pralat pisze:O co chodzi? Czy po prostu T6 jest cieplejsza od U2 i dlatego producenci latarek twierdzą, że U2 jest zimna, a T6 ciepła?
Trochę mylisz 2 rzeczy:
1. biny i tinty czyli wydajność i temperaturę światła
2. Producent tylko twierdzi, że ma zimne U2 i neutrealne T6, o ciepłych (warm white) nic nie wspomina
Używałem w latarkach T6 1C, U2 1C, T6 3C, T5 4B i najładniejszą barwę ma T6 3C. Oczywiście do zastosowań latarkowych, bo przy oświetleniu stacjonarnym dalej jest za "zimno".
Dzięki za wyjaśnienia.
Czyli z tego wynika, że mając jedynie informację o emiterze "XM-L T6" w latarce nie wiem czy jest to zimna czy neutralna temperatura?
Zależy co kto uważa za neutralne. Widać EagleTac uznał tint 3C za neutralny. Zresztą nie tylko ta firma. W porównaniu do np. 1C jest duża różnica. Jak dla mnie, tint 3C w XM-L jest troszkę za ciepły.
Witam
Podpinam się pod temat diod, w internecie czytałem opis jakiejś latarki gdzie producent podał: dioda XM-L U2 barwa neutralna...? Czy jest coś takiego?
Druga sprawa może ktoś mi podpowie jak jest różnica między Xm-L U2 a XM-L U3 http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1771
A najcieplejszą z zimnych ma na allegro wystawione Ledim