Lupa, jakie powiększenie?

...warsztat małego eksperymentatora, czyli jak gnębiliśmy różne rzeczy żeby je lepiej poznać ...
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Lupa, jakie powiększenie?

Post autor: Sid Gotama »

Ostatnio miałem coś do polutowanie i ... oko wykol.
Trochę pomogło to że jestem krótkowidzem (-4) i bez okularów widziałem co lutuję, niestety o wygodzie takiego rozwiązania nie ma co mówić. Postanowiłem coś z tym zrobić, wybór oczywisty - lupa.
Coś co na alledrogo jest pod nazwą "trzecia ręka" od razu wykluczyłem, strasznie to tandetnie wygląd więc sobie odpuściłem.
Wbrew obiegowym opiniom lup do pomocy w lutowaniu nie powinno się szukać w działach z elektroniką ale w... wyposażenie salonów Kosmetycznych :) dział LAMPY:)
http://allegro.pl/kosmetycznych-lampy-122628

Więc znalazłem coś co optycznie by mi pasowało ale pojawia się kolejny problem, jakie brać powiększenie.

3D (dioptrie) 1,75x
5D (dioptrie) 2,25x
8D (dioptrie) 2,75x

Wiem że każdy może mieć inne preferencje. Wolał bym kupić w jakimś fizycznym sklepie, ale nie mam pojęcia gdzie tego szukać.
Jest jeszcze opcja iść do kosmetyczki na manicure i niejako przy okazji spojrzeć w lupę:)

No ale poważnie, jakich powiększeń używacie?

Jeżeli zły dział to proszę przenieść.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Mam rzeczoną trzecią rękę, i do mniejszych prac mi wystarcza, do dokładnych używam lupy zegarmistrzowskiej x5, taki okular do oka, więc obie ręce mam wolne.
Coś w tym guście Lupa do zegarków

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Myślałem o czymś takim http://allegro.pl/lampa-z-lupa-okragla- ... 29880.html takie dwa w jednym i lupa i lampa.

Zegarmistrzowską próbowałem ale jesteśmy całkowicie niekompatybilni, cała para szła w utrzymanie jej na miejscu. Dałem sobie spokój i nie wkładam nic do oka:).
Może i kiedyś by się udało ale jako stary okularnik mam swoje przyzwyczajenia i jak coś źle widzę ręka sama "idzie" by poprawić okulary:)
Teraz sobie pomyślałem że może by tak wersja zegarmistrzowska ale w okularach i tu znowu pytanie, jakie powiększenie?

Trzecia ręka, hm... wpadnę może w tygodniu do jakiegoś rtv i pomacam, ale jak widzę te krokodylki i te blaszki z kulką to mam złe przeczucia.

A jakie Masz powiększenie w "trzeciej ręce" i czy taki jakie masz jest wygodne?
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

A ja używam takie coś Mają trzy wymienne soczewki i małą diodę do podświetlania.
Maruda

Post autor: Maruda »

Z lupą zegarmistrzowską radzę sobie w ten sposób: w kawałku skóry (jak do procy) wycinam otwór o średnicy lupy i dwa otworki do zamocowania gumki od majtek. I ręce mam wolne.
Awatar użytkownika
Sid Gotama

To też by mogło być nie głupie http://dx.com/p/glasses-type-20x-magnif ... 296?item=8

Powiększenie pewnie 2 może 3 razy.

PS
Nie rozumiem, po co oni takie głupoty wypisuję 20x. O ile to może 10 osób zachęcić do zakupu to inne 10 może równie dobrze zniechęcić.

[ Dodano: 8 Październik 2012, 19:39 ]
Maruda pisze:Z lupą zegarmistrzowską radzę sobie w ten sposób: w kawałku skóry (jak do procy) wycinam otwór o średnicy lupy i dwa otworki do zamocowania gumki od majtek. I ręce mam wolne.
:)
Wyobraziłem to sobie, taki pirat zegarmistrz.
Ale patent niczego sobie:)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Sid Gotama pisze:A jakie Masz powiększenie w "trzeciej ręce" i czy taki jakie masz jest wygodne?
Trzecia ręka ma x3. W sumie to ja kupiłem dwie, bo oryginalnie jest za blisko i prawie nic nie powiększa. Po tuningu jest OK, tylko w niektórych przypadkach muszę używać tej 5x w oku. Oczywiście wszystko w SMD, elementy 603 widać dobrze, a nawet napisy na nich.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Sid Gotama

jezjacek pisze:A ja używam takie coś Mają trzy wymienne soczewki i małą diodę do podświetlania.
Widzę że jesteś w podobnym temacie na elektrodzie, a raczej Byłeś w grudniu 2011r.

[ Dodano: 8 Październik 2012, 21:45 ]
Pyra pisze:Witam
Sid Gotama pisze:A jakie Masz powiększenie w "trzeciej ręce" i czy taki jakie masz jest wygodne?
Trzecia ręka ma x3. W sumie to ja kupiłem dwie, bo oryginalnie jest za blisko i prawie nic nie powiększa. Po tuningu jest OK, tylko w niektórych przypadkach muszę używać tej 5x w oku. Oczywiście wszystko w SMD, elementy 603 widać dobrze, a nawet napisy na nich.

Pozdrawiam
Czyli teraz masz 3x i jest Ok.
Jak bym się zdecydował na lupo-lampę to by trzeba brać 8D czyli 2,75x, muszę jednak połazić po sklepach. Okulara sobie zamówię na DX. ciekawe jakie ma powiększenie ta "20x" liczę że z 4x realnie będzie.
szmarek

Post autor: szmarek »

Sid Gotama pisze: Zegarmistrzowską próbowałem ale jesteśmy całkowicie niekompatybilni, cała para szła w utrzymanie jej na miejscu.
Przestrzegam przed zakupem modelu jak na załączonym obrazku po lewej. Rzeczywiście cała uwaga skupia się na tym by ją utrzymać. Natomiast model z wywiniętym i odstającym brzegiem jak po prawej trzyma sie doskonale :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Kupiłem "trzecią rękę" i się nie zawiodłem,czyli jak się spodziewałem szału nie ma:)
Być może trafiłem na wadliwy egzemplarz ,szkło jest jak by brudne,widać to dobrze gdy spojrzy się pod kątem (coś w rodzaju mokro kropek). W normalnym użytkowaniu tego tak bardzo nie widać ale... oczy bolą już po 3o min, być może ma tutaj znaczenie moje krótko-widztwo. Reklamował nie będę bo za takie pieniądze szkoda zachodu.
Szału jak napisałem nie ma, ale wspomóc się można. Podejrzewam że lupo-lampy były by lepsze ale za takie pieniądze musiał bym wpierw sprawdzić "naocznie" a żadnego fizycznego sklepu je oferującego znaleźć nie mogę.

Okular zamówiłem na DX, zobaczymy czy mnie zaskoczą:)
ODPOWIEDZ