Przenośne ogrzewacze elektryczne

....nie pasujące gdzie indziej...
tery

Post autor: tery »

Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Najtaniej i najszybciej będzie jak kupisz odpowiednie wkładki do butów, żeby były łatwe w rozpruciu. Następnie do środka drabinka rezystorów lub jeden rezystor. Ewentualnie wkładka metalowa do której przypięty będzie rezystor, wtedy ciepło lepiej będzie rozprowadzane po bucie. Do zasilania koszyk na 18650 z DXa. W jeden wieczór do zrobienia. Bez żadnej regulacji itp. Na takim rozwiązaniu całą zimę przeżyłem i jedyne co się zepsuto to urwał się jeden przewód.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
kisi

Post autor: kisi »

Panowie tak czytam i czytam i się zastanawiam po co robić ogrzewanie buta/butów. Suszarka ok, ale ogrzewanie elektryczne? Przydaje się jedynie jak stoisz w miejscu na przystanku ale jak idziesz i masz średniej klasy buty (pomijam tenisówki) to nie ma szans aby zmarznąć.
ProLight

Post autor: ProLight »

kisi, A czy jest szansa żeby naglę zepsuło Ci się pięć latarek które akurat masz przy sobie?

Od tak dla mnie to zwykły kolejny gadżet, fajnie by było mieć coś takiego na wypadek W :)
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
ProLight pisze:kisi, A czy jest szansa żeby naglę zepsuło Ci się pięć latarek które akurat masz przy sobie?
Oj, nie wywołuj wilka z lasu, bo wszystko jest możliwe... ;)
Do testów dostałem maty grzejne, które maja strukturę jakby grubego jeansu, są podobnie elastyczne. Mam też rękawiczki (używam do prób układów sterujących) z ogrzewanymi palcami.
Zasilanie maty na 100% to 12V a rękawiczek około 5 - 6V. W moich układach robię 5,25 - 5,3V co wystarcza do komfortowej pracy pod wodą. Niestety odbiorca układów nie chce zdradzić źródła pochodzenia elementów grzejnych.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
mlody911

Post autor: mlody911 »

Z tego co wiem to firmy z butami narciarskimi sprzedają nawet gotowe zestawy z regulacją temperatury nawet. Do buta zapinany jest taki "pakiecik" (są nawet specjalne uchwyty przy bucie) i kabelek wchodzi do wkładki.
Sam nad tym się zastanawiałem, bo żona szusuje i chciałem jej ulżyć.
Z tego co pamiętam to i kabelki wyprowadzone z wkładek nawet ma tylko tych zasobników brakuje.
studzin

Post autor: studzin »

W zeszłym sezonie grzewczym kupiłem w Rossmanie zestaw wkładek do butów, zasilanych 4xAA. Kosztowały coś ok 30zł. Dla moich wiecznie zimnych stóp to jest mistrzostwo świata.
Z moich doświadczeń takie wkładki powinny mieć:
- łatwo skracalny kabel zasilający (chodzi generalnie o prostotę zarabiania wtyczki),
- wskaźnik naładowania,
- zabezpieczenie ogniw,
- *regulacja temperatury.
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Może np http://allegro.pl/tasma-oporowa-kanthal ... 58589.html

Zastosowanie - kolarstwo. Mam bloki do SPD i działają one jak radiator. Przy gruncie ok. 1-2*C i po przejechaniu 2 godzinek już było nieprzyjemnie, a wytrzymać muszę czasem 5 na rowerze. :mrgreen:

Jaką moc powinny mieć takie grzałki? Będzie to na palce i część śródstopia. Oryginalne wkładki działają np 7h z 4 AA alkalicznych, co daje 1,37W, ale grzeją zdaje się tylko palce. w sumie tam jest ciepło najistotniejsze, ale śródstopie też bym lekko podgrzał z mniejszą gęstością taśm. Do jakiej zatem mocy dążyć?
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
DNF

Post autor: DNF »

Jak dojdzie kasa na PP to zamawiam rękawiczki na USB. Z tego co widziałem na zdjęciach,
część grzewcza znajduje się tylko na wew stronie śródręcza. Zobaczymy czy to wystarczy by w paluchy też było ciepło :)
Pozdrawiam
pawel4090

Post autor: pawel4090 »

Kupiłem w zeszłym roku takie rękawice na znanym portalu aukcyjnym i czym prędzej oddałem. W opisie niby super, a grzały tylko wewnętrzną stronę dłoni i to kiepsko, a palce zimne.
Ponowny zakup rękawice na 2 paluszki AA, następne dziadostwo, oddałem- grzały też podobnie jak te pierwsze.
Po prostu nie mam szczęścia :wink:
Pozdrawiam Paweł
DNF

Post autor: DNF »

Ja wiem, że grzeją tylko wew stronę. Mam w planie nałożyć na nie normalne moje rękawiczki dodatkowo.
Ręce i stopy tak mi marzną, że nie wiem.. Oczywiście zasilanie z 18650 :)
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Może faktycznie przydałoby się grzać dookoła. Więc może zamiast podeszwy podgrzewanej, zrobić cieplutką skarpetkę? :roll: Gdzie można łatwo dostać jakieś takie elastyczne folie oporowe czy coś w tym stylu?
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
tisher

Post autor: tisher »

Kupiłem wkładki do butów, drut oporowy mam, trzeba będzie poeksperymentować bo patrzę za okno dzisiaj - przyszła zima :)
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

To jak skończysz przedstaw efekty - jaka moc. rozmieszczenie i jaki efekt. W jakich butach i ile godzin komfotowo wytrzymujesz :razz:
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
tisher

Post autor: tisher »

Dam znać :)
Wybrałem drut 8R/1m i około 2-2,5w ciepła przy zasilaniu 3,7V pakietem 4600mAh powinno dać 8-10h komfortu. Się zobaczy co z tego wyjdzie.
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
ODPOWIEDZ