Witam.
Właśnie stałem się posiadaczem lampki biurkowej na wysięgniku na żarówkę na gwincie E27. Lampa spora, trochę zmaltretowana (popękane ceramiczne gniazdo, jajowaty klosz żarówki) ale cena 15 zł ...
Chciałbym wrzucić do niej mocne źródło światła z możliwością ściemniania itd. Wybór ogromny - od gotowych wyrobów po własnoręczne produkty.
Na allegro widziałem żarówki diodowe, na diodach 5630 w ilości 26 sztuk co teoretycznie ma dać około 1400 lumenów przy max mocy. Chciałbym również mieć możliwość ściemniania takiej lampki - nie zawsze potrzebuję do pracy pełnej mocy.
Co waszym zdaniem lepiej zrobić - zakupić żarówkę typu świetlówka kompaktowa dobrej marki, żarówka diodowa czy żarówka w własnym wykonaniu - tylko czy zmieszczę się w budżecie około 100 zł ? Wątpię...
Jakie źródło światła do codziennej pracy + opcja ściemniania
- pegasus_sis
Średnica klosza to 16 cm, wysokość 12 cm, sporo tam wejdzie.
Sam się podpuszczam na tą diodówkę 1400lm, ale patrząc na radiator, sądzę że bez wymuszonego obiegu powietrza, diodom za dobrze się w niej nie żyje.
Pyra> rany skaktus lm a nie L, poprawiłem
Sam się podpuszczam na tą diodówkę 1400lm, ale patrząc na radiator, sądzę że bez wymuszonego obiegu powietrza, diodom za dobrze się w niej nie żyje.
Pyra> rany skaktus lm a nie L, poprawiłem
Ostatnio zmieniony wtorek 30 paź 2012, 18:47 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmmm, to taki średni.
Foto ma średnicę 25cm a wysokość 14,5cm - i dopiero w takiej spiralka kompaktowa się ładnie chowa, przy oparciu klosza o obudowę świetlówki oczywiście (to jedno z moich zboczeń, źródło swiatła nie może wystawać za reflektor żeby nie raziło).
Czemu się tak napaliłem na ten klosz? Bo po latach kupowania różnych lamp pseudokreślarskich i klejenia albo innego dłubania dodatkowych kloszy z tektury znalazłem mój ideał jeśli chodzi o kształtowanie światła. A że wygląda jak zajumany z baru mlecznego z poprzedniej epoki to mi nie przeszkadza .
PS: yyy, przestrzeliłem )) ... Ta smd5630 nawet nie za bardzo potrzebuje klosza do skupiania tyllko do osłonięcia boków. Nawet lepiej byłoby zostawić odsłonięty radiator a ten klosz, który masz zamocować na pierścieniu na środku. Jeśli nie przeszkadza Ci takie rozwiązanie to kupuj i testuj . A jak będzie nie teges to zrobisz po mojemu .
PS2: zarzuć zdjęcia tej przerabianej lampki. Czy chcesz pokazać od razu gotowy projekt?
PS3: albo i w ogóle nie potrzebuje klosza, jeśli zdejmiesz z niej bańkę. Kupuj! :E
Foto ma średnicę 25cm a wysokość 14,5cm - i dopiero w takiej spiralka kompaktowa się ładnie chowa, przy oparciu klosza o obudowę świetlówki oczywiście (to jedno z moich zboczeń, źródło swiatła nie może wystawać za reflektor żeby nie raziło).
Czemu się tak napaliłem na ten klosz? Bo po latach kupowania różnych lamp pseudokreślarskich i klejenia albo innego dłubania dodatkowych kloszy z tektury znalazłem mój ideał jeśli chodzi o kształtowanie światła. A że wygląda jak zajumany z baru mlecznego z poprzedniej epoki to mi nie przeszkadza .
PS: yyy, przestrzeliłem )) ... Ta smd5630 nawet nie za bardzo potrzebuje klosza do skupiania tyllko do osłonięcia boków. Nawet lepiej byłoby zostawić odsłonięty radiator a ten klosz, który masz zamocować na pierścieniu na środku. Jeśli nie przeszkadza Ci takie rozwiązanie to kupuj i testuj . A jak będzie nie teges to zrobisz po mojemu .
PS2: zarzuć zdjęcia tej przerabianej lampki. Czy chcesz pokazać od razu gotowy projekt?
PS3: albo i w ogóle nie potrzebuje klosza, jeśli zdejmiesz z niej bańkę. Kupuj! :E
Ostatnio zmieniony środa 31 paź 2012, 06:35 przez Hetman, łącznie zmieniany 1 raz.