"Police" xm-l T6 - coś nie bangla

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Danielasty

"Police" xm-l T6 - coś nie bangla

Post autor: Danielasty »

Witam, posiadam latarkę jak w temacie- coś z wytworów ultrafire 501b i podobnych. siedzi tam dioda xm-l t6. Do czasu kiedy na mieście miałem jedną z mocniejszych lampek to lampka była spoko. Znajomy kupił mactronica 500lm tego "noise" świeci przekozak, mówię - no dobra nie am co porównywać. Drugi znajomy kupił Maca scream ta za 139zł szara, swieci lepiej. mówię no dobra, też nie ma co porównywać. Teraz na poważnie! kupiłem czołówkę z biedronki za 20zł na chyba luxeonie ta ze zoomem - każdy chyba wie o jaką chodzi odpaliłem pierw czołówkę - łooo k...a ile swiatła. Jak się nie myle to ma pewnie ze 100lm, odpaliłem swoją rzekome 900lm - no dobra, niech realnie bedzie nawet 450lm, włączam 100% - nie widać jej - lampka z biedronki świeci mocniej, na 30% dorównuje lampce za 9,99zł z 8xLed czyli jakaś chińszczyzna
Myślałem że to akumulator. Pożyczyłem od kolegi drugi 18650 ultrafire - ja mam jakiś no name - świeci tak samo, zarówno z kumpla akumulatorem moja, jak i jego z moim aku. Czy ja mam jakiś wadliwy model chińczyzny? Wcześniej posiadałem ultrafire wf 502b z diodą ssc p7 - to ta swieciła że aż szczena opadała. Z elektroniki jestem zielony tak samo jak z urządzeń, Pomagając mi możecie mi powiedzieć czego bądź i kogo z czymś mam poszukać?
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Poprosimy foty latarki,piguły z diodą i sterownika jak się da.
W magicznej kuli przechodzą z odbioru analogowego na cyfrę-a fusy jak zwykle swoje "ugotowana dioda"... :-|
Hetman

Re: "Police" xm-l T6 - coś nie bangla

Post autor: Hetman »

Danielasty pisze:Czy ja mam jakiś wadliwy model chińczyzny?
Nie, masz jak najbardziej prawidłowy model chińszczyzny :D .
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Przyczyn takiego zjawiska może być kilka....
-Ta latarka mogła zawsze tak świecić, a Ty nie zauważałeś tego bez możliwości porównania a czymś co naprawdę jest latarką nie tylko z nazwy. Być może LED koło XMLa nawet w transporcie nie leżał... Wielu sprzedawców bazuje na tym, ze ktoś kupując taką latarkę, nie ma możliwości porównania.
-Przegrzanie źle mocowanej i chłodzonej diody (jak już wspomniano)
-Oksydowanie złącz, gwinty, sprężynki itp.
-Degradacja powierzchni styków włącznika, lub jego jako całości. Często bywa, że jedyny styk wyłącznika z obudową, to cienka blaszka dotykająca gołego aluminium, połączenie takie lubi z czasem mocno zaoksydować, często objawia się to pomrugiwaniem lampki.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Danielasty

https://picasaweb.google.com/1014017691 ... ernika2012
Dalej nie mam pojęcia jak to rozebrać dioda się z kabelkami kręci się w koło w body ale wyjać nie wiem jak
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Trzeba odkręcić ten pierścień, który dociska diodę. Masz do tego celu przygotowane dwa wgłębienia.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Danielasty

update albumu, link ten sam co u góry :)
Wykręciłem, skręciłem z powrotem na maxa, dioda weszła na tyle głęboko że "beamshot" świeciła jak P7, jasno po bokach a środek pusty, musiałem odkręcić ten pierścień o 2,5 obrotu co by beamshot wyglądał jak na diode xm-l przystało
Awatar użytkownika
Hahar

Danielasty pisze: Dalej nie mam pojęcia jak to rozebrać dioda się z kabelkami kręci się w koło w body ale wyjać nie wiem jak
Ta dioda kręci się łatwo ? Czy na jakiejś paście jest zamocowana?
Latarka robiła się ciepła podczas świecenia ?
Posiadasz miernik ?

Odchyl jeszcze trochę driver -tak żeby szło odczytać jakie elementy tam są...
Ostatnio zmieniony wtorek 30 paź 2012, 10:42 przez Hahar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Do wymiany sterownik, trzeba dorobić nową pigułę na której zamocujesz diodę. Akumulatorek także pewnie do wymiany jak był ładowany przez dołączoną ładowarkę. Wszystko razem dają kiepską chińszczyznę. Najtaniej wyjdzie chyba kupić nowy porządny sprzęt, wtedy będziesz mieć pewność że będzie działać tak jak powinno.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Polek

Post autor: Polek »

Czy tylko ja widzę giiigantyczną dziurę pod diodą?
W tą diodę zapewne idzie b mało prądu, bo gdyby szło tyle ile na xm-l przystoi to by się ugotowała po parunastu sekundach świecenia;)

Bez dorobienia piguły i zapewne wymiany sterownika się nie obejdzie, zakładając że dioda się jeszcze nie uszkodziła.
Awatar użytkownika
Hahar

Danielasty pod starem od diody jest aluminium czy dziura ?
Danielasty

Tzn tak, po odkręcneniu pierścienia, wychodzi dioda w opakowaniu razem ze sterownikiem, między sterownikiem a diodą jest pusta przestrzeń - 2 kabelki tam idą, od sterownika idzie sprężynka do jakiejś blaszki w lampce która jest chyba włącznikiem - to lata luźno ale blokują to chyba 2 podkładki które juz serio nie wiem jak odkręcić później jest aku i koniec lampki. Pasty nie ma wcale przynajmniej nie ma po niej śladu jak pisałem jest tam tylko spora przerwa - rozumiem że piguła to jest ten element gdzie się trzyma dioda ze sterownikiem tak?

album zaktualizowany
Awatar użytkownika
Hahar

Polek gratuluję wzroku... :)

Danielasty tak to jest "psełdo" piguła-tam powinna być przegroda grubości przynajmniej 2mm której zadaniem jest odebranie ciepła z stara(gwiazdki) na którym zamocowany jest led.
Bez tego nawet nie ma co myśleć o poprawieniu lampki.
Trzeba by dorobić nową pigułę,wymienić driver i wymyślić jak zamocować nowy włącznik,no i kupić ładowarkę zewnętrzną i może aku...
To jak-podejmujesz się ?

To już w tej latarce jest mniej do zrobienia... ;)
Danielasty

chyba faktycznie sprzedam tą komuś i zakupię coś bardziej firmowego ale o mniejszej ilości lumenów. Kupiłem tą co masz z powodu iż lubię mieć nadmiar światła - jeżdżę głównie po szosie rowerem poziomym. Kiedyś na forum widziałem tzw zbiór beamshotów sporej ilości latarek, ma ktoś linka do czegoś takiego? Skłaniam się też do kupna mactronica scream w wersji 243lm
DNF

Post autor: DNF »

Danielasty, jak chcesz to możemy pomyśleć co dalej z Twoją latarką i wyciągnąć z niej co się da :wink:
ODPOWIEDZ