M.innymi dlatego nie wolno używać tylnych świateł przeciwmgłowych jeśli sytuacja tego nie wymaga.Aphi pisze:Nie uważacie, że to przesada dawać tak mocne światła tylne?
Przy takim mocnym świetle wcale bym się nie zdziwił, gdyby po rozjechaniu rowerzysty, kierowca tłumaczył się, że został oślepiony.
Tylna czerowna lampka rowerowa - konkurs na najlepszą!
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
XPERED ma 50 lm przy 350mA. 550mA ustawionne doświadczalnie. Dioda osadzona maksymalnie głęboko w celu rozproszenia światła na szybce lampki. Nie jest to punktowe oświetlenie. Całość rozkłada się na ponad 50 cm2. Sprawność także się liczy: 2,2V x 0,55A =1,21W Bez porównania lepiej od 2 x 1W China.
Dobra widoczność z dużej odległości, z szerokiego kąta bez oślepiania.
Świeci podobnie jak jedna lampa tylna auta z 5W żarówką.
Koszt 19,90zł + 17zł oraz trochę rękodzieła. Lampkę dostałem razem z bagażnikiem.
[ Dodano: 13 Kwiecień 2012, 09:17 ]
Pod wpływem słusznej sugestji Pyry zmieniłem ustawienia drivera na 230mA (min.)
Także świeci bardzo bobrze.
Dobra widoczność z dużej odległości, z szerokiego kąta bez oślepiania.
Świeci podobnie jak jedna lampa tylna auta z 5W żarówką.
Koszt 19,90zł + 17zł oraz trochę rękodzieła. Lampkę dostałem razem z bagażnikiem.
[ Dodano: 13 Kwiecień 2012, 09:17 ]
Pod wpływem słusznej sugestji Pyry zmieniłem ustawienia drivera na 230mA (min.)
Także świeci bardzo bobrze.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
-
pio-w4u pisze:Najmocniejsze lampki tylne robi firma DiNotte z USA. Nie wiem skąd biorą leciwe czerwone Luxeony, ale lampki te koszą wszystko! 2 lampki MagicShine'a MJ-818 dopiero dają tyle światła co jedna DiNotte 140R...a to najsłabsza w kolekcji DiNotte
Tylna lampka na aku z kablem więc nie ma się co dziwić za ma power Z tego co widziałem to za dużo ma tych trybów. Oglądajac filmy na youtube widać że przednia lampka dinotte 1200L-PLUS szału nie robi.
Ja nienawidzę kabli i akumulatorów. Jeszcze do tego panel z przelącznikami, LED'owe listwy pod ramę, spinery w kołach, pluszoew kostki na kierownicę i mamy Agrotuning pelną gębą.
Na tył "klasyczny" Walle - świeci aż za mocno, na przód ja uzywam EDC/Taktyczna Deere CL1Hv4 z XM-L, neutralna biala, ref OP od Grega. I wystarcza. Łatwy demontaż, a co najważnejsze, lekkie i mało skomplikowane. Dziwi mnie montowanie na rower zbędnych kilogramów i niepotrzebnych przewodów. Może to moje uwielbienie prostoty.
Przypominam, że za oślepianie można dostac mandat - i nie będzie żadnych tłumaczeń. Wyścig o jasnośc zaczyna stawać się przesadzony. Już Walle to już lekka przesada - w trybie migania jest więcej niż widoczny, przy złym ustawieniu oślepiea - testowalem na sobie i znajomych.
Ciekawe kiedy ktos stwierdzi, że akumulatory to za mało o na bagaznik wsadzi maly silnik spalinowy zasilający prądnicę. Do tego dwa porządne HID'y na przód i tył.
Na tył "klasyczny" Walle - świeci aż za mocno, na przód ja uzywam EDC/Taktyczna Deere CL1Hv4 z XM-L, neutralna biala, ref OP od Grega. I wystarcza. Łatwy demontaż, a co najważnejsze, lekkie i mało skomplikowane. Dziwi mnie montowanie na rower zbędnych kilogramów i niepotrzebnych przewodów. Może to moje uwielbienie prostoty.
Przypominam, że za oślepianie można dostac mandat - i nie będzie żadnych tłumaczeń. Wyścig o jasnośc zaczyna stawać się przesadzony. Już Walle to już lekka przesada - w trybie migania jest więcej niż widoczny, przy złym ustawieniu oślepiea - testowalem na sobie i znajomych.
Ciekawe kiedy ktos stwierdzi, że akumulatory to za mało o na bagaznik wsadzi maly silnik spalinowy zasilający prądnicę. Do tego dwa porządne HID'y na przód i tył.
A może to jest lampka warta zainteresowania ?Niby ma led o mocy 5W:
http://allegro.pl/cannondale-lampka-na- ... 54396.html
Cannondale 2RL02
Cannondale 2RL02
Chyba zapomnieli dać "0," przed "5" bo czasy działania też nie pasują 2AAA i 30 godzin (tryb ciągły)*michal* pisze:A może to jest lampka warta zainteresowania ?Niby ma led o mocy 5W:
Cannondale 2RL02
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Napewno producent zapewnia krótszy czas działania niżeli Walle-go ciężko okre.ślić jak mocna ta dioda...Rysiu_01_92 pisze:Chyba zapomnieli dać "0," przed "5" bo czasy działania też nie pasują 2AAA i 30 godzin (tryb ciągły)*michal* pisze:A może to jest lampka warta zainteresowania ?Niby ma led o mocy 5W:
Cannondale 2RL02
Właśnie to mnie zastanawia może zaryzykuję i się wypowiem w temacie...Pyra pisze:LED może i ma 5W, ale...
700mAh (optymistycznie) / 30h = 23mA
Przynajmniej inni będą wiedzieć a dla mnie strata(jeśli to jakiś bubel) średnia bo i tak swoją rolę spełni.
Generalnie może być inny tryb migający tzn błyski są dłuższe nie "stroboskopowe" i to by tłumaczyło krótszy czas świecenia...
Moim zdaniem 5W dioda tam za chińskiego boga nie siedzi i lampka pewnie mocą Walle'mu nie dorówna.
Światełko "Cannondale" to raczej masówka "made in P.R.C." okraszona tylko logiem markowego producenta sprzętu rowerowego.
Ja bym nie ryzykował i brał sprawdzonego Walle'go od MacTronica, który jest nawet kilka złotych tańszy i to już z wysyłką (diody 0,5W na pokładzie ma dwie), a jego moc jak na tylną lampkę będzie aż nadto będzie wystarczająca.
___
Światełko "Cannondale" to raczej masówka "made in P.R.C." okraszona tylko logiem markowego producenta sprzętu rowerowego.
Ja bym nie ryzykował i brał sprawdzonego Walle'go od MacTronica, który jest nawet kilka złotych tańszy i to już z wysyłką (diody 0,5W na pokładzie ma dwie), a jego moc jak na tylną lampkę będzie aż nadto będzie wystarczająca.
___