Mam dwa (W zasadzie to mam cztery ale zajmijmy się na ta chwilę dwoma ) pakiety 4S (14.8V) o pojemności 20Ah i ładowarkę TURNIGY Accucell-8150 z osobnymi gniazdami do balansowania od 3S-8S .
Problem w tym że aby naładować te dwa pakiety mogę je ładować albo osobno (najpierw jeden a potem drugi lub połączyć je równolegle i ładować je naraz co zajmie dokładnie tyle samo czasu z tymże nie muszę ich w międzyczasie przepinać (jak naładuje się jeden ). Czas potrzebny do naładowania w przypadku tych pakietów i mojej ładowarki (150W możliwości mocy ładowania) to w przybliżeniu około 3 godziny lub 2x 3 godziny lub w przypadku ich "zrównoleglenia" 1x6 godzin . A wychodzi to tak : 14.8V x max prąd ład. 7A = 104W mocy ład.
Wygląda więc na to że pakiet będę ładował tym sposobem około 3 godzin bo 20Ah pojemności pakietu : przez 7A max prądu ładowania = 2.86h ładowania jednego pakietu 14,8V 20Ah lub x dwa co daje około 6 godzin . Mam nadzieję że na razie nie nakręciłem zbytnio .
Chodzi o to że chcę wykorzystać w 100% potencjał ładowarki czyli ze 150W mocy ładowania a nie 104W jak to ma miejsce w przykładzie podanym wyżej .
Pytanie moje brzmi .
Czy mogę podłączyć ( i jak to zrobić ) kable balansujące tych dwóch pakietów 4S by ładowarka widziała je jako 8S ? Jak podłączyć kable balansujące tych pakietów do ładowarki ? Jeden na pewno do gniazda 4cells a drugi do 8S ? I z której strony tego gniazda pamiętając że wtyczka jest 4S węższa niż gniazdo 8S . Wydaje się że z lewej . Czy jakieś kabelki trzeba z tych wtyczek obcinać czy nie ? Jak kable prądowe połączyć ? Wydaje się że te dwa pakiety trzeba połączyć szeregowo a może równolegle a tylko złącza balansujące w 8S ?
Jasne to co napisałem czy nie bardzo ? Dal mnie temat ładowania z balansowaniem to zupełne początki tego typu ładowania więc się uczę jeszcze .
Może ktoś pomoże lub podeśle linka do miejsca gdzie to jest jasno przedstawione ?
Połaczenie 2 pakietów 4S i ładowanie ich jako 1szt 8S. Jak ?
Złącze balabcera 8S to dziewięć kabli. Jak nie masz orginalnego 8S stosujesz 4S i 3S włączone w gniazdo 8S.
Pakiety 4S łączysz do ładowania szeregowo. Całość jest wtedy pakietem 8S.
Kable od balancera:
pierwszy "-" siedem pośrednich i ostatni "+" Łączysz według oznakowań na gnieździe balancera i poszczególnymi ogniwami w szeregu (osiem w szeregu).
Zrobić się da. Trochę kombinacji i lepiej nie mylić kolejności.
Dorobiłem obrazek.
Pakiety 4S łączysz do ładowania szeregowo. Całość jest wtedy pakietem 8S.
Kable od balancera:
pierwszy "-" siedem pośrednich i ostatni "+" Łączysz według oznakowań na gnieździe balancera i poszczególnymi ogniwami w szeregu (osiem w szeregu).
Zrobić się da. Trochę kombinacji i lepiej nie mylić kolejności.
Dorobiłem obrazek.
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (15.65 KiB) Przejrzano 168 razy
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl