Przenośne ogrzewacze elektryczne
Pisałem wcześniej, że 2W to mało bo rozgrzewanie trwa długo z powodu małej mocy. Jednak w końcu (po 20min) podnosi temp na "nie zimną". Nie jest zimno, ale i nie jest całkiem ciepło.
Wtedy jak wyłączysz to czuć komfort przez pewien czas. 2W to mało, bo te 20 min trzeba jakoś skrócić (test przy 5stC).
Ciężko zapewnić drutowi dobre oddawanie ciepła we wkładkę.
Drut 1m- 1zł (0.45mm) ~10R/1m
Wkładka filcowa-wełniana, gruba - ~3-7zł
Szału cenowego nie ma więc poeksperymentuj. Na razie kombinuje ze znalezieniem złotego środka moc/zużycie/temperatura bo pomysł jest tani i dobry ale wymaga dopracowania.
Nie mam żadnego regulatora i muszę znaleźć złotą długość drutu do komfortowej pracy i zasileniu tego bezpośrednio z LiPoly (inna moc przy 4.2V a inna przy 3.7V).
Wtedy jak wyłączysz to czuć komfort przez pewien czas. 2W to mało, bo te 20 min trzeba jakoś skrócić (test przy 5stC).
Ciężko zapewnić drutowi dobre oddawanie ciepła we wkładkę.
Drut 1m- 1zł (0.45mm) ~10R/1m
Wkładka filcowa-wełniana, gruba - ~3-7zł
Szału cenowego nie ma więc poeksperymentuj. Na razie kombinuje ze znalezieniem złotego środka moc/zużycie/temperatura bo pomysł jest tani i dobry ale wymaga dopracowania.
Nie mam żadnego regulatora i muszę znaleźć złotą długość drutu do komfortowej pracy i zasileniu tego bezpośrednio z LiPoly (inna moc przy 4.2V a inna przy 3.7V).
Ja mam rowerowe sh-m086, grube skary i ochraniacze z ekwiwalentu windstoppera. Problemy pojawiają się po kilku godzinach jazdy w zimnie. Na mrozie tak 2 godziny i już chce się do domu. Więc jeżeli rozgrzanie trwa 20 minut przy 2W, to ja myślę, że jakoś rozłożę większość na palce i trochę po całej wkładce i ~5W non-stop i ewentualne odłączanie. Pakiet 3P od woytazo pociągnie 3h ciągłej pracy zakładając, że aku się wyziębią i oddadzą 75% ładunku. Ale przy ciągłym użyciu ich temperatura też powinna być dobra, to będzie dłużej
A te 2W to szły na same palce rozumiem?
A te 2W to szły na same palce rozumiem?
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Armytek Wizard WR
- Calineczka
- Kontakt:
Panowie, arcy ciekawy temat
Aga Sąsiadka jeżdżąca nałogowo rowerem również zarzuciła mi temat
Muszę więc i chcę w ramach sąsiedzkiej pomocy zmajstrować rękawice ogrzewane elektrycznie. Napisałem do f-my Conductance o wsparcie bo mam problem, chcę dobrać drut lub lepiej taśmę oporową do...dłoni, ale nie wiem jak to to elastyczne i co nie unieruchomi dłoni. Zastanawiam się, ile zwojów na palec nawinąć. Podoba mi się pomysł z taśmą, bo szeroka a cienka powinna być elastyczna, fajną powierzchnią grzać i mieć rezystancję ułatwiającą zasilanie z 18650.
Tisher, jak oceniasz elastyczność zakupionego drutu? Dało by się to to na palce, dłoń nawinąć (na rękawicę) i nie ograniczało by ruchu?
Aga Sąsiadka jeżdżąca nałogowo rowerem również zarzuciła mi temat
Muszę więc i chcę w ramach sąsiedzkiej pomocy zmajstrować rękawice ogrzewane elektrycznie. Napisałem do f-my Conductance o wsparcie bo mam problem, chcę dobrać drut lub lepiej taśmę oporową do...dłoni, ale nie wiem jak to to elastyczne i co nie unieruchomi dłoni. Zastanawiam się, ile zwojów na palec nawinąć. Podoba mi się pomysł z taśmą, bo szeroka a cienka powinna być elastyczna, fajną powierzchnią grzać i mieć rezystancję ułatwiającą zasilanie z 18650.
Tisher, jak oceniasz elastyczność zakupionego drutu? Dało by się to to na palce, dłoń nawinąć (na rękawicę) i nie ograniczało by ruchu?
Dostałem do testów chińskie ogrzewane rękawiczki na USB. Są niezłe
Dane techniczne grzałek różnią się w obu dłoniach (pewnie chińska tolerancja produkcyjna )
Wewnątrz znajdują się po 1 grzałce płaskiej widocznej na zdjęciu:
Dane:
Rozmiar: 70x50mm
Rez: 14R i 19R
Temp. pracy: 45st
Moc grzania: ~1.75W/szt (przy 5V)
Przy zasilaniu z USB (5V) rozgrzanie trwa 30sek, a temp jest zadowalająca.
Grzałka ogrzewa wierzchnią stronę dłoni.
4.2V z baterii to za mało - wydajność spada bardzo do poziomu niezadowalającego.
Ale już mam plan. W sąsiednim temacie jest opisany projekt zasilania awaryjnego USB - zastosuję przetwornicę podnoszącą na 5V. Obciążenie obu grzałek przy pełnej mocy nie przekracza 600mA - idealne na takie sterowanie i zasilanie z baterii.
Bardzo duża powierzchnia oddawania ciepła - aż się zdziwiłem jaką różnicę daje względem drutu oporowego.
Dane techniczne grzałek różnią się w obu dłoniach (pewnie chińska tolerancja produkcyjna )
Wewnątrz znajdują się po 1 grzałce płaskiej widocznej na zdjęciu:
Dane:
Rozmiar: 70x50mm
Rez: 14R i 19R
Temp. pracy: 45st
Moc grzania: ~1.75W/szt (przy 5V)
Przy zasilaniu z USB (5V) rozgrzanie trwa 30sek, a temp jest zadowalająca.
Grzałka ogrzewa wierzchnią stronę dłoni.
4.2V z baterii to za mało - wydajność spada bardzo do poziomu niezadowalającego.
Ale już mam plan. W sąsiednim temacie jest opisany projekt zasilania awaryjnego USB - zastosuję przetwornicę podnoszącą na 5V. Obciążenie obu grzałek przy pełnej mocy nie przekracza 600mA - idealne na takie sterowanie i zasilanie z baterii.
Bardzo duża powierzchnia oddawania ciepła - aż się zdziwiłem jaką różnicę daje względem drutu oporowego.
Witam
Pozdrawiam
Zaproponuję Ci może rozwiązanie przeciwne, tzn. pakiet 2s i przetwornica step-down. z reguły maja lepszą sprawność niż te podwyższające.tisher pisze:W sąsiednim temacie jest opisany projekt zasilania awaryjnego USB - zastosuję przetwornicę podnoszącą na 5V.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
http://dx.com/s/Foot+Warmer+USB+Heated+Insoles
Na DXie dzisiaj nowy stuff w postaci ogrzewaczy do butów po 10$.
Na DXie dzisiaj nowy stuff w postaci ogrzewaczy do butów po 10$.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Heheheh, oni to mają fantazję
Jak od tego obiecanego detoxu i odchudzania jeszcze odśnieży samochód, zaszczepi chomika i wypełni kupon w totka to biorę.- Stimulus the acupuncture points of the foot to increase its metabolism and immunity
- Promote the blood circulation, remove the body from wind, cold, wet and poison
- Enhance the cell of blood donation, relieve pressure and improve sleep quality
- Quicken metabolism and activate the cell, to beautify your skin and lose weight