Driver do P7 by Edim

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

EdiM pisze:Szkoda tylko, że nie ma EPROMa.
To prawda, ale jak na takie maleństwo to i tak nieźle sobie radzi.
Ja generalnie programuję w Atmelach (tych dużych /mega/ i małych /tiny/), choć i PIC`om z czystej ciekawości trochę się przyglądałem jakoś wolę AT-ki.

PIC`e porównując rodzinami są troszkę biedniejsze od AT (mniej peryferiów, wielocyklowe instrukcje, mało rozkazów itd.) choć mają kilka zalet, których brakuje mi w Atmelach - np. niski pobór prądu - 300uA, szeregowe programowanie (ICSP), no i oczywiście imponujący package sot23-6.

OK, zatem powodzenia i niech ST1S10 daje z siebie wszystko (bo choć na zdjęciach nie widać, to tak jakoś mi się znajomo kojarzą jego wyprowadzenia :-) )
Flagiusz
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Wybór na PICa takiego padł ze względu na obudowę - mała, stosunkowo łatwo polutować.
Na małych płytkach nie ma miejsca na obudowę SO8, a jakieś DNFy się kiepsko lutuje.
Osobiście wcześniej programowałem AVRy oraz '51. Ale wejście w temat programowania prostego PICa okazało się stosunkowo łatwe. Ogólnie jednak nowe projekty nieco się przedłużają ze względu na problem z wygospodarowaniem czasu.
AVRy także mają przecież programowanie szeregowe ISP, natomiast PIC ma ICSP, które wymaga bardziej skomplikowanego programatora. Poza tym trzeba tutaj jeszcze adapter do programowania.

Skoro znasz różne scalaki ciekawe, to może polecisz jeszcze coś? Najchętniej buck/boost 2-25V zasilania z kluczem 3A :) i Vfb 0,1V w cenie 1$ i dostępne.

Swoją drogą ciekawe, co siedzi w SKU7882 z DXa? Zrysował ktoś schemat tego?
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
ODPOWIEDZ