Modyfikacja - Petzl Myo Xp

Oświetlenie montowane na głowie
rymoholiko

Modyfikacja - Petzl Myo Xp

Post autor: rymoholiko »

Witam, w tym roku wyszla nowa wersja lampki myo xp...nie chce zmieniac z tego powodu czolowki bo w opisach widac iz zaszla zmiana tylko i wylacznie w diodzie. (Recenzja http://www.outdoorsmagic.com/news/article/mps/uan/5158 )

Znalazlem w sieci rozbiorke tejze lampki wraz z opisami:
http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=278900

Niestety noga jestem z calej tej zabawy w prad i diody. Moje pytanie jest takie, co moge wsadzic nie dotykajac sterownika, baterii no i nie chca miec problemow z chlodzeniem.
Nowa lampka ma 3x wieksza ilosc lumenow. Moge wstawic cree q5? Wytrzyma to ta lampka? Moze jednak znacie cos bardziej odpowiedniego do niej.

Z gory dziekuje za wszelkie porady.

Ps. Dokopalem sie na forum do tej recenzji http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=278
Moglby ktos objasnic jaka diodke dokladnie kupic (recenzent twierdzi ze sa nawet lepsze niz te zamontowane w nowym modelu). Lutownice gdzie sobie znajde i jakos podzialam...ale nie chce zniszczyc czasu pracy/samej lampki.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Tylko coś o podobnej optyce czyli SSC P4. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1445 :mrgreen:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

W sumie to wszystko juz napisano w tych linkach.
Zamiast oryginalnego Luxeona jedynie Seoul SSC P4 Ci podejdzie, CREE inaczej emituje swiatlo, wymaga innej optyki.
Kupujesz Seoul-a, wymieniasz i gotowe.
www.sensu.pl
www.dealextreme.com

szukajcie a znajdziecie
rymoholiko

Wielkie dzieki za odpowiedz. Tak gwoli scislosci odnosnie tego polskiego sklepu.
http://www.sensu.pl/?go=product_coll&id=77&cat_id= czy to ta dioda? Szukanie po hasle "Seoul SSC P4" nic nie daje...wiec wzorowalem sie na parametrach z drugiego sklepu.

Jeszcze jedno pytanko czy ta dioda odpowiada tym slowom? "No nareszcie, o ile w przypadku starych modeli Petzl czesto oszczędzał, kupując ledy ze słabszych binów to tutaj mamy oryginalnego stara SSC z binu U – USXPI, mogliby być bardziej wybredni i wybrać ledy z niższym napięciem przewodzenia USXPH ale nie ma co narzekać " Wziete z recenzji z tego forum. Czy ta dioda to wlasnie ta "nizszym napieciu przewodzenia" ? Jak mniemam nizsze = lepsze.
Ps. USX0H taka chyba byla by najlepsza...ale tez nie wiem jak ja odnalezc.
Ostatnio zmieniony niedziela 18 maja 2008, 18:43 przez rymoholiko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

to ta dioda , zgadza sie, o bin/dokladne oznaczenie pytaj sprzedawce...zalezy do jakich zastosowan, dla latarkowcow zazwyczaj im nizsze Vf tym lepiej...tak czy inaczej warto zamowic, pobawic sie i cieszyc silniejsza lampka;-)
zrob sobie foto przed i po ;-)
rymoholiko

Zastosowanie roznorakie. Od lazenia po domu jak korki strzela, po jazde w lesie na rowerze...konczac na bieganiu badz wedrowkach z plecakiem (w tym namioty itp). Stad powod by swiecila mocno...ale nie zarla baterii w pare godzin.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Zamawiając SSC z sensu zwróc uwagę czy bierzesz emiter z podłożem czy bez. Obydwa mają swoje oddzielne pozycje. No i zastanów się jakiej potrzebujesz...
Sometimes darkness can show you the light
harry

Post autor: harry »

Mam watpliwosci co do modowania tej latarki.

Wymienilem diode w swojej i mam problem, przepala sie ten elastyczny kabel zewnetrzny. Byc moze nie jest to wina jasniejszego leda, podobnoz to "zdaza sie w tej latarce", sam nie wiem co o tym myslec.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Który kabelek się przepala? Ten od pojemnika na akku do czołówki?
Żeby przepalić kabelek trzeba naprawdę dużego prądu, bardzo wątpię ...prędzej na skutek załamań kabla nie najlepszej jakości...
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Sam mod tu niema najmniejszego znaczenia - zwarcie na kablu doprowadzającym zasilanie od battery packa jest kwestią marnej jakości kabla.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
harry

Tak ten.
Moja teoria jest taka, ze temp jest za wysoka i izolacja kabla sie przegrzewa i peka. W miejscu gdzie wchodzi on do korpusu czolowki jest mocno powyginany co jeszcze oslabia mechanicznie izolacje.
Tak czy siak swiadczy to o kiepskiej jakosci kabla.
Awatar użytkownika
Dominik

harry, w momencie wymiany leda temperatura może co najwyżej spaść ze względu na większą efektywność energetyczną leda ;).
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
harry

KAbelek sie przepalil jeszcze raz, ten sam tylko tym razem na wyjsciu z pojemnika z accusami. cZyli do bani jest sam kabelek, nie wytrzymuje w miejscu gdzie pracuje mechanicznie.
Tym razem o maly wlos mnie nie podpalila! Kumple mowia, ze cos mi sie dymi z plecaczka, juz byla wypalona w nim mala dziura... :shock:
Awatar użytkownika
Pirx

Post autor: Pirx »

W pierwszym poście witam wszystkich!
Specjalne pozdrowienia dla Harrego :) Nie jestem jakimś specjalnym miłośnikiem światełek, ale jakoś tak ciemno mi na rowerze... Jak dotąd zakupiłem bocialarkę w ubiegłym tygodniu, ale nie zdążyła jeszcze dojść, więc nie próbowałem jej w "realu".

Ale do rzeczy - mam czołówkę Petzl Myobelt (niebieską) i w związku z tym pytanie:
rymoholiko pisze: (...)
http://www.sensu.pl/?go=product_coll&id=77&cat_id= czy to ta dioda?
)...)
czy to jest nadal aktualne? Tzn. dioda SSC P4 bin U do wykonania najprostszej podmiany Luxeona? Troszkę czasu już minęło, może pojawiły się jeszcze lepsze diody? Zaznaczam, że nie chcę w czołówce grzebać za dużo, oprócz wymiany samej diody. No chyba, że jest to bardzo prosta rzecz typu: dolutuj rezystor i włóż taką a taką diodę :)

Aha, jeszcze jedno: gdzie kupić (oprócz Sensu) taką diodę (Allegro, DX, jakiś inny sklep?), bo koszty przesyłki wynoszące 18zł przy cenie diody 20zł wydają się absurdalne... Z uwagi na wagę i rozmiary można chyba diodę wysłać listem w kopercie bąbelkowej, za 4-5zł.
Awatar użytkownika
Dominik

Pirx, wszystko jest nadal aktualne - jak bardzo potrzebujesz to napisz na priv to ci wyśle poleconym.
ODPOWIEDZ