Tylna czerowna lampka rowerowa - konkurs na najlepszą!

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Aphi pisze:Nie uważacie, że to przesada dawać tak mocne światła tylne?
Przy takim mocnym świetle wcale bym się nie zdziwił, gdyby po rozjechaniu rowerzysty, kierowca tłumaczył się, że został oślepiony.
M.innymi dlatego nie wolno używać tylnych świateł przeciwmgłowych jeśli sytuacja tego nie wymaga.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

XPERED ma 50 lm przy 350mA. 550mA ustawionne doświadczalnie. Dioda osadzona maksymalnie głęboko w celu rozproszenia światła na szybce lampki. Nie jest to punktowe oświetlenie. Całość rozkłada się na ponad 50 cm2. Sprawność także się liczy: 2,2V x 0,55A =1,21W Bez porównania lepiej od 2 x 1W China.

Dobra widoczność z dużej odległości, z szerokiego kąta bez oślepiania.
Świeci podobnie jak jedna lampa tylna auta z 5W żarówką.

Koszt 19,90zł + 17zł oraz trochę rękodzieła. Lampkę dostałem razem z bagażnikiem.

[ Dodano: 13 Kwiecień 2012, 09:17 ]
Pod wpływem słusznej sugestji Pyry zmieniłem ustawienia drivera na 230mA (min.)
Także świeci bardzo bobrze.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

Witka. Miałem już wcześniej napisać na temat lampki ale nie było czasu. Miałem już sigme Cuberider i w porównaniu do lampki Spokey wygląda bardzo blado. Mam dwa rowerki i żałuje że nie kupiłem dwóch lampek Spokey. Narzeczona bardzo zadowolona i dobrze ją widać na drodze. Polecam Obrazek
pio-w4u

Post autor: pio-w4u »

Najmocniejsze lampki tylne robi firma DiNotte z USA. Nie wiem skąd biorą leciwe czerwone Luxeony, ale lampki te koszą wszystko! 2 lampki MagicShine'a MJ-818 dopiero dają tyle światła co jedna DiNotte 140R...a to najsłabsza w kolekcji DiNotte :twisted:
Awatar użytkownika
bulwa11

Post autor: bulwa11 »

ale to moim zdaniem lekka przesada takie coś zakładać. Niebezpieczeństwo się tylko dodatkowe stwarza. Już walle'go trzeba kierować lekko w dół bo oślepia, a co dopiero takie cuda. Jako ciekawostka super, jako użyteczna lampka - nie bardzo
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
pio-w4u

Post autor: pio-w4u »

Ja głównie jeżdżę po lasach... i fajnie jest oglądając za siebie widzieć, że nic mnie nie śledzi... Niby na głowie mam mocną lampkę... ale obrócić głowę o 180 stopni jest ciężko :roll:
Awatar użytkownika
bulwa11

Post autor: bulwa11 »

a no chyba, że tak ;)
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
KUBATRIX

Post autor: KUBATRIX »

pio-w4u pisze:Najmocniejsze lampki tylne robi firma DiNotte z USA. Nie wiem skąd biorą leciwe czerwone Luxeony, ale lampki te koszą wszystko! 2 lampki MagicShine'a MJ-818 dopiero dają tyle światła co jedna DiNotte 140R...a to najsłabsza w kolekcji DiNotte :twisted:

Tylna lampka na aku z kablem więc nie ma się co dziwić za ma power :) Z tego co widziałem to za dużo ma tych trybów. Oglądajac filmy na youtube widać że przednia lampka dinotte 1200L-PLUS szału nie robi.
Awatar użytkownika
Ravir

Post autor: Ravir »

Ja nienawidzę kabli i akumulatorów. Jeszcze do tego panel z przelącznikami, LED'owe listwy pod ramę, spinery w kołach, pluszoew kostki na kierownicę i mamy Agrotuning pelną gębą. :mrgreen:

Na tył "klasyczny" Walle - świeci aż za mocno, na przód ja uzywam EDC/Taktyczna Deere CL1Hv4 z XM-L, neutralna biala, ref OP od Grega. I wystarcza. Łatwy demontaż, a co najważnejsze, lekkie i mało skomplikowane. Dziwi mnie montowanie na rower zbędnych kilogramów i niepotrzebnych przewodów. Może to moje uwielbienie prostoty.

Przypominam, że za oślepianie można dostac mandat - i nie będzie żadnych tłumaczeń. Wyścig o jasnośc zaczyna stawać się przesadzony. Już Walle to już lekka przesada - w trybie migania jest więcej niż widoczny, przy złym ustawieniu oślepiea - testowalem na sobie i znajomych.

Ciekawe kiedy ktos stwierdzi, że akumulatory to za mało o na bagaznik wsadzi maly silnik spalinowy zasilający prądnicę. Do tego dwa porządne HID'y na przód i tył. :mrgreen:
*michal*

Post autor: *michal* »

A może to jest lampka warta zainteresowania ?Niby ma led o mocy 5W:
http://allegro.pl/cannondale-lampka-na- ... 54396.html

Cannondale 2RL02
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

*michal* pisze:A może to jest lampka warta zainteresowania ?Niby ma led o mocy 5W:

Cannondale 2RL02
Chyba zapomnieli dać "0," przed "5" bo czasy działania też nie pasują 2AAA i 30 godzin (tryb ciągły) :rotfl:
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
*michal*

Rysiu_01_92 pisze:
*michal* pisze:A może to jest lampka warta zainteresowania ?Niby ma led o mocy 5W:

Cannondale 2RL02
Chyba zapomnieli dać "0," przed "5" bo czasy działania też nie pasują 2AAA i 30 godzin (tryb ciągły) :rotfl:
Napewno producent zapewnia krótszy czas działania niżeli Walle-go ciężko okre.ślić jak mocna ta dioda...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
LED może i ma 5W, ale...
700mAh (optymistycznie) / 30h = 23mA. :mrgreen:
Ciekawe co to za super power LED tam siedzi :roll:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
*michal*

Pyra pisze:LED może i ma 5W, ale...
700mAh (optymistycznie) / 30h = 23mA
Właśnie to mnie zastanawia może zaryzykuję i się wypowiem w temacie...
Przynajmniej inni będą wiedzieć a dla mnie strata(jeśli to jakiś bubel) średnia bo i tak swoją rolę spełni.

Generalnie może być inny tryb migający tzn błyski są dłuższe nie "stroboskopowe" i to by tłumaczyło krótszy czas świecenia...
Vigo

Post autor: Vigo »

Moim zdaniem 5W dioda tam za chińskiego boga nie siedzi i lampka pewnie mocą Walle'mu nie dorówna.
Światełko "Cannondale" to raczej masówka "made in P.R.C." okraszona tylko logiem markowego producenta sprzętu rowerowego.
Ja bym nie ryzykował i brał sprawdzonego Walle'go od MacTronica, który jest nawet kilka złotych tańszy i to już z wysyłką (diody 0,5W na pokładzie ma dwie), a jego moc jak na tylną lampkę będzie aż nadto będzie wystarczająca.

___
ODPOWIEDZ