstrukcje potrafią tu zniweczyć cały efekt zysku na sprawności LEDów.

Pozdrawiam
iwaa

Dzięki za szczegółową odpowiedź. Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałam, że zasilacz do taśmy LED trzeba dopasować do mocy. Co do reszty niby też z tego wynika, ale mam nadzieję, że nie trzeba wymieniać instalacji :) bo to byłaby masakra.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
iwaa pisze:Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałam, że zasilacz do taśmy LED trzeba dopasować do mocy.
Oczywiście. Najlepiej najpierw dokładnie obliczyć ile prądu potrzeba, to musisz się dowiedzieć od sprzedawcy lub z karty katalogowej, a potem dopiero dobrać odpowiedni zasilacz. Zalecany jest mały zapas mocy, powiedzmy 20%. Oczywiście zasilacz może być większy, co umożliwi Ci np. późniejszą rozbudowę systemu bez konieczności dodawania czy wymiany zasilaczy.
Co do istniejącej instalacji, to zależy od koncepcji całości...

Pozdrawiam
iwaa

Z taśmami LED już w takim razie trochę zrozumiałam. Teraz boję się swoich pomysłów co do wymiany oświetlenia. I tak mój mąż kręci nosem, że znowu coś wymyślam, a jak mu powiem o ewentualnej wymianie instalacji to nie da mi żyć :roll: :-| Zacznę mu po prostu dozować emocje. Zacznę od łazienki. Wymyśliłam oświetlenie wanny taśmą i lustra. Sufit oświetlę po prostu lampami halogenowymi. Jak sprawdzić czy instalacja do tego się nadaje?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
iwaa pisze:Jak sprawdzić czy instalacja do tego się nadaje?
To nie jest takie jednoznaczne, bo np. jeśli chodzi o halogeny, to możesz dostać lampki, które mają wbudowane transformatory i podpina się je pod 230V, są tez wersje wkładów halogenowych na 230V, czyli wymiana jest 1:1. Są lampki, które zasila się z jednego wspólnego trafa lub przetwornicy, i tu już może być problem, choć czasem da się to obejść. Co do LEDów, to można kupić wkłady (podobne do halogenów) zarówno na 12V jak i 230V, ale paski, to już są zasilane obniżonym napięciem i wtedy musisz się zdecydować, czy stosujesz dużo małych zasilaczy, czy jeden duży, i ewentualne przeróbki instalacji.
Wszystko zależy od tego co teraz jest, a co chcesz uzyskać docelowo.

Pozdrawiam
iwaa

Czyli najlepiej jak poradzę się specjalisty żeby nie zdemolować sobie mieszkania i nie zniszczyć tego co już mam? Sama tego nie ogarnę, mogę tylko zaplanować co chce od strony organizacyjnej :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
To niestety jest najlepsze i wbrew pozorom najtańsze wyjście. Ktoś kumaty musi po prostu obejrzeć aktualny stan i wtedy można na miejscu myśleć nad zmianami, bo sądzę że tak bez przeróbek, się nie obejdzie...

Pozdrawiam
iwaa

Tak też zrobię. Zaproszę fachowca i powiem jakie oświetlenie sobie zaplanowałam. A potem do roboty :razz: Później zostanie tylko zasłużone delektowanie się piękną aranżacją wnętrza. Modlę się tylko żeby wszystko się udało.
tytyty

Post autor: tytyty »

iwaa - i jak wymiana oświetlenia? Może się pochwalisz postępami?
ODPOWIEDZ