przeróbka aku?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
pokor

Post autor: pokor »

1 jak podgrzejesz za bardzo to się dziury porobią
2 mam 4x 18650 łączone po 2 szeregowo i one ze sobą równolegle. mam 8,4V pojemność zależna od tego co kupisz ja mam ok 5600mAh
3 ori ładowarką do pakietów
4 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=94022#94022
Totalny amator
bmaj

Post autor: bmaj »

pokor pisze:1 jak podgrzejesz za bardzo to się dziury porobią
2 mam 4x 18650 łączone po 2 szeregowo i one ze sobą równolegle. mam 8,4V pojemność zależna od tego co kupisz ja mam ok 5600mAh
3 ori ładowarką do pakietów
4 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=94022#94022
Wygląda super. Co to jest "ori ładowarka"? Jak powinienem połączyć 4 sztuki: 2 ogniwa w szereg i takie dwie szeregowe paczki równolegle? Chciałbym dwa/trzy mniejsze pakiety niż zbudowałeś i je wymieniać w razie potrzeby. Czy taka "ori ładowarka" też się nada do nich?
Awatar użytkownika
pokor

"ori" od "original" czyli ładowarka do pakietu, która była w zestawie.
To jak połączysz ogniwa zależy od tego jakie napięcie potrzebujesz oraz pojemność.

Nie rozumiem o co pytasz piszesz jak połączyć 4 ogniwa a za chwilę, że chcesz mieć mniejsze pakiety niż ja (moje są właśnie 4x18650) można je ewentualnie na rower zrobić w kwadrat mi takie naleśniki bardziej na kask pasują.

pod 8,4 V Magicshine ma ładowarki.
http://magicshine.com/product_view.asp?id=89
spytaj w Poltronic-u lub na allegro user magicshine (ja u niego kupowałem)oni handlują lampkami może mają też ładowarki.
Ktoś pisał,że greg sprzedaje pakiety więc może będzie miał też ładowarki.
Totalny amator
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
pokor pisze:"ori" od "original"
Raczej oryginalne, tak bardziej po polsku ;)
Stosujesz balansowanie, czy dobierałeś jakoś ogniwa?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
pokor

wiem ,że oryginalne nie mniej jednak "ori" pochodzi od wersji angielskojęzycznej więc tak to opisałem.

Balansowanie ??? czy chodzi o jakieś wyrównanie różnych parametrów zbieranych ogniw?

Ogniwa są od woytazo pomierzone opisane i po kompletowane w 4 więc obsługa perfekt zresztą miały oryginalne zgrzewki tylko je sobie podzieliłem i zrobiłem mi pasujący układ.
Bynajmniej czwórki mają takie same wartości. max/min
Totalny amator
bmaj

pokor pisze:"ori" od "original" czyli ładowarka do pakietu, która była w zestawie.
To jak połączysz ogniwa zależy od tego jakie napięcie potrzebujesz oraz pojemność.

Nie rozumiem o co pytasz piszesz jak połączyć 4 ogniwa a za chwilę, że chcesz mieć mniejsze pakiety niż ja (moje są właśnie 4x18650) można je ewentualnie na rower zrobić w kwadrat mi takie naleśniki bardziej na kask pasują.

pod 8,4 V Magicshine ma ładowarki.
http://magicshine.com/product_view.asp?id=89
spytaj w Poltronic-u lub na allegro user magicshine (ja u niego kupowałem)oni handlują lampkami może mają też ładowarki.
Ktoś pisał,że greg sprzedaje pakiety więc może będzie miał też ładowarki.
Ubzdurało mi się, że masz 2x3 ogniwa.

Odnośnie ładowarki to właśnie wydawania kupy kasy na coś dedykowanego chciałbym uniknąć. Jeśli mam kupować coś dedykowanego to wolę chyba wykorzystać dedykowaną ładowarkę do akumulatorów za 25PLN a nie za 130 wzwyż. Za 130 wzwyż to wolałbym kupić coś bardziej uniwersalnego niż do pakietów rowerowych.

Chyba sytuacja się klaruje: albo już ma się ładowarkę i można doskładać sobie dedykowane pakiety jak kolega pokor zrobił, albo lepiej kupić zestaw do kamery za 70PLN, dorobić przewód i kiedy aku padną to umiejętnie wymienić na lepsze jak kolega woytazo robi.

W związku z tym raczej zostanę przy pomyśle adaptacji aku kamery. Spełnia ono moje założenia odnośnie ceny. Koszty eksploatacji własnego pakietu vs. wymiana ogniw w kamerowym aku są takie same.

Poczytam jeszcze o tych ładowarkach z kompletów zasilających kamery. Mam nadzieję, że mimo swojej niskiej ceny dobrze spełniają zadanie (a przynajmniej nie gorzej niż dedykowana rowerowa za ponad 130).

Może macie jakieś typy godne polecenia, albo z Allegro, albo z dealextreme?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

pokor pisze: Balansowanie ??? czy chodzi o jakieś wyrównanie różnych parametrów zbieranych ogniw?
Bingo.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

No nie bardzo ;)

Chodzi o wyrównywanie napięcia na poszczególnych ogniwach pakietu szeregowego w trakcie ładowania, aby na koniec procesu ładowania każde z ogniw w szeregu miało identyczną wartość tegoż napięcia.
Awatar użytkownika
pokor

Mam to złożone tak jak na rysunku bez żadnej elektroniki ogniwa też bez zabezpieczenia.

Obrazek

czy jest OK czy może coś tam trzeba zmienić.
Totalny amator
bmaj

Koledzy, jakieś podpowiedzi odnośnie tańszych ładowarek? Albo informacja nt. tego o co pyta kolega pokor?

Że tanio można złożyć pakiet to już wiem i podoba mi się ten pomysł. Ale czy są jakieś ładowarki dedykowane, których cena nie drenuje kieszeni, albo droższe bardziej uniwersalne, które przydadzą się nie tylko do zasilania pakietu rowerowego?

Zastanawiam się nad:
1) Komplet aku do kamery wraz z ładowarką z all w cenie do 100pln + dorobienie przewodu do lampy
2) Składanie pakietu + tania ładowarka dedykowana lub droższa uniwersalna

Jestem nieoświecony w temacie, poproszę o propozycje modeli jeśli ktoś z was już przechodził przez taki temat. Nie szukam super hiper, szukam wariantu ekonomicznego, który nie wybuchnie w rękach i w miarę dobrze się sprawdzi. Koszty eksploatacji obu wariantów są takie same (tj. zgrzanie nowego pakietu lub wymiana ogniw w aku).
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

A jak wygląda u Ciebie sprawa z lutowaniem? Jak Cię tak strasznie koszty cisną to może sam sobie ładowarkę skleć? Mamy na forum troche takich projektów...
bmaj

Sprawa z lutowaniem wygląda u mnie kiepsko. Kabelek przylutuję, ale raczej nic więcej. Chciałbym kupić coś z kategorii ECONO, czyli tanio i w miarę dobrze. Nie oczekuję wodotrysków, po prostu nie czuję argumentów za kupowaniem ładowarki dedykowanej za > 130. Nie dlatego, że być może nie ma zalet, ale przede wszystkim dlatego, że w tygodniowym wątku żaden argument nie padł (chociaż i tak z tego co widzę to wodotrysków te ładowarki też nie mają).

Wnioskuję więc, podobnie jak ktoś to napisał, to za 130 jest taka sama chińszczyzna jak za 25, tylko z jakiegoś powodu dobrze ją sprzedać rowerzystom za więcej i inaczej opakowane. Mając taki wybór kieruję się w stronę ECONO w wydaniu do kamery. Jedyny argument przeciw to "niewiadomojakie" ogniwa, z czym się zgodzę. Przeciwko ładowarkom z kompletu argumentów na razie brak.

Wątek ma słabe powodzenie więc prawdopodobnie większość z Was nie ma takich dylematów czy wydać 25 czy 130. I w sumie bardzo dobrze, społeczeństwo powinno się bogacić :) Popytam jeszcze też gdzieś indziej. Znacie może fora o podobnej tematyce?
ODPOWIEDZ