Petzl E09 Arctic

Oświetlenie montowane na głowie
Skaza23

Petzl E09 Arctic

Post autor: Skaza23 »

Witam!

Chciałbym przerobić mojego starego ale jakże zacnego Petzla, z pojedynczej żarówki 4,5V na diody, gdyż pochłania mi ona akumulatory 2700mAh w parę godzin, a zdarzają mi się dłuższe wypady i nie wszędzie można podładować źródło energii:/

Proszę o pomoc co do tego jak to zrobić, albo o podjęcie się samemu takiej przeróbki ;)

Pozdrawiam szanowną brać Światełkową!
missieek

Post autor: missieek »

Witamy serdecznie :)

poniżej link do takiej przeróbki:

żarówkowy petzl

Jeżeli tylko masz obycie z lutowananiem małych elementów to powinieneś dać sobie radę.
A jeżeli nie to próbuj :). Tutaj jest wiele osób z wiedzą i umiejętnościami.

edycja: poprawiony link
Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 paź 2012, 16:30 przez missieek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Przerobić można tylko czy jest sens ? PRzeróbka z linka (nierawidłowego - powinno być tak : forum.opencaching.pl/viewtopic.php?f=8&t=3602&start=30)

Daje możliwość montażu diody, ale chłodzenie ma ona bardzo bardzo mizerne. W tym wypadku trzeba by zamontować dobry krążek z alu wewnątrz, które rozproszy ciepło i nie dawać w diodę więcej niż około 500-600 mA.
ILPT
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

skaktus pisze:500-600 mA.
o
tyle bez chłodzenia, wewnątrz? Oj....dużo. Po co aż tyle? Jeśli ma dłuugo świecić to przydało by się max 350mA i to z trybami najlepiej, np. przez jeden sterownik AK47 z jednym AMC7135.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zaproponowałem takie prądy jako totalnie maksymalne - dając duży krążek z miedzi można by się o tyle pokusić - w Audi w lampach dziennych w diodę idzie około 500 mA a radiator to płytka z aluminium o grubości 1,5 mm i wielkości połowy paczki zapałek.
ILPT
Skaza23

Post autor: Skaza23 »

Oj, widzę zaangażowanie koneserów tylko problem jest taki że ja nie mam dobrego sprzętu do takich operacji i pytanie czy ktoś by sie podjął takich przeróbek?

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ