Jaki zestaw HID mogę wmontować w lampy Wesem'a LOR4

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Awatar użytkownika
galahad

Jaki zestaw HID mogę wmontować w lampy Wesem'a LOR4

Post autor: galahad »

Szanowni

Chciałbym w światełka robocze Wesem'a LOR4 ( 4 szt)
LOR4

zamiast H3 12V wmontować jakieś HID'y

Światełka będą sporadycznie używane, ale kiedy już ich użyję powinny pokazać co potrafią :wink:

Może ktoś z Was poleci jakieś sprawdzone przetwornice, dobrze zabezpieczone przed wodą?
Nie wiem czy iść w stronę tanich made in china czy tych droższych made in china....

LOR4 są ciekawym rozwiązaniem, gdyż posiadają regulowaną wiązkę światła (poprzez przesunięcie żarówki w tył lub w przód) dzięki czemu można używać ich jako dalekosiężne lub robocze.
Zakładam, że z HID'ami nie będę miał takiej możliwości, ale mam nadzieję, że otrzymam więcej światła, kosztem mniejszego obciążenia akumulatora w samochodzie.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

To czy HID pobierze więcej prądu czy mniej zależy od przetwornicy i jej sprawności - jak już pisałem mam pewnego klocka który pobiera ponad 120 W a oddaje w palnik może 40W, po dłuższej pracy całość gottuje się. Pierwszy użytkownik narzekał na to że przetwornica wyłączała światła na postoju lub jak stał w korku...

Poszukaj czegokolwiek, ale od sprzedawcy sprawdzonego. Szukaj też takich, które mają w pełni aluminiową obudowę (wiele nowych ma korpus z plastiku). Ja mam no-name na H3, przetwornice bez napisów, palniki najtańsze 4300 K. Dają b. ładne, białe światło, bez naleciałości niebieskiego itd, moim zdaniem najlepsze w teren bo sprawdzają się i przy deszczu i na suchej drodze.
ILPT
...John

Post autor: ...John »

Zacznij od sprawdzenia, czy do tych reflektorów zmieszczą się żarniki HID. Zauważ, że halogen h3 jest krótki, a wszystkie żarniki h3 mają wyprowadzenie kabli do tyłu, w dodatku ich obudowa jest zwykle dłuższa.
Awatar użytkownika
skaktus

Fakt, H3 jest znacznie dłuższy - przynajmniej 1 cm, można lekko ściąć termokurczliwą rurkę i kawałek obudowy (tak robiłem w przypadku przeróbki halogenów).
ILPT
Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad »

OK, dziękuję za uwagi, rozkręcę lampę i sprawdzę ile tam jest miejsca i czy w ogóle zmieści się żarnik...

Czy koledzy polecą jakieś sprawdzone źródło gdzie mogę kupić zestaw?
Awatar użytkownika
skaktus

Loteria. Kupując wybierz taki, gdzie sprzedawca ma najwięcej pozytywów. W swojej karierze przerabiałem zestawy za 89zł pracujące od lat bez problemu jak i "cyfrowe slimy" po 500 zł padające po kilku dniach.
ILPT
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

galahad pisze:OK, dziękuję za uwagi, rozkręcę lampę i sprawdzę ile tam jest miejsca i czy w ogóle zmieści się żarnik...
Nie zmieści się. Przerabiałem podobne lampy. Jednak możesz z tyłu wywiercić otwór w który wejdzie guma która będzie przy palniku. Jak zrobisz dobry otwór to będzie dość szczelne. Jednocześnie usuń fabryczne przewody i zalej klejem otwory. To jedyna możliwość, inaczej dupka palnika się nie zmieści.
Pozdrawiam
...John

Post autor: ...John »

Tomeqp pisze:
galahad pisze:OK, dziękuję za uwagi, rozkręcę lampę i sprawdzę ile tam jest miejsca i czy w ogóle zmieści się żarnik...
Nie zmieści się. Przerabiałem podobne lampy. Jednak możesz z tyłu wywiercić otwór w który wejdzie guma która będzie przy palniku. Jak zrobisz dobry otwór to będzie dość szczelne. Jednocześnie usuń fabryczne przewody i zalej klejem otwory. To jedyna możliwość, inaczej dupka palnika się nie zmieści.
Nie byłbym taki pewien, te reflektory mają regulację zasięgu być może jest tam ten cm więcej. Kolega z Krakowa do Wieliczki ma niedaleko, podjedzie i sobie sprawdzi.
ODPOWIEDZ