3xXM-L sterowane switchem
3xXM-L sterowane switchem
Hej, kolejna konstrukcja jaką zbudowałem, na pokładzie 3xXM-L U2 sterowane prądem 3,4A , 5 trybów ciągłych sterowanych switchem. Zasilanie to 4 akumulatory 18650, kontrola temp. diod bezpośrednio na PCB , kontrola stanu aku i inne fajne funkcje. Co tu więcej pisać , zdjęcia pokazują resztę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Re: 3xXM-L sterowane switchem
Witam
Pozdrawiam
A to mnie najbardziej "interesi"midi pisze: kontrola stanu aku i inne fajne funkcje. Co tu więcej pisać , zdjęcia pokazują resztę.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dodatkowe funkcje to ochrona przed odwrotną polaryzacją aku, kontrola stanu aku, przełączanie się w tryb moon mode. A sprawa aku faktycznie zapomniałem , aku siedzą tym razem po raz pierwszy równolegle, to rozwiązanie przypadło mi do gustu w tej konstrukcji. Nie dojdzie do nierównomiernego rozładowania akumulatorów, to że w max ciągnie to 10,2A nie jest problemem dla 4 aku jak np. Panasonic NCR lub Samsung , spadków napięć nie ma z racji takiej a nie innej konstrukcji. Jak będę miał trochę czasu dla siebie, sam sobie właśnie taką zrobię, poświeciłem nią troszkę i to chyba najmocniejsza sztuka z konstrukcji 3xXM-L z racji że w max idzie nie mal 3,4A w diodę a tryb mini pobiera z aku 0,018A a jest to tyle światła że można by w nocy z taka ilością światła spacerować.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Tak , wszystko jest tu dobrane indywidualnie, diody są selekcjonowane i widać to na najniższym trybie, warunkiem zastosowania takiego drivera i zasilania jest optymalizacja najważniejszych parametrów co wiąże się bezwzględnie z selekcją diod. Tak naprawdę to każda z diod ma swoją elektronikę i diody nie są połączone równolegle Całość pracuje fajnie , jak by nie patrzeć to każda dioda ma dla siebie pojemność 1aku i dodatkowo czwarty akumulator stanowi zapas mocy i wydajności prądowej źródła zasilania. Sam driver ma zapewnione oddawanie ciepła do modułu na którym są i diody , całość kontroluje termistor czuwający nad tym by nie przekroczyć zadanej temperatury, gdy do tego dojdzie płynnie zmniejsza prąd idący w diody. Wszelkie połączenia są wykonane odpowiedniej grubości przewodami więc nie ma jakiś niespodzianek.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Jak Ty coś zrobisz to zawsze jest co podziwiać, takie proste a takie śliczne...
Choć jak na zastosowane aku to wygląda na strasznie "tłustą". Zdaję sobie sprawę, że 18650 są w cenie "na wagę" i jak na swoją wielkość mają świetne parmetry energetyczne przez co zrobiły się strasznie popularne ale czy przy bezkompromisowych projektach nie lepiej oszczędzić miejsce jakimiś większymi w mniejszej liczbie?
Jak mnie będzie kiedyś stać to na pewno coś od Ciebie zamówię...
Choć jak na zastosowane aku to wygląda na strasznie "tłustą". Zdaję sobie sprawę, że 18650 są w cenie "na wagę" i jak na swoją wielkość mają świetne parmetry energetyczne przez co zrobiły się strasznie popularne ale czy przy bezkompromisowych projektach nie lepiej oszczędzić miejsce jakimiś większymi w mniejszej liczbie?
Jak mnie będzie kiedyś stać to na pewno coś od Ciebie zamówię...
Pewnie że można jak piszesz, ta latarka miała być taka jak jest. Problemem jest to że ogniwa grubsze są jednak mniej popularne i większość woli te 18650. Ja robię sobie powoli 6xXM-L jednak też zastosuję ogniwa 18650, tak po prostu najlepiej na tą chwilę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Latarka będzie właśnie w takiej nietypowej formie a " koszyk na aku bedzie prostokątną kostką, sami zresztą zobaczycie za jakiś czas.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Podepnę się pod temat bo chciałem zbudować szperacz 3xXML do samochodu. Nie mam pojęcia jaki sterownik do tego użyć. Chciałem, żeby był bez trybów. Proste on/off byle tylko diody świeciły na 100%. Nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie ale chciałem diody podpiąć szeregowo. Oczywiście zasilanie z instalacji samochodu 12V. Macie na oku taki driver? Może Midi znasz coś co będzie dobre do takiego rozwiązania?
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
100% ukończono
[=========
]
Szeregowe połączenie diod to bardzo dobry pomysł. A zasilić to najlepiej przez driver na AX2003.piaseq pisze:Podepnę się pod temat bo chciałem zbudować szperacz 3xXML do samochodu. Nie mam pojęcia jaki sterownik do tego użyć. Chciałem, żeby był bez trybów. Proste on/off byle tylko diody świeciły na 100%. Nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie ale chciałem diody podpiąć szeregowo. Oczywiście zasilanie z instalacji samochodu 12V. Macie na oku taki driver? Może Midi znasz coś co będzie dobre do takiego rozwiązania?
Z tego co tam czytam to faktycznie właściwe rozwiązanie. Pytanie tylko co z tym zrobić bo to sam układ. Musiałbym zrobić własny sterownik na nim. Może jest gdzieś gotowe rozwiązanie do kupienia?pier pisze:Szeregowe połączenie diod to bardzo dobry pomysł. A zasilić to najlepiej przez driver na AX2003.piaseq pisze:Podepnę się pod temat bo chciałem zbudować szperacz 3xXML do samochodu. Nie mam pojęcia jaki sterownik do tego użyć. Chciałem, żeby był bez trybów. Proste on/off byle tylko diody świeciły na 100%. Nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie ale chciałem diody podpiąć szeregowo. Oczywiście zasilanie z instalacji samochodu 12V. Macie na oku taki driver? Może Midi znasz coś co będzie dobre do takiego rozwiązania?
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
100% ukończono
[=========
]