Przenośne ogrzewacze elektryczne

....nie pasujące gdzie indziej...
Tomeqp

Przenośne ogrzewacze elektryczne

Post autor: Tomeqp »

Witam,
Ostatnio spędziłem sporo godzin w lesie w raczej przeciętną pogodę i przypomniał mi się temat który już kiedyś przerabiałem, a mianowicie przenośnych ogrzewaczy. Rzecz w tym, że benzynowe nie są najlepszym pomysłem na co dzień w miejscach publicznych, węglowe potrzebują wkładów, chemiczne gotowania..., a elektryczne tylko zasilania. Ilość posiadanych przeze mnie ogniw 18650 dawno przekroczyła 50 szt., z czego wiele z nich leży nieużywana. Na rynku można znaleźć ogrzewacze elektryczne Sanyo Kairo zasilane 2 ogniwami AA, więc to raczej zabawka wątpliwej przydatności. Jednak w przypadku zastosowania ogniw 18650, zwłaszcza że mam ich nadmiar można stworzyć coś ciekawego. A może ktoś już mnie wyprzedził i w czeluściach chińskich sklepów można coś takiego nabyć? Wydaje mi się, że ogrzewacz ~5W zasilany z 2x 18650 były dość mały gabarytowo i bardzo funkcjonalny. Co o tym myślicie? Może ktoś chce się podzielić uwagami na temat innych rodzajów ogrzewaczy? Coś muszę wymyślić, z czego 1szt. na prezent więc chętnie się czegoś dowiem.
Pozdrawiam
DNF

Post autor: DNF »

Widziałem kiedyś kapcie z grzałką zasilaną z USB więc może i rękawiczki by się taki znalazły?
To byłoby niezłe. Też bym sobie sprawił.

[ Dodano: 10 Październik 2012, 20:45 ]
O np takie: http://www.ebay.com/itm/New-Mens-USB-po ... 2c65ad028c
Jak tylko dostane wypłatę, to zamawiam.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Ja mam wkładki do butów. Rozmiar uniwersalny, tzn za małe wkładki ale używałem przez całą ubiegłą zimę. Lepiej mieć ciepło i trochę niewygodnie niż zimno. Bez żadnej regulacji temperatury, ograniczenie przed nadmiernym rozładowaniem załatwiały zabezpieczenia w akumulatorach. Pojemniki na 18650 z DXa przyklejałem taśmą do nogawki. Jak się zagrzały to aż w nogę parzyło. Dwa komplety akumulatorów starczały na 8 godzin pracy.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Fluxor a gdzie dostać takie wkładki? Mam straszny problem z marznącymi stopami a już zaczyna się sezon.
DNF

I wkładki też wziąłbym sobie do kompletu :D super sprawa! Będę musiał do woytazo odezwać się po zapas akumulatorków :D
Pozdrawiam
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Mnie jednak bardziej interesuje pojedyncze urządzenie, właśnie podobne jak Sanyo Kairo, z tym że na 18650. Jakoś nie chcę robić z siebie cyborga oplatając się kablami. :mrgreen: Nawet jeśli miałbym robić samemu z rezystorów i ogniw to ok, z tym że brak mi pomysłu na obudowę. :neutral:
Pozdrawiam
pawel4090

Post autor: pawel4090 »

Panowie, również jestem zainteresowany podgrzewaczem - ogrzewaczem, stóp jak i rąk ;)
Jestem niskociśnieniowcem, praca na dworze z zimne dni jak i w zimę, przyprawia już mnie o dreszcze :neutral:
W sumie zasilanie bateryjne dowolne, jednak już koledzy wspomnieli, nieśmiertelne 18650
Pozdrawiam Paweł
ProLight

Post autor: ProLight »

A takie maty grzewcze jak do siedzeń czy do lusterek samochodowych?

Myślicie że się to nada? :D
Lusterka do butów.
Główny spammer tego Forum ;)
pawel4090

ProLight, kilka ładnych lat temu, jak robiłem podgrzewanie do lusterek, robiłem próby z podgrzewaniem stóp, wyszło bardzo marnie :sad:
No chyba, ze teraz coś zmieniło w tej materii.
Pozdrawiam Paweł
ProLight

Post autor: ProLight »

Tzn. maty są za słabe?
Główny spammer tego Forum ;)
pawel4090

Z matami do podgrzewania siedzeń nie robiłem eksperymentów. Te do lusterek były za słabe, nawet teraz trzeba długo czekać aż lusterka odparują.
U kolegi w aucie, błyskawicznie lusterko odparowuje -ma nowy samochód.
Jak możesz kup matę do lusterka, podziel się uwagami po eksperymencie.
Pozdrawiam Paweł
DNF

Pod jaką nazwą szukać podgrzewanych wkładek do butów? Chodzi mi o Chiny of course.
upek

Post autor: upek »

"heated insoles"?
pawel4090

upek pisze:"heated insoles"?
http://dx.com/p/foot-warmer-usb-heated- ... 521?item=2

no proszę, dwa słowa jaka moc :)
dzięki, chyba takie sobie sprawię, ciekawe jak długo będą podgrzewać moje królewskie stopy :lol:
Pozdrawiam Paweł
DNF

Szkoda, że out of stock.. W każdym serwisie jaki znalazłem jest out of stock.
Na eBay znalazłem za 70$ z wysyłką o.O
ODPOWIEDZ