Ceramiczne radiatory ?
Ceramiczne radiatory ?
Witam.
Ostatnio w sklepie, widziałem niby nowość - diodowe zamienniki żarówek z "ceramicznymi" radiatorami. Czy ktoś o takich słyszał ?
Widziałem też lampy dzienne do auta z "sztucznego tworzywa technicznego" które odprowadza ciepło tak samo jak aluminium...tutaj tez nie wiem czy to bełkot sprzedawcy czy coś nowego w tym temacie.
Ktoś o tym ma wiedzę ?
Ostatnio w sklepie, widziałem niby nowość - diodowe zamienniki żarówek z "ceramicznymi" radiatorami. Czy ktoś o takich słyszał ?
Widziałem też lampy dzienne do auta z "sztucznego tworzywa technicznego" które odprowadza ciepło tak samo jak aluminium...tutaj tez nie wiem czy to bełkot sprzedawcy czy coś nowego w tym temacie.
Ktoś o tym ma wiedzę ?
Przewodzący ciepło plastik kojarzę - ze 2 lata temu otrzymano własciwy polimer... ale to w labolatorium - więc jeśli już wszedł do produkcji to pewnie droooogi.
A ceramiczny radiator - z chłodzenia komputera - producenci np pokrywają powłoczką ceramiczną radiatory aluminiowe - nieregularna powierzchnia więc większa powierzchnia oddawania ciepła
A tak btw witam się jako nowicjusz tutaj
A ceramiczny radiator - z chłodzenia komputera - producenci np pokrywają powłoczką ceramiczną radiatory aluminiowe - nieregularna powierzchnia więc większa powierzchnia oddawania ciepła
A tak btw witam się jako nowicjusz tutaj
A może to ceramika z pyłem metalicznym jest?
Ostatnio zmieniony piątek 12 paź 2012, 13:50 przez neutrinus, łącznie zmieniany 1 raz.
- pegasus_sis
Ostatnio widziałem lampy dzienne z halogenem (zespolona soczewka na H3 + 6 diod XR-E z lustrem) gdzie sprzedawca pisał że do budowy użyto tworzywa, które odprowadza ciepło tak samo jak alu, może producentowi chodziło o to samo tworzywo co w Philipsie. Sam jestem ciekaw co to za twór.
PS-Lampy hella nie mają jako takiego chłodzenia diod a producent daje prawie max czasu żywotności diod, a ile w tym prawdy to ciężko sprawdzić.
PS-Lampy hella nie mają jako takiego chłodzenia diod a producent daje prawie max czasu żywotności diod, a ile w tym prawdy to ciężko sprawdzić.
ILPT
Witam
Pozdrawiam
To się zgadza, ale mają jeszcze jedną cechę, doskonale przewodzą powierzchniowo, przez co oddawanie temperatury, jak i izolacja punktowego grzania jest skuteczniejsza.pokor pisze:Akurat w wahadłowcach pełnią one funkcję izolatora termicznego
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Odnośnie ceramicznych radiatorów znalazłem coś takiego jak diodę xp-g na ceramicznym pcb . W opisie podają, że ma przewodność cieplną na poziomie 24 W/m °K i jest dużo lepsza od klasycznych pcb. Może ktoś powiedzieć jak to się ma do aluminiowego oraz miedzianego mcpcb?
Z ceramiki są np. hamulce w samolotach czy sportowych/wyścigowych samochodach przez właśnie ich świetne właściwości oddawania ciepła do otoczenia, pamietam jaki kilka lat temu w jakimś programie były testowane właśnie takie hamulce w sportowym samochodzie i były porównywane do standardowych za pomocą kamery termowizyjne, (nie pamiętam już dokładnych danych) ceramiczny układ hamowania stygły z powiedzmy 400 st. do 50 w przeciągu kilkunastu sekund co standardowemu zajmowało do 3 minut; wiec w przypadku latarek takie podłoże lepiej odda ciepło pobrane z diody na obudowę by tam wytracić energię i pozwoli na prace w lepszych i stabilniejszych warunkach pracy emiterowi.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC