problem z UF c1 zbyt czuła i mruga
problem z UF c1 zbyt czuła i mruga
Witam,
Mam problem z latarką UltraFire c1 + acu UF brc 18650
1. Latarka przy znacznej wilgotności i/lub niższej temperaturze zaczyna bardzo szybko mrugać co jest denerwujące
Przy rozkręcaniu zauważyłem że blaszka przy włączniku jest uksyta ,wymieniłem włącznik na podobny ,ale na tym pojawia się problem (1) ,na krótko kabelkiem działa bez problemów
2. jest też zbyt czuła na zmianę trybów, lekkie dotknięcie i już inny tryb -chciałbym to zmienić
Proszę o pomoc
nie znam się na driverach itp ale jak trzeba to umiem lutować
Mam problem z latarką UltraFire c1 + acu UF brc 18650
1. Latarka przy znacznej wilgotności i/lub niższej temperaturze zaczyna bardzo szybko mrugać co jest denerwujące
Przy rozkręcaniu zauważyłem że blaszka przy włączniku jest uksyta ,wymieniłem włącznik na podobny ,ale na tym pojawia się problem (1) ,na krótko kabelkiem działa bez problemów
2. jest też zbyt czuła na zmianę trybów, lekkie dotknięcie i już inny tryb -chciałbym to zmienić
Proszę o pomoc
nie znam się na driverach itp ale jak trzeba to umiem lutować
Ostatnio zmieniony środa 03 paź 2012, 22:31 przez Silk_, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj,
Zdecydowanie nie wygląda to na problem z driverem tylko kiepskie styki w okolicach włącznika. Pomyśl o poprawieniu styków (czyszczenie, dogięcie, spray "kontakt") ewentualnie o rozciągnięciu (żeby lepiej stykała z ogniwem) i zbocznikowaniu sprężyny włącznika. Możesz też sprawdzić, czy nic nie przeszkadza w przewodzeniu prądu na styku korpus-zakrętka włącznika (tak zwana "dupka") - zwłaszcza gwinty.
O, krzycho123 szybszy
Zdecydowanie nie wygląda to na problem z driverem tylko kiepskie styki w okolicach włącznika. Pomyśl o poprawieniu styków (czyszczenie, dogięcie, spray "kontakt") ewentualnie o rozciągnięciu (żeby lepiej stykała z ogniwem) i zbocznikowaniu sprężyny włącznika. Możesz też sprawdzić, czy nic nie przeszkadza w przewodzeniu prądu na styku korpus-zakrętka włącznika (tak zwana "dupka") - zwłaszcza gwinty.
O, krzycho123 szybszy
Pozdr.
Pikom
Pikom
Z pierwszego posta można było zrozumieć, że problem z czułością występował na pierwszym włączniku a problem z mruganiem na drugim... Ale jeśli problem ze zbyt krótkim skokiem włącznika pojawia się w obu przypadkach to przyczyn może być kilka - byle jakie lub niedopasowane włączniki, zbyt mocne skręcenie elementu (najczęściej pierścienia) dociskającego włącznik wewnątrz zakrętki, zbyt mało miejsca na ogniwo (ściśnięte wszystko w środku pomiędzy ogniwem a włącznikiem...) po dokręceniu zakrętki lub inne mechaniczne problemy w tej okolicy.
Stosujesz ogniwa zabezpieczone? Próbowałeś może na innych (krótszych) ogniwach?
Stosujesz ogniwa zabezpieczone? Próbowałeś może na innych (krótszych) ogniwach?
Pozdr.
Pikom
Pikom
Na przykład tutaj u kolegi Grega -mpcb ma 21 mm średnicy, ale to nie problem - można oszlifować.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
widzę że nie zostałem poprawnie zrozumiany.
Latarka już/jeszcze nie mruga po wyczyszczeniu ,podlutowaniu styków, posmarowaniu itp..
Za co bardzo dziękuję. Co prawda jeszcze nie biegałem z nią w deszczu po górach czy po jaskiniach ,jak zwykle... Na razie sprawdza się w lodówce
Nadal występuje problem (2) czyli jak dotknę naprawdę lekko włącznika to ten od razu zmienia tryb. Tak samo jest podczas wstrząsów latarki(Jeśli trzymam mocno ogniwo i zwieram przewodem to efekt zmiany podczas wstrząsu nie występuje ,ale wtedy nie ma tam dupki i włącznika w którym, i tak nic nie "lata")
Rozumiem że ogniwo może tracić kontakt np ze sprężynką dlatego dałem silniejszą i dłuższą ,ale efekt czułości trybów nadal występuje.
tak się zastanawiam: jak bym wymienił sterownik np. na http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 51711.html -zmiana następuje 2klikiem czy to by nie pomogło...
Latarka już/jeszcze nie mruga po wyczyszczeniu ,podlutowaniu styków, posmarowaniu itp..
Za co bardzo dziękuję. Co prawda jeszcze nie biegałem z nią w deszczu po górach czy po jaskiniach ,jak zwykle... Na razie sprawdza się w lodówce
Nadal występuje problem (2) czyli jak dotknę naprawdę lekko włącznika to ten od razu zmienia tryb. Tak samo jest podczas wstrząsów latarki(Jeśli trzymam mocno ogniwo i zwieram przewodem to efekt zmiany podczas wstrząsu nie występuje ,ale wtedy nie ma tam dupki i włącznika w którym, i tak nic nie "lata")
Rozumiem że ogniwo może tracić kontakt np ze sprężynką dlatego dałem silniejszą i dłuższą ,ale efekt czułości trybów nadal występuje.
tak się zastanawiam: jak bym wymienił sterownik np. na http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 51711.html -zmiana następuje 2klikiem czy to by nie pomogło...
Witam
Wymiana sterownika będzie problematycznym rozwiązaniem, gdyż podczas zwykłej eksploatacji, jak najbardziej mogą pojawić się samoczynne "dwukliki" spowodowane drganiami.
Pozdrawiam
PS: Staraj się używać poprawnie wielkich liter i odstępów w tekście.
Zostałeś poprawnie zrozumiany, problem dotyczy wyłącznika, który to może np. tracić kontakt z obudową (dupką) w związku z naciskiem sprężyny i każdy delikatny ruch powoduje jego oderwanie i przerwanie kontaktu. Równie dobrze, może to być wina samego wyłącznika, który zawiera jakieś uszkodzone elementy i nie zwiera poprawnie. Możesz spróbować sprawdzić, czy przypadkiem włącznik nie jest cały czas trochę wciśnięty poprzez osłonę.Silk_ pisze:widzę że nie zostałem poprawnie zrozumiany.
Wymiana sterownika będzie problematycznym rozwiązaniem, gdyż podczas zwykłej eksploatacji, jak najbardziej mogą pojawić się samoczynne "dwukliki" spowodowane drganiami.
Pozdrawiam
PS: Staraj się używać poprawnie wielkich liter i odstępów w tekście.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dodałem drugą mocniejszą i dłuższą sprężynę co by bateria nie miała luzów, wypodkładkowałem włącznik i zmieniłem mu sprężynkę na dłuższą, podkleiłam i zalutowałem na stałe co się dało.
Efekt: podczas wstrząsów już się nie przełączają tryby
Włącznik nadal jest czuły ,ale już nie tak bardzo jak wcześniej
Jak na razie jestem zadowolony, jeśli znów zacznie fiksować to będę myślał dalej.
Dziękuję wszystkim za pomoc
Efekt: podczas wstrząsów już się nie przełączają tryby
Włącznik nadal jest czuły ,ale już nie tak bardzo jak wcześniej
Jak na razie jestem zadowolony, jeśli znów zacznie fiksować to będę myślał dalej.
Dziękuję wszystkim za pomoc