Oswietlenie salonu

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
rapier
Kontakt:

Oswietlenie salonu

Post autor: rapier »

Ponieważ to mój pierwszy post - chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać.
Jakiś czas temu szukając oszczędności w budżecie domowym postanowiłem wymienić oświetlenie na LEDy.
O ile w łazience, kuchni i holu sprawa była prosta, bo były tam lampy na halogeny i wystarczyło zainwestować w porządne lampy Philipsa ( 4W ), to już w pokojach tak różowo nie jest.
Temat odłożyłem do czasu aż dostałem rachunek za prąd gdzie okazało się ze oszczędności są takie ze za jeden miesiąc mam nadpłacone. To mnie teraz zdopingowało by wrócić do tematu.
Chce zrobić lampę którą oświetlę w sposób zadowalający pokój o rozmiarach 3,5m/4m.
Chciałbym aby lampa była ostatecznie podobna do lamp Veroca firmy B-lux, co pozwoli ukryć mi moją samoróbkę i jednocześnie rozproszy światło dając odbicie na sufit co powinno pomóc równomiernie oświetlić pokój.
O ile w kwestiach mechanicznych, obróbki spokojnie sobie poradzę, to sprawy elektryczno/elektroniczne nie są moją najmocniejszą stroną i tutaj liczę na pomoc Kolegów.

Oczywiście postępy w budowie lampy będę tutaj przedstawiał w postaci relacji fotograficznej.
Założyłem sobie ( mam nadzieje ze słusznie ) ze całość oprę o 3 diody Cree CXA1512 o barwie 2700K
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale skoro sterowanie ich pracą będzie na poziomie wyłącznika 230V ( włączam 1, włączam 2, lub świecą się 3 jednocześnie ) to potrzebuje trzech zasilaczy do ich wysterowania....?

Zastanawiam się też nad radiatorem jakiego użyje i skłaniam się do 10cm odcinków (10cm na każdą diodę )radiatora typu RM Dacpol-u
radiator RM
Tylko czy to wystarczy?
Jak już przy radiatorze jestem, to zauważyłem że diody te nie mają otworów montażowych i tu mam zgryz...Jak je mocować do radiatora. Domyślam się że jakiś klej czy taśma, ale jaki specyfik zastosować by nie żałować?
Najważniejsze zaś pytanie na sam koniec...Czym te diody sterować aby uzyskać z każdej strumień światła odpowiadający 100-120W żarówce tradycyjnej?

Przepraszam za mnogość pytań ale mam nadzieje że z Waszą pomocą uda mi się zbudować pożądna lampę.
Ostatnio zmieniony czwartek 25 paź 2012, 21:58 przez rapier, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Co do ilości sterowników, to niestety potrzebujesz do każdej diody jednego.
Radiator niestety trudno jest ocenić, dużo tu zależy od warunków lokalnych, swoboda przepływu powietrza, odległość od źródeł ciepła itp. tu najlepsze jest jednak podejście organoleptyczne.
O ile nie robiłeś jeszcze zakupów, to może rozważ zakup lamp metalohalogenowych. Bardzo dobrze się spisują w przypadku, kiedy potrzebujesz dużej ilości światła. Niestety wadą ich jest czas rozruchu, co jednak w salonie, nie powinno być problemem. Mam lampę 70W, przez kilka dni miałem 150W, światło odbite od sufitu... nawet żona mi wybaczyła wydatek.

Pozdrawiam
PS: Postaraj się nie robić więcej błędów, bo sporo polskich liter brakuje.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
rapier
Kontakt:

Post autor: rapier »

Dziękuje za uwagi. Pisownie już poprawiłem i przepraszam z niechlujstwo.
O ile nie robiłeś jeszcze zakupów, to może rozważ zakup lamp metalohalogenowych. Bardzo dobrze się spisują w przypadku, kiedy potrzebujesz dużej ilości światła. Niestety wadą ich jest czas rozruchu, co jednak w salonie, nie powinno być problemem. Mam lampę 70W, przez kilka dni miałem 150W, światło odbite od sufitu... nawet żona mi wybaczyła wydatek.
Zastanawiałem się nad tą opcja , ale nigdy w warunkach domowych nie widziałem takiej lampy w akcji. Możesz coś więcej napisać? Jakiej konkretnie lampy używasz, jaki jest jej czas rozruchu i przerwy potrzebnej na ostygnięcie przed ponownym włączeniem. I jeszcze jedno ważne pytanie. Jaka jest jej temperatura w porównaniu o innych źródeł światła. Lampa którą chce zrobić a dokładnie -„oprawa”, jest dość nietypowa bo tekstylna.

Co zaś tyczy się Cree CXA1512 to prosiłbym kogoś z kolegów o pomoc w doborze konkretnego sterownika dla tej diody. Może zadam teraz idiotyczne pytanie ( choć ponoć takowych nie ma ) , ale czy oprócz sterowników owych potrzebuje jeszcze do każdej diody zasilacz? Czy też owy dedykowany sterownik zasilany jest 230v ?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Rozruch, zależnie od warunków (temperatura) trwa w okolicy kilkudziesięciu sekund do dwóch minut. W czasie rozruchu zmienia się temperatura barwowa, osiągając właściwą dopiero na końcu. Źródła światłą tego typu, wydzielają sporo temperatury, choć 70W to niewiele.
Sporo możesz się dowiedzieć z artykułów usera amisiek, który na moją prośbę podzielił się swoją wiedzą w tym zakresie. Lampy matalohalogenkowe

Sterownik do CXA, jest de facto zasilaczem, którego zadaniem nie jest jednak utrzymywanie stałego napięcia, ale prądu płynącego przez diodę. Stosunkowo wysokie Vf tej diody oraz jej przeznaczenie, powoduje że w zasadzie praktycznie wszystkie pracują z napięciem sieci.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Postaram się napisać więcej niebawem, teraz mam sporo roboty.
Używam kilku lamp, główne oświetlenie to jest CDM-T 250W /942 na stateczniku elektromagnetycznym. Jest to lampa o mocy 250W dająca grubo ponad 20 tys lm. Mniejsze oswietlenie mam w pokoju, jest to CDM-T 150W /942 na stateczniku elektronicznym Osram Powertronic. Mniejsze oświetlenie używane w nocy to CDM-Rm 35W /930 na elektronice (po jednej sztuce w każdym pokoju). W miarę potrzeb świecę też HCI-T 70 /NDL (/942) na elektronice w oprawach firmy Lival. Jeśli masz miejsce, gdzie światło się świeci kilka godzin dziennie i dłuższy rozruch oświetlenia nie jest problemem, to MH jest naprawdę dobrym wyborem. Piękne światło i do tego dobra skuteczność.
Lampa nagrzewa się dość mocno, ale jeśli oprawa wytrzyma żarówkę 100W to bez problemu wytrzyma MH 150W, gdyż ilość ciepła jest nawet mniejsza przy MH - lampa jest po prostu znacznie sprawniejsza. Bańka zewnętrzna ma wyższą temperaturę, ale ilość ciepła jest podobna.
ODPOWIEDZ