Budowa pierwszej latarki

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
gilu
Kontakt:

Budowa pierwszej latarki

Post autor: gilu »

Witam szanownych forumowiczów!
Mam nadzieje że nie popełniam gafy na dzieńdobry i post zamieszczam w dobrym dziale :)

Postanowiłem zbudować swoją pierwszą latarkę. Z założenia elementem świecącym będzie dioda Cree XM-L , bo taką akurat posiadam. Upatrzyłem sobie kolimator http://allegro.pl/kolimator-ledil-iris- ... 16645.html , oraz jeden z dostępnych na allegro driverów np. http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 93457.html . Elementy dobieram trochę na czuja z nadzieją, że jakoś będą pasowały :) Jedna największy problem mam z obudową. Gdzie mogę dostać obudowę latarki w którą mógłbym włożyć wybrany kolimator? Jakie będzie sensowne zasilenie dla tego typu zestawu?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc laikowi :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 paź 2012, 13:05 przez gilu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

gilu, witaj. Kolimator jaki sobie upatrzyłeś jest stosunkowo dużych rozmiarów (zerknij do specyfikacji, tam są wymiary). Ciężko będzie Ci znaleźć obudowę w którą to wpasujesz bez większych przeróbek. Co do zasilania XM-L to min. jedna sztuka ogniwa Li-Ion (np. popularne 18650) żeby wykorzystać dostępną moc emitera XM-L oraz osiągnąć rozsądne czasy pracy.

PS. Popraw link do drivera bo mi nic nie otwiera.
Sometimes darkness can show you the light
gilu
Kontakt:

Dzięki za szybką odpowiedź.
Przeglądając forum znalazłem bardzo podobny wątek, jednak bez wyraźnego zakończenia jak się dalej potoczyły prace nad latarką. Polecany był tam mod latarki Romisen RC-U4 a mianowicie wymiana emitera na XM-L i dobranie odpowiedniego sterownika. Kolimatora jeszcze nie zamówiłem, więc tą opcje można zawsze zmienić. Chciałbym uzyskać jako takie skupienie światła, czy lustro jakie jest w tym Rominsenie sprawdzi się przy XM-Lu?
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Witaj
Dobre efekty można uzyskać w latarce C8. Opis tu
Ważna jest wymiana refa na ref od A9. Można zastosować orginalną diodę lub wymienić na XM-L. Driver nowy zależnie od zastosowanej diody.
Skupienie naprawdę dobre.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Napisz może więcej o oczekiwaniach i przeznaczeniu, wtedy będzie nam łatwiej coś znaleźć.
Chęć zastosowania kolimatora (soczewki) świadczy raczej o chęci uzyskania dość równomiernego i szerokiego strumienia światła...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
gilu
Kontakt:

Cjciałbym uzyskać latarkę o skupionym świetle i dużym zasięgu. Z tego co czytałem XM-L nie do końca nadaje się do takich zastosowań, ale taka diodę posiadam i z niech chciałbym wycisnąć jak najwięcej.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
No to możesz sobie podarować kolimator. C8 wydaje się w takim wypadku rozsądną propozycją.

Pozdrawiam
gilu
Kontakt:

Jakie w takim razie jest zadanie kolimatora? Wydawało mi się, że służy on do skupiania światła. W jakich przypadkach się go stosuje?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Owszem, ale reflektory są lepsze pod względem skupienia. Kolimatory, dają bardziej równomierną wiązkę i łatwiej w nich kształtować wiązkę, np. owal.

Pozdrawiam
gilu
Kontakt:

Witam po przerwie spowodowanej oczekiwaniem na dostawe z Chin :)
Postanowilem kupic Ultrafire C8 i zmodyfikować tak jak opisał to Dariusz70. Kupiłem też reflektor od A9.
W celach informacyjnych - reflektor z Kaidomain szedl rowno 2 tygodnie, latarka z dx 24 dni :)
Co zostało zrobione - dioda wymieniona na XM-L - dokładnie niewiem jakiego bo w dostarczona próbka nie była opisana w żaden sposób :/. Wytoczony krążek pod diode w celu lepszego odprowadzania ciepła i zmieniony sterownik. Wszystko złożone i działą, ale....
Rozczarowałęm się jednak troszke skupieniem światła - latarka w wersji oryginalnej (kupiłęm 2 sztuki, jedna przerobiona a druga została w oryginale) ma wyraźnie lepiej skupione światło i w zwiazku z tym większy zasięg.
W przerobionej sztuce oprócz promienia głownego wyrażnie widać 2 kręgi i sporo światła rozlewa się na boki :/ Próbowałem jakoś podregulować skupienie odsuwając reflektor od diody ale z miernym skutkiem. Czy tak to miało wyglądać? ;/
Jaka dioda jets oryginalnie w C8?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dariusz70

W orginale jest dioda XR-E Q5. Dioda ma o wiele lepsze skupienie od XM-L (ale mniejszą moc).

Kręgi (artefakty) czasami pojawiają się w refach SMO. W przypadku XR-E ten problem u mnie nie wystąpił.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
nikita639

Post autor: nikita639 »

gilu napisał

Przeglądając forum znalazłem bardzo podobny wątek, jednak bez wyraźnego zakończenia jak się dalej potoczyły prace nad latarką. Polecany był tam mod latarki Romisen RC-U4 a mianowicie wymiana emitera na XM-L i dobranie odpowiedniego sterownika. Kolimatora jeszcze nie zamówiłem, więc tą opcje można zawsze zmienić. Chciałbym uzyskać jako takie skupienie światła, czy lustro jakie jest w tym Rominsenie sprawdzi się przy XM-Lu?[/quote]

coś odemnie...
Będzię mniejsze skupienie z racji wielkości emitera czytaj diody,ale większe niż z modułu D26 przy tej samej diodzie.I osobiscie uważam że zastosowanie tego kolimatora w latarce romisen jest nieuzasadnione.Montowałem pare sztuk do Xml i wygląda to jako tako w moim odczuciu.Lepiej się sprawdzi orginalny ref jaki jest dedykowany przez producenta,co prawda w orginale jest tam dioda Q5 ale i tak po zamianie na Xml jest o niebo lepiej.Bardzo dobre efekyty uzyskuje się montując tam diode Xpg ,zwiększa się zasięg w porównaniu do xml z tym tylko że zasilanie nie może przekroczyć 1,4A czyli ten sterownik się nie nadaje ale tam gdzie chciałeś ten sterownik kupić znajdziesz i taki który pasuje .pozdro ;) ;)
DNF

Post autor: DNF »

Dariusz, co do kręgów to dużo zależy od budowy samego refa oraz od ustawienia w nim diody.
Właśnie to XR-E słynęło z jajecznicy dookoła spota :)
Awatar użytkownika
Dariusz70

Poprzednią latarkę C8 sprzedałem.
Nowa C8 jeszcze nie dotarła z DX. Czyli mogę mieć artefakty i inne skupienie jak w poprzedniej C8.
Mam nadzieję, że dobre parametry to nie była kwestia indywidualnego spasowania diody z refem.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
gilu
Kontakt:

@Dariusz70: Co będzięsz pakował w tą C8 na którą teraz czekasz? Daj znać jakie efekty osiągniesz.
A wracając do tematu, narazie swoją latareczkę zostawię jaka jest...ale zacząłem się zastanawiać nad kolejną:D Tym razem chyba poszukam czegoś co od nowości miało by dobre skupienie i mocny strumień. Typowy Thrower - co byście polecili w rozsądnych pieniądzach?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 lis 2012, 14:11 przez gilu, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ