Chińska latarka do 100 zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
saffal

Chińska latarka do 100 zł

Post autor: saffal »

Witam, ostatnio kolega zakupił sobie taką latarkę http://allegro.pl/latarka-pancerna-cree ... 23106.html tyle że niby 500 lumenów.
Z racji tego iż również bardzo dużo podróżuję na rowerze chciałbym zakupić sobie taką lecz interesuje mnie wasza opinia. Na żywo latarka prezentuję się dobrze, obudowa jak i wykończenie jest bardzo dobre. Dioda świeci wydaję mi się bardzo dobrze jak na taką latarkę(jak na zdjęciach w aukcji). W zestawie musi znajdować się oprócz tego ładowarka, akumulator, stopniowany zoom oraz uchwyt rowerowy.
Czy do 100 zł jesteście w stanie polecić mi jeszcze coś innego ?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Za 100 zł zapomnij o czym kolwiek.

Latarka z linka to totalny chłam, dioda nie ma żadnego chłodzenia itp. Do 100 zł porządnego zestawu nie kupisz. Dołóż parę zł, zrezygnuj z zooma bo na nim tracisz kupę światła i kup coś normalnego. Ja jak zwykle polecam RC-U4, można zasilać z AAA oraz 18650. Idealna na dalsze przeróbki, więc jak dozbierasz kasy, przerobisz sobie i będzie jeszcze lepiej.
ILPT
saffal

A coś takiego ? http://www.neolux.pl/index.php?products ... rod_id=100
Zoom wydaję mi się fajną opcją, możesz w takim razie pokazać mi jakiś zestaw który spokojnie oświetli mi drogę ?
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

Zoom i strobo na rowerze do niczego się nie przydają zwłaszcza przy power ledach.
Za 100 zł przyzwoitej latarki, akumulatorków, ładowarki i uchwytu nie kupisz, zwłaszcza jak to ma oświetlać drogę w ciemności a nie tylko sygnalizować, że coś jedzie ;)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

To wszystko badziew. Szczególnie ten zoom ale i ta z słynnego już neolux, nie nada się do niczego.

Dozbieraj trochę , za 100 nie kupisz sensownego zestawu .
Ostatnio zmieniony wtorek 02 paź 2012, 17:15 przez krzycho_, łącznie zmieniany 1 raz.
elektroda.pl
saffal

fredek pisze:Zoom i strobo na rowerze do niczego się nie przydają zwłaszcza przy power ledach.
Za 100 zł przyzwoitej latarki, akumulatorków, ładowarki i uchwytu nie kupisz, zwłaszcza jak to ma oświetlać drogę w ciemności a nie tylko sygnalizować, że coś jedzie ;)
W takim razie co proponujecie ?
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

Poczytaj sobie spokojnie http://www.swiatelka.pl/viewforum.php?f=23 i popracuj nad znacznym zwiększeniem budżetu, rozsądne minimum to jakieś 250 zł o ile nie masz specjalnych wymagań.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Kup sobie to:

http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,55465.0.html

Ostatnio były w mhunt.pl za 59 zł. Zasilisz je z 3 paluszków AAA lub ogniwa 18650. Na przyszłość możesz w to włożyć diodę typu XP-G lub XM-L i na rowerze bardzo się zdziwisz.
ILPT
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Ja kupiłem za 50zł latarki "police" i przy solarforce L2 to jest cienka kupa(złomu elektronicznego oczywiście) jeśli chodzi o moc, ale chłodzenie nie jest aż tak tragiczne. W 4 punktach po ok. 5mm2 na gwincie jest oddawane ciepło. Sprawdziłem na świerzym aku i świeceniu ciągłym przez 20 minut w bezruchu - rozebrałem latarkę a dioda nie była piekielnie ciepła. Na podłożu (które to w dużej części jest odsłonięte "dziurą" w pigule na którą wszyscy tak narzekają - nie wyczułem dużego ciepła. Mogłem spokojnie trzymać w palcach, więc dioda się nie przegrzewała. Według opisu miała to być cree Q5. Nie ma z nią nic wspólnego a sprzedawcy konkretnego Ci nie polecę, bo latarki doszły mi po 2 miesiacach w niepełnym komplecie, ale u lepszych sprzedawców - możesz kupować tani chłam.

P.S Pamiętaj, że taka latarka nie grzeszy jakością. Gwinty są krótkie i cieniutkie. Włączniki mają duże straty, diody są mało wydajne i traktuj to jedynie jako przejściową latarkę, jeśli potrzebujesz jej natychmiast a nie masz tych 250zł na prawdziwą latarkę. :razz:
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
voromis

Post autor: voromis »

co do strobo na rowerze jestem innego zdania, według mnie może być przydatne na ulicy w zimę za dnia. Zwiększy to naszą widoczność w śnieżne dni. Natomiast funkcja zoom w latarce nieraz mi się przydała na rowerze, gdy auta mnie oślepiały długimi zwiększałem skupienie na latarce co skutkowało "zauważeniem" mnie na drodze(dziś tego nie potrzebuje przy diodzie xm-l jestem zauważany od razu).
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

To jak ty miałeś latarkę wcelowaną, że skupiona wiązka świeciła w kierowców :mrgreen:

Na ulicy w zimę - tak. Ale jak teraz jest szaro buro rano czy wieczorem czy nawet w południe, to też daję strobo z przodu. Szkoda, że nie mam nic godnego na tył. Chyba wartoby coś zakupić..
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
voromis

Post autor: voromis »

funkcja zoom przydawała się również przy szukaniu ukrytych skrzynek (Geocaching), ponieważ dawała równomiernie światło na około co w przypadku szukania skrzynek w krzakach drzewach itp. skutkowało lepszą widocznością (takie moje zdanie) a wracając do tematu myślę że za 100zł można spokojnie kupić zestaw "przejsciowy". Ultrafire 501b 30-35 zł ebay, ogniwa od kolegi z forum 2.5 zł za sztukę, ładowarka 20-30 zł w zalężności jaka + kawałek blaszki miedzianej z 2zł w celu poprawienia odprowadzenia ciepła. Sam na takiej jeżdżę od ponad roku i sprawuję się dobrze.
macgap90

Post autor: macgap90 »

Ja osobiście użytkuje na rowerze ultrafire uf-2100 driver 2.8A wszędzie gdzie trzeba napchane pasty/kleju termo włączanie strobo podczas jazdy ulicą najczęściej skutkowało tym że kierowcy świecili mi długimi, bo ich oślepiałem ale za to nie przeszkadza im świecenie na trybie high, a i ja widzę więcej.
Latarka kosztowała mnie 70zł z wysyłką do tego sterownik 30zł, i ogniwa po 20zł za nowe LG 2600mhA (ile mają na prawdę nie wiem bo nie mam czym zmierzyć) ładowarkę miałem zrobioną ze scalaków samplowych. Generalnie chyba taniej niż 150 za jakiś sensowny zestaw nie zejdziesz, a kupowanie jakichś wynalazków allegrowych to wyrzucenie pieniędzy w błoto, bo ani te latarki się nadają za bardzo do niczego ani te ogniwa, a 100zł za ładowarkę to trochę przesada.
ODPOWIEDZ