Meega tania latarka.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
adam123

Meega tania latarka.

Post autor: adam123 »

Witam!
Jako ,że mój rc-29 umarł ,już nie ma nawet po nim śladu ,szukam latarki.
Wszystko było by proste ,gdyby nie kwota jaką mogę wydać.
Przejżałem allegro i z takich możliwych to:
Mactronic alpha 145 cena od 13 do 25zł,marka mactronic kojarzy mi się całkiem nieźle na + ,to że wogóle jakaś marka a nie coś typu "police 5w" ,na razie czekam na fotkę diody od sprzedawcy.
http://allegro.pl/mactronic-alpha-145-l ... 96863.html
Miał ktoś z tym doczynienia? Zasilanie 2 AA ,czyli jakaś elektronika musi być.

Druga opcja:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2661830002 Zasilanie 2 AAA ,są fotki z diodą sprzedająca wstawiłą je na moją prośbe. Latarka typu tiross.

Przed chwilką dostałem wiadomość w sprawie mactronic'a:
"Witam
Nie mamy zdjęcia z diodą .
A w blistrze dioda jest słabo widoczna.
Pozdrawiam"
Napisze jeszcze do innych sprzedawców ,w razie co mam na podmiankę diodę xr-e z romka :)

Macie może jeszcze jakieś typy TYLKO polskie sklepy.
Pozdrawiam.
Polek

Post autor: Polek »

Na takiej diodzie jak ta 2, dostaniesz na każdej giełdzie za 10-20zł ;)

Ogólnie z xr-e poniżej 35zł na allegro nie ma latarek, przejrzałem ogromną większość...
Romek jak umarł? może łatwiej go "zrobić"?
Jeśli nie, to diodka z romka, sterownik polutuj z płytki i AMC od @Bociana (tak?) i kup jakieś fajne taniutkie body. w 25zł da sie zmieścić z diodą, sterownikiem i body. Sam obecnie ogarniam latarkę na kask w ten sposób.
macgap90

Post autor: macgap90 »

Mam coś takiego jak ten mactronic (tylko nazywa się police 5W) oryginalna dioda padła i tu ciekawostka po upadku... W środku jakaś prosta przetwornica na 1 tranzystorze i kawałku dławika. No i jak to bywa w takich latarkach ogromna dziura pod diodą. Świeci raczej słabo. Przez pewien czas użytkowałem z dioda osrama (tą z sampli ostatnich) i przetwornicą na max1797 przy aku AA szło 0.6A w diodę jednak plastykowy reflektor szybko się zaczął łuszczyć więc leży teraz i kurz zbiera.
adam123

Romek nie dośc ,że kupilem uzywke to miałem go prawie rok wysiadł wlacznik ,uszczelka pod głowica(he prawie jak w aucie :mrgreen: ) sie poniszczyla i zoom sam sie robił+body latało luzne ,a na koncu padł sterownik pewnie od wilgoci.
http://allegro.pl/latarka-9w-tiross-ts- ... 29387.html na torch'u była recka i koleś chwalił ja ,jak na towar za takie pieniądze.
Tu sterownik z wersji na 3 AA ,pewnie w tym na 3 AAA taki sam.
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... a17792.jpg
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Hej. Ten Mactronic Alpha 145 ma dwie zalety - tani i świeci. Światło nieprzyjemne, niebiesko zimne i dość słabe, ale skupienie OK. Wykonanie jak na te cenę ujdzie, ale szału nie ma. Jak na światełko awaryjne do samochodu lub "na zgubienie" jest OK.

Dioda siedzi na PCB, na plastikowym kominku z driverem.

Przy 2 x Eneloop - 2,675 V z baterii idzie 0,109 A
przy 2 x Alkaline - 3,051V z baterii idzie 0,151 A

Fotki poniżej

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Dozbieraj do 60 zl i kup w mhuncie rc-u4.Masz kawal aluminium,genialny na mody,duzo zniesie.Zasilany z 3xAAA lub 18650. Lub kup jak ja kiedys police.Swiecila moze godzine.Gwinty tragiczne,sama sie rozkrecala od wibracji.
ILPT
adam123

Hej.
Dziś w sklepie w moim miescie znalazłem tego tirossa ,powiem wam ,że wygląda na świetną latareczke. Wszędzie oring'i ,dioda cos ala luxeon ,sterownik jakiś tam jest ,no i design bardzo ciekawy.
Na allegro z wysyłka wychodzi 35zł ,w sklepie za 40zł :wink:
ODPOWIEDZ