Latarka dla płetwonurka. Ktoś może próbował???

Strefa mokra... ;)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Hoffer, nie rozumiem, chcesz dawac osobna soczewke na kazdy czy jedną skupic 3 refy?
Wiesz jak wytrzymale musi byc szklo pod wodą?Z czego jest ta soczewka?
Poza tym naucz sie pliz zmniejszac zdjecia...tzn. ich rozmiar, fotka mogla wazyc np. 100k a nie 1,13M!! :wink:
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

Ok Arku bede zmniejszał zdjecia.

Myslalem o 1 takiej soczewce ma ona srednice 7,5cm jest ze szkła (jakies wzmacniane)

Ja zrobilem tak ze mialem 4 refy alu + 4x P4, przy max skupieniu sa 4 obrazy emitera na scianie ale jak zmniejszam odleglosc soczewki od led to po dobrym ustawieniu ledow mam jeden wielki spill i 4x spot ale spot nie jest wielka roznica od spill-a.

Wydaje mi sie ze spill bedzie różny w zaleznosci od uzytych reflektorkow, wiec mozna by sobie dobrac najbardziej optymalnie.
Awatar użytkownika
m-blue

Post autor: m-blue »

Witam ponownie:)
podlacze sie do tematu, bo troche juz wydlubalem w temacie podwodnych latarek.
co do szkla: na 40m dziala kupiona tania 3W latarka z poliweglanowym szklem:) ma wkrecony korek zamiast wlacznika i zapala sie przez dokrecenie.
CO do szyby - wieksze srednice mozna ciac woda - ok 10zl za sztuke, przy srednicy ok 5cm, szklo bylo 10-12mm... mam gdzies namiary na firme co hartuje - wtedy wystarczy polowa grubosci, ok 5-6mm.
Co do zasilania - typowe i w zasadzie zawsze stosowane przeze mnie rozwiazania to 14.4V, tyle ze przetwornice stepup itp sa mi dalekie:) raczej kierowalem sie wyzszym napieciem, bo im nizej, tym gorsze swiatlo:)
aku zelowe sie nie nadaja, nawiazujac do jakiegos tam pytania w watku:)

Kontaktron - faktycznie najlepsze rozwiazanie, tylko kwestia sterowania, ale jak widze co tu sie wyprawia, to jakis procek zalatwi temat:)

Podlaczam sie do reszty i czekam na efekty:) cos wytoczyc , wyciac szklo, anodowac itp - polecam, sie - mam jakis tam dostep, troche kontaktow, sporo checi i koncepcji, kwestie ciezkie slusarskie robi znajomy nurek:)

Nie widzialem tematu, ale podobnie jak TomowiS chodzi mi po glowie glowica z 3xp7 :)
Pisalem do Edima, ale poza przetwornica, chwilowo podobno ciezko dostac diody z jakas optyka do tego.

JEszcze jedno- domyslam sie ze soczewka to nie jest prosty srozek, ale jesli tak i ktos jest w stanie to jakos przeliczyc na katy itp, to jestem w stanie na CNC takie cudo wyskubac - czyli kolo z alu z trzema stozkami, sadze ze da sie to jakos spolerowac zeby bylo z tego dobre lustro?
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

m-blue pisze:
JEszcze jedno- domyslam sie ze soczewka to nie jest prosty srozek, ale jesli tak i ktos jest w stanie to jakos przeliczyc na katy itp, to jestem w stanie na CNC takie cudo wyskubac - czyli kolo z alu z trzema stozkami, sadze ze da sie to jakos spolerowac zeby bylo z tego dobre lustro?
m-blue zapomnij o toczeniu i polerowaniu kolimatora. To jest typowo odlewana (może bardziej poprawnie wtryskiwana :wink:) robota z bardzo wysokiej jakości pod względem optycznym komponentów. Optyka do Power LEDów to nie jest coś co możesz zrobić sam w domowym zaciszu. Reflektor można próbować, toczyć wyciągać alu ale kolimator to w ogóle inny temat.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
m-blue

Post autor: m-blue »

nie to nie :mrgreen: jeden temat odpadl :)
Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ