Pojechałeśextreme_ilumin pisze: Widzę kolego, że z lampami HELLA miałeś do czynienia oglądając je jedynie na allegro!!
Co do PHILIPSA to rzeczywiście sie udałeś. Poczytaj troszkę na forach szczególnie o tych 4 diodowych dostępnych na Allegro za 199zł, jedna świeci inaczej od drugie.
Jeśli cierpisz na nadmiar czasu to umilą Ci go częste reklamacje.
Co do jasności Helli to może sobie podłączyłeś w trybie świateł postojowych albo zasilałeś 9V, bo nawet w pełnym słońcu są bardzo widoczne.
Lampy Hella okrągłe mają obecnie wszystkie autobusy w moim mieście. Wersja na 3 ledach. Wiem jak to świeci - szału nie robi, podobnie wersja prostokątna którą osobiście montowałem w "elce". Kosztowała 749 zł a jasnością nie uchodzi innym markowym produktom. Zamiast tego wolał bym zamontować MyCarr/SIJ na 4 ledach - za około 199 zł dostajesz kawał aluminium, diody świecą naprawdę dobrze nie ustępując helli a wręcz ją wyprzedzając.
Co do Philipsa - fakt, wersja na 4 ledach jest wadliwa, jednak jest jeszcze wersja na 5 ledach jak i 8 i o nich nic złego jak do tej pory nikt nie mówił. Tą na 5 ledach używam prawie 3 lata i narzekać nie mogę. Na 8 ledach widziałem jak świeci, "macałem" w łapie i też jakościowo od helli nie odbiega.
Nawet gdybym zasilał helle z 9V to nie powinno to mieć znaczenia - jeśli lampy mają dobrej jakości przetwornicę świecą tak samo przy 9V jak i przy 12V a poniżej zadanego napięcia nie świecą w ogóle lub co najwyżej mrugają, więc tutaj ci się nie udało. Przy światłach postojowych natomiast jasność jest na tyle niska że ciężko było by ją pomylić z mocą maksymalną, a wątpię, aby Solbus nieprawidłowo podłączył lampy dzienne w wszystkich PKS jakie zakupiła gmina.
Co do serwisu - naprawiałem takie lampy Hella:
I niestety obudowa była w pełni z tworzywa, dodając do tego moc diod, w środku była ładny mały piekarniczek. Jedyne jakich lamp nie miałem w ręce ani nie widziałem (prócz wystawy) to lampy hella typu Flex.
Przy okazji przypominam genialny pomysł Helli na lampy dzienne na żarówce o numerze 2PT 008 935-801 12 V / 16W - żarówka jest niewymienna więc bardzo dobry interes na kasę. Jedyny sposób na wyciągnięcie żarówki to rozpruwanie lampy, cudo na kaczych łapach.